HVALEVRIJEDNA GESTA

PLEMENITA PROFESORICA Stan u Splitu vrijedan 880 tisuća kuna nije ostavila obitelji već djeci Vukovara!

Njenu životnu želju ispoštovali su Ljeposavini nećaci i nasljednici koji su dobro znali koliko je njihova tetka, dugogodišnja prosvjetna djelatnica, bila vezana uz najmlađe
 Damir Glibušić/ CROPIX

Da nije bilo Splićanke Ljeposave Dobrile Vojnović, djeca iz prigradskog vukovarskog naselja Sotin još bi dugo morala putovati do najbližeg vrtića, piše Slobodna Dalmacija .

No oporuka plemenite profesorice hrvatskog jezika i književnosti donijela je veliki preokret: prodajom njenog stana u samom centru Splita, u Slavićevoj ulici, površine 50 četvornih metara, uprihođeno je 880 tisuća kuna, doniranih za gradnju vrtića za djecu malog vukovarskog naselja.

Njenu životnu želju ispoštovali su Ljeposavini nećaci i nasljednici koji su dobro znali koliko je njihova tetka, dugogodišnja prosvjetna djelatnica, bila vezana uz najmlađe.

Akciju prodaje stana i doniranja novaca u plemenite svrhe vodio je jedan od Ljeposavinih nećaka Tomislav Vojnović, koji je preko splitskih veterana Domovinskog rata stupio u kontakt s njihovim kolegama u Vukovaru.

Vukovarci su locirali kome su i gdje novci najpotrebniji, a rezultiralo je to početkom radova na derutnoj kućici u Sotinu, koja će za tri mjeseca postati lijepi vrtić za djecu naselja.

- Cijela obitelj je presretna što smo proveli dugogodišnju želju naše tetke. Ona je dugo govorila kako želi pomoći djeci Vukovara, darovati nakon smrti novce od prodaje stana nekoj vukovarskoj školi ili vrtiću. Presretni smo što smo njenu želju realizirali. Lijep je to osjećaj. Iznimno smo ponosni na plemenitost naše tetke, i njenu gestu koja je razveselila mnoge obitelji. S radošću možemo potvrditi kako su se novci već počeli trošiti na uređenje kućice, koja će za tri mjeseca biti centar dječjeg smijeha – rekao nam je Tomislav Vojnović.

- Joj to je nešto prekrasno. Mislim, u današnje vrijeme da netko pokloni svoju imovinu za dobrobit djece, nemam riječi - nije krila oduševljenje Amalija Počić iz Sotina, a pridružio joj se i Ivo Kovačić, predsjednik Udruge vukovarskih branitelja koji je nakon kontakta s Tomislavom Vojnovićem, Ljeposavinim nećakom, pomogao u traženju prioritetne svrhe i lokacije. Odluka je potom pala da to bude Sotin.

- Nisam vjerovao sam sebi. Prvo sam pitao je li to stvarno, je li to istina, je li to neka šala - kazao je Kovačić, opisujući prvi dojam nakon kontakta s Ljeposavinim nasljednicima.

Nije bila šala, djeca Sotina će vrlo skoro dobiti veliki dar. Da je plemenitih ljudi kao Ljeposava više, svijet bi svakako bio ljepše mjesto za život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 03:43