SKUP U PODGORICI

PLENKOVIĆ SE SASTAJE S TRUMPOVIM POTPREDSJENIKOM Naš premijer u srijedu s Mikeom Penceom: 'Hrvatska je zainteresirana za jači angažman SAD-a u regiji'

 Joshua Roberts / REUTERS

Američki potpredsjednik Mike Pence u srijedu bi u Podgorici trebao sudjelovati na summitu Američko-jadranske povelje na kojem će se sastati s najvažnijim političarima zapadnog Balkana.

Premijer Andrej Plenković također odlazi u Podgoricu i susrest će se s Mikeom Penceom.

Bit će to dosad najvažniji međunarodni skup održan u Crnoj Gori jer su pozivi za sudjelovanje upućeni liderima Hrvatske, BiH, Albanije i Makedonije, koji uz Crnu Goru čine format Američko-jadranske povelje (A5), kao i državama sa statusom promatrača - Srbiji, Kosovu i Sloveniji.

“Hrvatska je zainteresirana za što jači angažman SAD-a u ovoj regiji. Penceov dolazak treba gledati kao izraz potpore crnogorskom vodstvu za ulazak u NATO, a vjerujemo i da je to pokazatelj kako Amerika namjerava pomoći stabilizaciji prilika u BiH, kao i daljnjem jačanju uloge NATO-a u regiji”, pojasnio je utjecajni diplomat za Jutarnji.

Iako je prije mjesec dana s Pantovčaka plasirana neslužbena informacija da će predsjednica predstavljati Hrvatsku u Podgorici, nedavno je odlučeno da Plenković otputuje na sastanak s Penceom. Uostalom, Kolinda Grabar-Kitarović nedavno je održala i bilateralne razgovore s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Varšavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:45