SUSRET U VARŠAVI

SNAŽNA PORUKA BIJELE KUĆE HRVATSKOJ Na dan kad je donesena arbitražna presuda Amerikanci potvrdili: Sastaju se Trump i predsjednica Grabar-Kitarović

 Jonathan Ernst / REUTERS

Na dan kada je Arbitražni sud donio presudu u hrvatsko-slovenskom graničnom sporu, unutar postupka iz kojeg se Hrvatska zbog njegove 'kontaminiranosti' povukla, iz Bijele kuće je odaslana snažna poruka RH.

Objavljeno je kako će se američki predsjednik Donald Trump u četiri oka susresti sa svojom hrvatskom kolegicom Kolindom Grabar-Kitarović na skorašnjem summitu Inicijative tri mora (Jadran-Baltik-Crno more), koji se održava u Varšavi 6. srpnja, dan uoči dvodnevnog summita skupine G20.

Među temama sastanka, koji bi, kako doznajemo, trebao trajati pola sata, zasigurno će se naći i arbitražna presuda koju službeni Zagreb nema namjeru priznati ni provoditi.

- Predsjednik Trump će u Poljskoj imati razgovore s 12 lidera država sudionica Inicijative tri mora, potvrdio je američkim novinarima jedan neimenovani dužnosnik Bijele kuće, navodeći da će među temama razgovora biti suradnja unutar NATO saveza te sigurnosna situacija u Europi.

U Inicijativi tri mora je 12 država, među njima i Hrvatska, pa je tako dužnosnik Bijele kuće potvrdio i Trumpov razgovor s hrvatskom predsjednicom.

Naknadno je tijekom brifinga novinarima odvojeni susret Trumpa i Grabar Kitarović potvrdio i Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost general H.R. McMaster.

- Predsjednik će se u Poljskoj sastati s predsjednikom Andrzejom Dudom, liderom čvrstog NATO saveznika i države koja je među najbližim američkim prijateljima. Razgovarat će i s 12 lidera iz Srednje Europe, Baltika i Zapadnog Balkana koji sudjeluju na konferenciji Inicijative tri mora. U svojem obraćanju će se usredotočiti na razvoj infrastrukture i energetsku sigurnost, a pritom će, primjerice, istaknuti prve pošiljke američkog LNG-a koje su u Poljsku stigle početkom ovog mjeseca. Također će odvojeno razgovarati s hrvatskom predsjednicom Grabar-Kitarović, koja je s Dudom domaćin konferencije Inicijative tri mora, izjavio je McMaster.

Kao što je poznato, Trump je sudjelovanje na sastanku ove inicijative, koju snažno podupire hrvatska predsjednica, potvrdio prije nekoliko tjedana.

- Cilj predsjednikova posjeta Srednjoj Europi je utvrditi što Amerika predstavlja. Taj dio Europe je već neko vrijeme suočen s prisilnim zatomljavanjem vlastitog identiteta i ovaj posjet je sjajna prilika da pokažemo što nas to sve povezuje, ne samo kao saveznike, nego i kao narode. Na Ameriku su utjecale mnoge nacije, a ako nešto dijelimo s Europom, onda je to predanost slobodi i vladavini prava, istaknuo je general McMaster.

Inače, američko veleposlanstvo u Zagrebu ranije u četvrtak je u priopćenju, objavljenom neposredno nakon završetka čitanja arbitražne presude, objavilo da Sjedinjene Države neće zauzeti ničiju stranu u graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije, ali je navelo da SAD smatraju da je na obje vlade da riješe to bilateralno pitanje.

- Upoznati smo s odlukom Arbitražnog suda u Haagu u sporu između Slovenije i Hrvatske. Jasno smo rekli i Sloveniji i Hrvatskoj da mi nećemo zauzimati strane u tom sporu. Obje države su članice NATO-a i EU i na njima je da riješe ovaj bilateralni problem. Uvjereni smo da će u tome i uspjeti. Potičemo obje strane da brzo rado na rješenju - stoji u priopćenju.

Mike Pence u Podgorici

Bijela kuća je u četvrtak potvrdila i da američki potpredsjednik Mike Pence uskoro dolazi u službeni posjet Crnoj Gori, a u Podgorici bi 2. kolovoza trebao sudjelovati i na summitu Američko-jadranske povelje, na kojem će se, kako je najavljeno, susresti 's nizom lidera država sa Zapadnog Balkana'.

Prema neslužbenim informacijama, na tome bi summitu Hrvatsku trebala predstavljati predsjednica Republike, iako se još uvijek čeka konačna potvrda.

U crnogorskoj vladi, inače, navode da je Mike Pence 'najviši američki dužnosnik koji će posjetiti Crnu Goru u više od stotinu godina od kada su dvije države uspostavile diplomatske odnose'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 02:59