ZADNJA ŠANSA

Počela nova bitka za dokazivanje nevinosti: Gotovina i Markač bez primjedbi, sudac Meron zaključio ročište već nakon deset minuta

 Arhiva

ZAGREB - Časni sude, sve je u redu - rekao je u srijedu u haaškoj sudnici Ante Gotovina, na pitanje ima li kakve primjedbe na uvjete u pritvoru ili zdravstvene probleme o kojima bi htio izvijestiti sud.

Ni general Mladen Markač nije imao nikakvih primjedbi koje bi želio reći u sudnici, pa je sudac Theodor Meron, predsjedavajući Žalbenog vijeća u slučaju Gotovina, statusnu konferenciju zaključio već nakon desetak minuta.

Ukratko je izneseno stanje u postupku: 16. svibnja su podnesene najave žalbi, 2. kolovoza i same žalbe. Obrana Gotovine ponovo je pozvala vladu Srbije da dostavi dokumente koji bi mogli ići u korist obrani, o čemu će sudsko vijeće naknadno odlučiti.

Na kratkom ročištu Gotovinu je u sudnici uz stare odvjetnike Luku Mišetića i Grega Kehoa predstavljao i švicarski odvjetnik Guenael Mettraux, koji je pojačao tim obrane Gotovine u žalbenom postupku.

Tužiteljstvo Haškog suda pozvalo je žableno vijeće da odbaci žalbu Mladena Markača.

- Markač nije dokazao nikakve pogreške u zaključcima vijeća - navode tužitelji u obrazloženju.

- Markač je primjereno osuđen za zločine koje su počinile hrvatske jedinice u okviru udruženog zločinačkog pothvata - pišu tužitelji.

Po pravilima Haaškog suda, iduća statusna konferencija bit će sazvana u roku od 120 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 16:55