PREDIZBORNA ŠUTNJA

POČELO JE BIRANJE ZASTUPNIKAZA EUROPSKI PARLAMENTOtvorena su glasačka mjesta u BiH

 AP

SARAJEVO - Na području Bosne i Hercegovine u subotu u sedam sati otvorena su biračka mjesta na kojima građani te zemlje s hrvatskim državljanstvom mogu glasovati na izborima za zastupnike u Europskom parlamentu.

Dva biračka mjesta otvorena su u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu, tri u Generalnom konzulatu u Mostaru te po jedno u Generalnom konzulatu u Banja Luci i konzulatu u Tuzli.

Do 3. travnja do kada je sukladno novom zakonu o popisu birača trajao postupak prethodne registracije za glasovanje se prijavilo oko dvije tisuće hrvatskih državljana koji žive u BiH.

No s obzirom da u toj zemlji živi znatno više hrvatskih državljana, prema nekim procjenama i do 260 tisuća, očekuje se kako bi potencijalnih birača moglo biti znatno više.

Svi oni koji se nisu prethodno registrirali moći će glasovati uz posebnu potvrdu koje će im nakon provjera biti izdane u sjedištima hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava u BiH.

Za tu su svrhu osnovani posebni stožeri koji će provjeravati dokumente potencijalnih birača i uspoređivati ih s biračkim popisima te na temelju toga izdavati potvrde potrebne za glasovanje.

Glasovanje na biralištima u BiH bit će moguće tijekom dana do 19 sati a svih sedam glasačkih mjesta bit će otvoreno i u nedjelju od 7 do 19 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 03:17