UTAJA SREDSTAVA

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV JOSIPA KLEMMA Oštetio državu za više od pola milijuna kuna

Klemm je nakon uhićenja prije godinu dana bio priznao krivnju za navedena djela
Zagreb, 010414. Josip Klemm izlazi iz PN USKOK-a na Senjaku, nakon zavrsenog ispitivanja o transferu kosarkasa Cibone Darija Sarica.Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
 Srđan Vrančić / CROPIX

ZAGREB - Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je nakon jednogodišnje istrage optužnice protiv predsjednika Udruge specijalne policije i zaštitara Josipa Klemma zbog sumnji da je od 2005. do 2007. iz svoje tvrtke Klemm security uz pomoć Radovana Štetića izvukao 2,96 milijuna kuna te da je pritom utajio 593.426 poreza na dobit.

Klemm je nakon uhićenja prije godinu dana bio priznao krivnju za navedena djela, a prema neslužbenim informacijama, nisu ih zatajili ni ostali okrivljenici. Neki od njih su se i nagodili za uvjetne kazne, no nije poznato za kolike.

Optužnica je podignuta protiv ukupno šestorice okrivljenika, a osim Klemma i Štetića, optuženi su i Silvije G., Tomislav M., Hrvoja Z. i Leonard V., a riječ je o osobama koje su bile vlasnici tvrtki kojima je Klemm na osnovi faktura za fiktivne poslove isplaćivao novac.

Oni bi ga, pak, podizali s računa svojih tvrtki te ga davali ili osobno Klemmu ili, pak, Radovanu Štetiću koji bi ga zatim davao Klemmu.

Radovan Štetić, inače poznat kao jedan od optuženika u slučaju tzv. zločinačke organizacije, a u novije vrijeme i kao osoba koja je bila organizator prijevara u kojima je sudjelovao i sin aktualnoga načelnika zagrebačke policije Saša Burušić, jedini je prije godinu dana bio izbjegao uhićenje, no nakon raspisivanja tjeralice prije nekoliko mjeseci bio je uhićen u Mostaru te izručen Hrvatskoj.

Inače, Štetić se u slučaju gdje je bio optužen s Burušićem nagodio za kaznu od tri godine zatvora, no na odsluženje nije bio poslan jer je pobjegao nakon što ga je tužiteljstvo osumnjičilo da je izvlačio novac za Klemma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 13:42