UHIĆEN POLANČECOV KUM

Podravkinim novcem direktorima gradio kuće i apartmane na moru

Policija privela devet direktora i Polančecova kuma Nevia Prloga. ‘Ne vjerujem da su počinili neko kazneno djelo’, rekao je Polančec

ZAGREB - Još jedan kum donedavnog potpredsjednika Vlade RH Damira Polančeca, poduzetnik Nevio Prlog, uhićen je danas u Koprivnici u nastavku akcije Menadžer, vezane za nezakonitosti u poslovanju Podravke.

Sam Polančec ni ovaj put se nije našao na popisu osoba pod formalnom USKOK-ovom istragom, iako su istražitelji današnjom akcijom, kako tvrde upućeni, do kraja stegnuli remen i oko njega. Osim spomenutog lokalnog poduzetnika, policija je privela i direktora Službe nabave Podravke Darka Korošeca, te još osam direktora i odgovornih osoba iz tvrtki koje su poslovale s Podravkom.

- Vrlo sam zbunjen i začuđen. Ne znam tko je priveden niti znam što im se stavlja na teret. Zbog toga ne mogu ni komentirati uhićenja o kojima govorite - kratko nam je danas ujutro izjavio bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Nekoliko sati poslije, nakon što je doznao o čemu je riječ, Polančec je poručio: - Poznajući te osobe, ne vjerujem da su počinili ikakvo kazneno djelo.

Kako neslužbeno doznajemo, glavni osumnjičenici u novoj akciji su upravo Prlog i Korošec te ranije uhićeni menadžer Podravke, također Prlogov kum, Zdravko Šestak. Oni su, kako ih se tereti, svjesno izvlačili novac iz Podravke kako bi se osobno okoristili.

Napuhani iznosi

Činili su to na vrlo jednostavan način. Šestak i Korošec omogućili su Prlogu da njegova tvrtka PNP Commerc dobije “preplaćene” poslove za Podravku, a Prlog se svojim “dobročiniteljima” oduživao na način da je financirao radove na njihovim privatnim nekretninama.

Najmanje dva puta, 2006. i 2007. godine, Prlogov PNP Commerc, iako nije bio osposobljen za građevinske i instalaterske radove, dobio je od Podravke dva posla, svaki vrijedan više od 3 milijuna kuna, na temelju prethodnog dogovora sa Šestakom i Korošecom. Putem tzv. pozivnog natječaja prihvaćene su Prlogove ponude i za adaptaciju kino, odnosno konferencijske dvorane u sklopu Podravke i za preuređenje Podravkina restorana društvene prehrane, Studena bara. Koliko su ugovoreni iznosi bili napuhani najbolje govore podaci da je PNP Commerc, nakon što je od Podravke dobio nešto više od tri milijuna kuna, uzeo podizvođače koji su cijeli posao obavili za 1,7 milijuna kuna. Razlika od 1,3 milijuna kuna ostala je PNP Commercu.

Prepuštanje posla

U drugom poslu sve se odvijalo na isti način. PNP Commerc dobio je posao uređenja prostora s kino dvoranom za 3 milijuna kuna, posao je povjeren podizvođačima, koji Prlogovoj tvrtki izvođenje radova naplaćuju 2,2 milijuna kuna. Tako je PNP Commerc ponovno zaradio oko 800.000 kuna, praktično samo za prepuštanje posla podizvođačima.

No, Prlog je i “zahvaljivao” Šetaku i Korošecu za omogućavanje lijepih zarada. Prema podacima kojima raspolažu istražitelji, Prlogov PNP Commerc platio je uređenje Šetakove obiteljske kuće i okućnice jednom loklanom građevinskom obrtu. Vrijednost radova na Šetakovoj kući bila je blizu 200.000 kuna.

Usto, Prlogova supruga i Darko Korošec upustili su se u gradnju apartmana u Tribunju, a u financiranju izvođenja radova s oko pola milijuna kuna sudjelovao je PNP Commerc. Zanimljivo je pritom da je izvođač radova, kojemu je PNP Commerc uplaćivao srestva, ispostavljao fakture “za izvršene radove na objektima poduzeća Podravka”.

Navodno je ista svrha ispisana i na fakturama za uređenje Šestakove kuće. Istražuje se i pod kojim je okolnostima nabavljena oprema za Podravkino distribucijsko skladište u Dugopolju, kao i moguća kršenja zakona pri postavljanju famoznih reflektora na stadionu u Polančecovu rodnom Đelekovcu.

Korošec uhićen u svom uredu

Policija je Nevia Prloga uhitila danas ujutro u obitlejskoj kući u Koprivnici, gdje je i sjedište njegove tvrtke. Nakon pretrage kuće, naš je reporter svjedočio kako Prloga odvode u policijskoj škodi. Opsadno stanje bilo je rano ujutro i ispred Korošecove kuće u kojoj je policija i izuzela neke dokumente, nakon što je Korošec uhićen u uredu u Podravci. Na obavijesne razgovore dovedeni su i direktori i druge odgovorne osobe svih umiješanih podizvođača.

Bio zadužen za glavne Podravkine investicije

Darko Korošec, direktor Podravkina sektora nabave opreme i investicijskih ulaganja, također slovi kao Polan- čecov čovjek u vrhu koprivničke kompanije. Kroz njegove ruke godišnje su znale proći stotine milijuna kuna jer je Korošec bio zadužen za najvažnije Podravkine investicije: gradnju i opremanje tvornica i skladišta, kupnju strojeva za proizvodnju, građevinske radove na Podravkinim objektima.

S obzirom na to da Podravka kao privatna kompanija ne podliježe Zakonu o javnoj nabavi, može se samo pretpostaviti koliko je manevarskog prostora u njegovoj službi bilo za nabavu različitih roba i usluga. Pogotovo ako se kao glavni kontrolor njegova posla pojavljuje Polančecu bliska Uprava na čijem je čelu bio Zdravko Šestak.

Kumska veza obogaćena velikom zaradom

KOPRIVNICA - Koprivnički poduzetnik Nevio Prlog svoje je prve uspjehe doživio kao spretan burzovni mešetar trgujući, prije svega, dionicama manjih domaćih banaka, ali i Podravke. U partnerstvu sa Zoranom Bijačem i Darkom Kolarekom osniva poduzeće Bineko koje se bilo specijaliziralo za investicije na burzovnim tržištima. To je poduzeće prvi veliki posao s Podravkom obavilo preuzevši kompanijsko odmaralište na Čiovu i plativši ga Podravkinim dionicama.

Siva eminencija

Slučajno ili ne, zlatne poslovne trenutke Prlog doživljava nakon uspostavljanja prisnih veza s potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom i uhićenim bivšim šefom Podravkine Uprave Zdravkom Šestakom. Kako bi potvrdili posebne prijateljske veze, trojac se u proljeće 2008. i pokumio: Prlogovim blizankama kumovi su na krštenju bili upravo Polančec i Šestak sa suprugama. Dolaskom Šestaka na čelo Podravke u srpnju 2008. Prlog, de facto, postaje siva eminencija koprivničke kompanije. Njega se gotovo svakodnevno moglo vidjeti u Podravkinoj poslovnoj zgradi ili na terasama kafića u druženju s Podravkinim vrhom i Polančecom. Kuloari su brujali da je Prlog tih mjeseci bio toliko moćan da ga se doživljavalo i kao “pridruženog” člana Uprave Podravke.

Kaznene prijave

Od koprivničke je tvrtke dobivao unosne poslove. Prlog je novac investirao u različite poslove. Kupovao je vrijedne nekretnine u Koprivnici, udjele u tamošnjim medijima (postao je vlasnik Radio Koprivnice i suvlasnik izdavačkog poduzeća Planmedia), atraktivne dionice, gradio je apartmane na moru, nabavljao luksuzne automobile. No, svijet mu se srušio nakon što su ljetos zaredale kaznene prijave protiv njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:10