SEKS S MALOLJETNICAMA

Pohotnog župnika koji je seksualno iskorištavao maloljetnice prijavila je časna sestra. Prijeti mu do 5 godina

Budući da je župnik bio vjeroučitelj djevojkama s kojima je održavao odnose i za to im davao novac, bit će optužen za spolni odnošaj zloporabom položaja

ZAGREB - Franjevcu Anti Maduniću, župniku iz Prološca Donjeg optuženom za seksualne odnose s maloljetnicama kojima je predavao vjeronauk, prijeti kazna od jedne do 5 godina zatvora zbog spolnog odnošaja zlouporabom položaja . U raskrinkavanju svećenikovih nedjela, kako tvrde mještani njegove donedavne župe, važnu je ulogu odigrala časna sestra, koja je navodno sudjelovala u obavještavanu nadležnih o ponašanju župnika.

Kažnjivo do 14. godine

Iako je župnik stupao u spolne odnose sa maloljetnim djevojkama i za to im je davao novac, on time nije počinio nikakvo kazneno djelo. Postojeći Kazneni zakon, naime, ne propisuje odnos s maloljetnicama starijim od 14 godina kao kazneno djelo, a nije kažnjivo čak ni koristiti seksualne usluge maloljetnih prostitutki.

Klijenti ne mogu biti ni u kaznenom ni u prekršajnom djelu, to mogu biti samo prostitutke. U konkretnoj situaciji, mogu se prekršajno goniti samo djevojke koje su prodavale seks za novac, jer to jest zabranjeno.

Vrbovanje djece

Međutim, budući da je župnik bio vjeroučitelj djevojkama s kojima je, prema vlastitom priznanju, održavao seksualne odnose i za to im davao 1000 kuna, bit će optužen za kazneno djelo spolnog odnošaja zlouporabom položaja. Taj članak Kaznenog zakona propisuje da će se “nastavnik, odgajatelj, roditelj, skrbnik (...) koji iskorištavajući svoj položaj ili odnos prema maloljetnoj osobi koja mu je povjerena radi učenja, odgoja, čuvanja ili njege izvrši s njom spolni odnošaj kazniti kaznom zatvora od jedne do pet godina”.

Za ovo kazneno djelo nije potrebna prisila niti je važno ako su djevojke, kako župnik to tvrdi, same htjele i tražile seks s njim: kazneno djelo je čim nastavnik - a vjeroučitelj to jest - izvrši seksualni odnos s učenicom. Smatra se da ih u svakom slučaju svojim autoritetom drži u podređenom položaju. Policija je za župnikovo ponašanje saznala prije nekoliko mjeseci, i to od Ureda pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić. Kako kažu u Uredu, oni su prije nekoliko mjeseci zaprimili anonimnu prijavu roditelja iz škole koju su pohađale djevojčice, a koji su uputili na višegodišnje sumnje na seksualno iskorištavanje i vrbovanje djece te neprimjereno ponašanje župnika.

Zaplijenili mobitele

- O navodima iz prijave obavijestili smo odmah Policijsku upravu Splitsko-dalmatinsku, kao i nadležnu Splitsko-makarsku nadbiskupiju, upućujući im i preporuke za zaštitu prava i dobrobiti djece - kažu u Uredu.

Međutim, mještani nagađaju kako je upravo časna sestra s kojom je župnik godinama surađivao primjetila što se događa i o svemu obavijestila Ured pravobraniteljice - osobno ili anonimnom prijavom. Takvim informacijama, neslužbeno doznajemo, barata i policija. Nakon dojave iz Pravobraniteljstva, počela je istraga u kojoj su, neslužbeno doznajemo, odmah zaplijenjeni svi mobiteli fra Ante Madunića te je na informativni razgovor dovedeno 6-7 djevojčica iz Prološca.

Dodatni dokazi

Poruke u mobitelima nepobitno su dokazivale da je župnik bio u nekom odnosu s pojedinim djevojkama. Preko tih poruka župnik i djevojke su se, naime, dogovarali kada će se i gdje naći. No, policijski istražitelji u SMS porukama koje su župnik i djevojke razmjenjivali nisu pronašli ništa lascivno. Kaznenu prijavu tek je kasnije podnijelo Općinsko državno odvjetništvo, koje je pronašlo dodatne dokaze.

‘Nudile su mi se i druge, ali sam ih odbio’

U optužnom prijedlogu Odvjetništva, navodi se da je dvjema 16-godišnjakinjama fra Ante Madunić slao SMS-ove u kojima je predlagao seksualni odnos, jednoj je poslao i MMS seksualnog sadržaja. S obje je imao seksualne odnose, a one su u njega kao u svog učitelja imale potpuno povjerenje. Fra Ante je u svom iskazu na splitskom sudu priznao odnose samo s dvjema župljankama. Rekao je da je do spolnog donosa došlo na inicijativu djevojaka, a da su mu se nudile i druge župljanke, no njih je odbio. Naglasio je da se s djevojkama seksao u župnom uredu, te im je uvijek davao po tisuću kuna. ( T. Ku., K. T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:02