MALVERZACIJE

POKRENUTA ISTRAGA ZBOG SUMNJE U KRAĐE NA NAPLATI AUTOCESTE 'Ne dajemo 200 otkaza, provjeravamo 60 blagajnika'

Mijat Stanić kaže da se radi o 'klasičnoj hajci i pritisku na sindikat da ne gleda što Uprava radi'
 Željko Puhovski/EPH

Uprava Hrvatskih autocesta - održavanja i naplate cestarine (HAC-ONC) reagirala je na medijske napise u kojima se tvrdilo da je zbog potkradanja tvrtke pred otkazom 200 blagajnika s naplatnih kućica, demantiravši tu brojku.

‘Većina radi pošteno’

U priopćenju se navodi da je Samostalni odjel za unutarnju kontrolu i nepravilnosti doista napravio kontrolu u Sektoru naplate cestarine te utvrdio nepravilnosti u 60 pojedinačnih slučajeva. Pokrenuto je 60 postupaka utvrđivanja odgovornosti pojedinih radnika, navode iz Uprave. Postupci su u tijeku pa Uprava jučer nije htjela prejudicirati njihov ishod.

- Uprava HAC-ONC-a naglašava da se radi o pojedinačnim slučajevima i da većina blagajnika radi pošteno te ih Uprava želi zaštititi, ali i poslati jasnu poruku da neće tolerirati malverzacije - rekli su.

Komentirajući slučaj jučer je na HTV-u gostovao i član Uprave HAC-ONC-a Krešimir Kvaternik, koji je rekao da brojka od 60 postupaka varira, te da tvrdnje o čak 200 postupaka dolaze iz sindikalnih redova. Kvaternik nije objasnio što su blagajnici na naplatnim kućicama konkretno radili na potkradanju tvrtke, ali je naglasio da “određeni broj blagajnika i voditelja koristi sustav onako kako nije zamišljeno”.

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić u izjavi za Hinu ustvrdio je da se radi o “klasičnoj hajci i pritisku na sindikat da ne gleda što Uprava radi”.

Kaznena prijava

- Ta cijela priča izašla je od Uprave, a razlog je ono što su radile sve prethodne uprave, koje su nezakonite radnje pokušale prikriti i na neki način okrenuti građane protiv sindikata.

U ovom slučaju također. Obavili su nezakonit postupak javne nabave, nezakonito su smjenjivali ljude da bi postavljali svoje prijatelje.

Mi smo se tome suprotstavili i podnijeli kaznenu prijavu, a oni su udarili po blagajnicima. To je klasična hajka koja se nama ponavlja od Božidara Kalmete naovamo - rekao je Stanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 23:11