IMAJU LI DOVOLJNO?

POLICIJA PROVJERAVA POTPISE Vukovarski stožer tvrdi: 'Imali smo baš sve potrebne dozvole'

Ispostavilo se da su u nekim općinama u Dalmaciji potpisi prikupljani bez dozvole
 CROPIX

VUKOVAR - Nakon što je policija u protekla tri dana provjeravala da li je Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara imao potrebne dozvole za prikupljanje potpisa za referendum o ćirilici o tome su se očitovali i iz Stožera, pri čemu su istaknuli da je riječ o „u najmanju ruku neobičnom ponašanju policije.“

ANKETA O ĆIRILICI Od 60 tisuća čitatelja čak 77 posto podržalo bi referendumsku zabranu ćirilice

„U posljednja 72 sata policijski službenici PU Karlovačke, PU Brodsko-posavske, PU Sisačko-moslavačke i PU Splitsko-dalmatinske su na različite, često i neprimjerene načine, tražili svakojake informacije od onih koji su nam diljem Hrvatske pomogli prikupljati potpise za referendum.

ARSEN BAUK 'Stožer ne odstupa od dosadašnje prakse prikupljanja potpisa za referendum'

Koordinatori su ispitivani o regularnosti prikupljanja potpisa. Policija retroaktivno, što je vrlo čudno, provjerava jesmo li imali dozvole za postavljanje potpisnih mjesta. Stožer za obranu hrvatskog Vukovara imao je sve potrebne dozvole, prikupljanje potpisa proteklo je u skladu sa svim demokratskim uzusima, poštivani su svi zakoni,“ stoji u priopćenju Stožera, u kojem se dodaje kako je takvo postupanje policije „uznemirilo sve ispitane te njihove obitelji, ali ništa više od toga.“

STOŽER ZA VUKOVAR PREUZIMA PROGRAM Z1 TV? Klemmova direktorica vodit će više emisija

MUP je naime naložio svojim Policijskim upravama da u okviru svojih nadležnosti kontaktiraju koordinatore prikupljanja potpisa, ali i jedinice lokalne samouprave kako bi se utvrdilo da li je za sva popisna mjesta izdana potrebna dozvola nadležnog gradskog ili općinskog tijela.

U nekim općinama u Dalmaciji, naime, ispostavilo se da su potpisi prikupljani bez dozvole, pa se postavlja pitanje jesu li tako prikupljeni potpisi važeći.

U situaciji kada se ne zna točan broj potpisa, iako Stožer neslužbeno barata s brojkom od preko pola milijuna, poništenje određenog broja potpisa moglo bi dovesti do toga da se nije uspjelu u prikupljanju potrebnih preko 450 tisuća potpisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 05:49