HRT U DUGOVIMA

Poreznici HRT-u: Odmah platite državi 422 milijuna duga Oporba: To je dug još iz doba Pašalića Vlast: Svi moraju platiti. Ako nemaju, neka odu u stečaj

Rješenje o naplati poreza HRT-u izazvalo je burne reakcije političara
 Vjekoslav Skledar/Cropix

ZAGREB - Porezno rješenje, prema kojem je Hrvatska radiotelevizija dužna platiti 422 milijuna na ime duga za PDV-a dolazi, u trenutku kada bi se na televiziji i radiju trebali izabrati novi ravnatelji i urednici te nekoliko mjeseci pred parlamentarne izbore.

- Periodično pred donošenje važnih odluka HTV-u se iz naftalina vade dugovi iz Pašalićevog doba.

Sumnjivi tajming

Sada kada treba izabrati nove ravnatelje i urednike HRT stiže porezno rješenje koje se može tumačiti jedino kao poruka - pazite koga ćete izabrati, smatra Nenad Stazić, SDP-ov predsjednik saborskog Odbora za informiranje. Članovi HDZ-a i ovog odbora ne vide problem u činjenici da je porezno rješenje izdano baš sada. “Nije riječ o ucjeni. Ukoliko je HRT zaista dužan, on to mora i platiti, smatra član Odbora i HDZ-a Krunoslav Markovinović.

Porezna uprava u nekoliko je navrata HRT-u neuspješno pokušavala naplatiti dug. Tako je 2005. godine rješenje o naplati 65 milijuna kuna poreza HRT-u povukao osobno bivši premijer Ivo Sanader. Tada je HRT-u PDV bio oprošten, a sljedećih pet godina nisu ga niti plaćali.

Nema oprosta

No, prema raspoloženju članova Odbora, oprosta više nema. “Dug nije nastao preko noći i tek treba odlučiti na koji će se način otplatiti”, smatra član Odbora i HDZ-a Boris Kunst. On je i za radikalna rješenja: “Možda je i stečaj rješenje za HTV. Zašto ne?”, smatra Kunst. O pritisku pritisku na vodstvo televizije nema ni govora: “Ni slučajno. Da se željelo činiti pritisak, to bi se počelo raditi ranije”, jasan je Kunst.

Za Goran Beusa Richembergha, također člana Odbora za medije, slanje poreznog rješenja čisti čin političkog pritiska: “Riječ je o čistoj manipulaciji.

Pitanje je zbog čega se to prije nije riješilo. I naravno da se s ovakvim pritiskom ide pred izbore. Kada ćete ako ne pred izbore?”, zaključuje Beus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 22:11