PORUKA PRED PARADU PONOSA

Poruka Predraga Matvejevića: I Da Vinci je bio gay...a svi se divimo Posljednjoj večeri

Splitskoj Povorci ponosa priključit će se i hrvatski pisac Predrag Matvejević

Splitskoj Povorci ponosa priključit će se i hrvatski pisac Predrag Matvejević. Matvejević je i ranije sudjelovao u manifestacijama podrške gay populaciji u Zagrebu, i tijekom godina koje naziva “između azila i egzila” u Parizu i Rimu. Rekao je da je žustrih polemika bilo i u Rimu te da su studenti tijekom polemičkog skupa na sveučilištu La Sapienza tražili njegovo mišljenje.

Soneti za ljubavnika

- Počeo sam s rimskim referencama - kaže Matvejević i nastavlja: - Tko se u slavnoj Sikstinskoj kapeli nije divio veličanstvenom stropu koji je oslikao Michelangelo. Jedno od najvećih djela svjetske umjetnosti. Malo tko se pritom upitao je li Michelangelo doista bio homoseksualac, kao što to potvrđuju blistavi soneti koje je posvetio svom mladom ljubavniku. Tu spora nema. Drugi primjer je možda još značajniji. ‘Posljednja večera’, na kojoj Krist dijeli kruh i vrši euharistijski obred, također je djelo velikog i značajnog umjetnika Leonarda da Vincija koji je bio homoseksualac. Prilikom njegova putovanja iz Italije u Francusku pratio ga je njegov mladi lijepi prijatelj, a hoteli u kojima su odsjedali tresli su se od strasti dvojice ljubavnika. Uostalom, mnogi su kritičari i likovni povjesničari dotaknuli temu Mona Lise, je li ta velika figura na neki način dvospolna - kaže Matvejević.

Spomenuo je i francuskog pisca Voltairea koji je govorio o samostanima kao mjestima gdje je najučestaliji odnos jednospolni. Pođemo li malo dalje, prema slavenskome svijetu, valja reći da će malo koji Rus priznati da je Čajkovski bio homoseksualac. Galerija modernih pisaca i umjetnika koji su se očitovali kao homoseksualci vrlo je široka: sjetimo se Oscara Wildea, Prousta, Rimbauda...

Najveća djela

- No, vratimo se Michelangelu i Leonardu. Ako doista postoji Božje nadahnuće kada su u pitanju najveća djela čovječanstva, nisu li posrijedi iskustva koja možemo nazvati Božjima. Ako je gospod Bog bio toliko širok da je dijelio genijalnost onima koji su u životu često ponižavani kao homoseksualci, onda bi bilo dobro da se propitaju u vezi sa svojim stavom, prvo sami vjernici, pa onda i svi mi ostali, a napose oni koji homoseksualcima osporavaju pravo da se očituju na javnom mjestu - rekao je Matvejević. I krenuo u Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 17:31