CIJENA 905 MILIJUNA KUNA

POSAO GODINE Otkrivamo što su si sve država i Adris jamčili u ugovoru o kupoprodaji Croatia osiguranja

Rezervacije za sudske sporove, saznajemo, bile su glavni predmet razgovora između Linića i Adris grupe posljednjih tjedana

U drugoj polovici travnja u državni će se proračun sliti 905,1 milijun kuna, koliko će Adris grupa platiti za 39,05 posto dionica Croatia osiguranja (CO).

To je, naime, rok za zaključenje kupoprodajnog ugovora koji je u srijedu potpisan u Ministarstvu financija.

Do tada trebaju biti izdane dozvole svih regulatora, a na dan zaključenja transkacije i plaćanja održat će se i glavna skupština CO-a, na kojoj će se donijeti odluka o Adrisovoj dokapitalizaciji u iznosu od 804,17 milijuna kuna (bit će izdano 113.349 novih redovnih dionica nominalne vrijednosti 1400 kuna). Time se Adrisov udio u CO-u podiže na 60 posto, a državi ostaje 28 posto dionica.

Novi nadzorni odbor

Na skupštini će se izmijeniti statut društva i postaviti novi nadzorni odbor, koji će odmah imenovati svoju upravu.

U kupoprodajnom ugovoru navedena su jamstva obiju strana, a za oko zapinje točka 9.4, kojom država na sebe preuzima spor tj. eventualno plaćanje kazne u slučaju postupka koji je Agencija za tržišno natjecanje (AZTN) nedavno pokrenula protiv Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) i 12 osiguravatelja zbog kršenja tržišnog natjecanja.

Zabrana prodaje

U tom su slučaju osiguravatelji i HUO jesenas na neko vrijeme zabranili prodaju autoosiguranja Generaliju, pravdajući to njegovom neetičkom oglasnom kampanjom na njihov račun. Ako AZTN osudi osiguravatelje, pa onda i CO, to bi značilo kaznu i do 10 posto od ukupnog prihoda.

To bi u slučaju CO bilo nevjerojatnih 280 milijuna kuna. Iako AZTN nikada ne izriče maksimalnu kaznu, čak je i ona od 1 posto, dakle 28 milijuna kuna, velika.

Navodno su rezervacije za sudske sporove bile glavni predmet razgovora između države i Adrisa posljednjih tjedana, a kako se može vidjeti iz kupoprodajnog ugovora, država je na kraju pristala u slučaju kršenja jamstava prema Adris grupi odgovarati za eventualnu naknadu štete najviše u ukupnom iznosu od 15 posto od kupoprodajne cijene. To je malo više od 135 milijuna kuna.

Tko je na čelu CO-a

Sadržaj dioničarskog ugovora između države i Adrisa oko CO-a je nepoznat. On se nalazi u prilozima ugovora koji nisu javno objavljeni. Iako u poslovnim krugovima u Zagrebu Nikola Mišetić, aktualni direktor za strategiju i razvoj u Adrisu grupi, slovi za novog predsjednika Uprave CO-a, Ante Vlahović, prema nekim informacijama, još o tome tko će biti na čelu CO-a nije donio konačnu odluku.

Hanžeković uzima pravne poslove

Odvjetnički ured Marijana Hanžekovića, koji je Adris grupa angažirala za dubinsko snimanje Croatia osiguranja, preuzet će sve pravne poslove najvećeg domaćeg osiguravatelja.

Poznati zagrebački odvjetnik bliski je poslovni partner Ante Vlahovića, a preuzimanje pravnih poslova Croatia osiguranja dio je njihova dogovora od početka suradnje na ovome poslovnom projektu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:48