SKANDAL S HRANOM

POSLJEDICE AFERE S NEISPRAVNIM MESOM: NIKOME NIŠTA! Niti će biti smjena inspektora, niti će se kontaminirani distributivni centri zatvarati

Ilustracija mesa lijevo i desno, ministar Tolušić u sredini
 Damjan Tadić / Goodfreephotos / Pixaby / Hanza Media

Rezultati inspekcijskog nadzora u deset distributivnih centara naših najvećih trgovačkih lanaca jučer su izazvali brojne komentare iz kontroliranih centara, jednu najavu moguće tužbe i nekoliko nedoumica o daljnjem postupanju nakon ovakvih rezultata.

Hoće li centri u kojima su uočene nepravilnosti biti zatvoreni dok se ne uklone nedostaci? Kako je moguće da inspekcija dosad nije sankcionirala objekte s nehigijenskim uvjetima, u kojima ni zaposleni ne mogu oprati ruke? Hoće li za to odgovarati nadležni u veterinarskim ispostavama? Što će se promijeniti kako bi se unaprijedio sustav kontrole mesa?

Reakcije građana

Osim velikih trgovačkih lanaca, reagirali su i brojni građani, navodeći u komentarima na društvenim mrežama kako bi zbog znatno manjih propusta kvartovski dućani već bili zapečaćeni. Mnogi su ostali razočarani saznanjem da je nakon cijele medijske pompe zdravstveno neispravno meso otkriveno u količini dostatnoj za dva šlepera, bilo je i sumnji da su neki lanci dobili dojave o dolasku inspekcije, a drugi već nakon afere s jajima nisu naručivali sumnjivo meso.

Kako smo u petak neslužbeno doznali, talijanska tvrtka AIA planira podići tužbu zbog javnog objavljivanja sumnje u zdravstvenu ispravnost njezinih proizvoda prije nego što su objavljeni nalazi analize. Kontaktirali smo njezino predstavništvo, tvrtku Moja zemlja sa sjedištem u Zagrebu, koja je donedavno bila u vlasništvu Zvonimira Bobana. Unatoč brojnim pozivima i obećanju da će nas kontaktirati osoba zadužena za medije, iz Moje zemlje do zaključenja izdanja nismo dobili odgovor.

No, zato je iz Ministarstva stigla još jedna obavijest o povlačenju pilića zaraženih salmonelom, i to s tržnice u zagrebačkom naselju Špansko. Stigao je odgovor o navodim smjenama, posebno u Dalmaciji, gdje su uočeni najveći nedostaci i nepravilnosti.

Konačna odluka

“Neće biti nikakvih smjena, nego je riječ o rotaciji državnih službenika. Kao što stoji u priopćenju - s ciljem postizanja što boljih efekata u nadzoru tržišta, ministar Tomislav Tolušić odlučio je da će ubuduće češće rotirati mjesno nadležne inspektore. Praksa je pokazala da tzv. rotiranje službenika koji obavljaju inspekcijske poslove i poslove nadzora povećava učinkovitost sustava u cjelini i doprinosi nepristranosti i objektivnosti pri obavljanju zadaća. Takvu praksu ministar Tomislav Tolušić namjerava primijeniti na sve inspekcijske službe u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede s ciljem postizanja optimalnih učinaka”, navode iz Ministarstva.

Veterinarska inspekcija se očitovala i o pitanju kaznenih odredbi za uočene nepravilnosti.

Prema subjektima u poslovanju s hranom kod kojih je utvrđeno stavljanje na tržište zdravstveno neispravne hrane pokrenut će se ili prekršajni ili kazneni postupci, ovisno o tome hoće li se nakon završetka nadzora utvrditi jesu li ostvarena obilježja kaznenih djela ili ne. Kako su inspekcijski postupci u određenom broju predmetnih objekata još u tijeku, konačna odluka donijet će se nakon završetka istih te analize prikupljenih činjenica, navodi se u priopćenju.

Na pitanje hoće li biti zatvaranja objekata, iz Ministarstva su odgovorili: “Inspekcijskim nadzorima u objektima nisu utvrđena značajna neudovoljavanja propisanim zahtjevima (infrastrukture, opreme, higijene i plana samokontrole subjekta koji se temelji na načelima HACCP-a) da bi se zabranilo obavljanje odobrene djelatnosti u objektu ili rad objekta, nego će se upravnim mjerama odrediti rok za otklanjanje utvrđenih nedostataka. U slučaju da se utvrđeni nedostaci ne otklone u zadanom roku, odnosno ako se nedostaci koji ugrožavaju javno zdravlje uzastopno ponavljaju, može se zabraniti rad objekta i predložiti brisanje djelatnosti ili objekta.”

Dobili su rok

Dakle, nakon cijele akcije i objavljivanja uočenih nedostataka, koji su sablaznili potrošače, Ministarstvo je dalo rok da se “nedostaci otklone”.

Dodaju kako “isti subjekt može biti prekršajno odgovoran po više različitih osnova”, a kazne su, prema Zakonu o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima, od 50.000 do 100.000 kuna za pravnu osobu te od 5000 do 10.000 kuna za fizičku. Iste su kazne i za kršenje Zakona o veterinarstvu i Zakonu o hrani. Ministar Tomislav Tolušić nije želio dodatno pojasniti rezultate kontrole i sankcije o kojima je veterinarska inspekcija poslala ovo priopćenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:27