DANAS SASTANAK UPRAVE

POSLJEDNJE UPOZORENJE VLADE MAĐARSKOM ŠEFU INE 'Ne gasite rafineriju u Sisku!'

Nastavak prekinute rujanske sjednice s koje su otišli hrvatski članovi Uprave

Danas bi se bi se trebali ponovo sastati članovi Uprave Ine kako bi raspravili o sudbini Rafinerije Sisak, doznaje Jutarnji list. Prema dostupnim informacijama, predsjednik Uprave Zoltan Aldott inzistira da članovi Uprave glasanju o gašenju sisačke Rafinerije, čemu se protive hrvatski članovi Uprave.

Naime, oni traže da se o sisačkoj Rafineriji samo raspravlja, ali bez konačnog glasanja o tome što će biti s njom. Također, inzistiraju da se bez suglasnosti diončara, dakle Vlade i MOL-a, te cjelovitog rješenja za Inu ne može donijeti odluka o gašenju sisačke Rafinerije. To ukratko znači da se traži nova odluka o korporativnom vođenju tvrtke.

Što, među ostalim, znači ukidanje pozicija izvršnih direktora. Stoga, tvrde nam naši sugovornici, danima traju konzultacije kako bi se “slomilo” Aldotta da pristane samo na raspravu bez glasanja.

Današnja sjednica trebala bi biti svojevrsni nastavak prekinute sjednice Uprave održane 24. rujna. Tad su nakon šestosatne rasprave hrvatski članovi Uprave Ine napustili sjednicu netom prije glasanja o sudbini sisačke Rafinerije. Kako su znali da će biti preglasani, na taj su način odlučili spriječiti njeno gašanje te mađarski ostatak Uprave nije imao kvorum. Na sjednici je bilo predloženo da se glasa o gašenju Rafinerije i njenom preoblikovanju u logističko-distributivni centar.

Na toj sjednici hrvatski članovi Uprave nisu se složili s ekonomskom analizom koja im je prezentirana i koja je pokazivala da se sisačka Rafinerija mora ugasiti. Nadalje, pozivali su se na Zakon o energiji koji napominje da je Rafinerija objekt od strateškog interesa za državu. Ono što je hrvatske članove Uprave dodatno zabrinulo su stavovi mađarskih članova Uprave da bez gašenja Rafinerije u Sisku nema modernizacije Rafinerije u Rijeci.

Druga faza modernizacije riječke Rafinerije trebala bi početi u siječnju sljedeće godine i trajala bi oko tri godine, u što bi Ina uložila oko 400 milijuna dolara. Odgađanje ili odustajanje od modernizacije bila bi katastrofa i za riječku Rafineriju i zapravo bi se i nju trebalo u konačnici zatvoriti.

Svojevrsnu podršku za svoje stavove članovi Uprave su dobili i od Nadzornog odbora Ine koji je u listopadu od Uprave zatražio novi strateški plan razvoja Ine za razdoblje od pet do deset godina. Plan je trebao biti gotov u roku od mjesec dana. O toj strategiji bi se danas trebalo razgovarati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 13:10