BURA NA DESNICI

POTPUNI KAOS U HSP-u AS Nakon odlaska Ruže Tomašić buknule brojne svađe, raspušten Glavni stan

 Screenshot

ZAGREB - Nakon što je predsjednica HSP AS Ruža Tomašić u ponedjeljak podnijela ostavku na mjesto predsjednice i napustila stranku, u utorak je predsjednik Glavnog stana HSP AS Denis Bevanda objavio kako raspušta to najviše stranačko tijelo i poručio da zajedno sa svojim dopredsjednicima - Anom Kolić Marković i Martinom Miloložom podnosi neopozivu ostavku i odlazi iz stranke.

Žao nam je što je bivša predsjednica Tomašić zaključila da se pitanja koja je smatrala problemima ne mogu riješiti na tijelima stranke, ali ju možemo razumjeti s obzirom da su se ljudi koji sjede u tijelima u vrhu stranke pretvarali da je sve u redu, manipulirali članovima stranke kako bi i njih u to uvjerili te se oglušili na njezine višestruke pozive da progovore o problemima u stranci, navodi se u priopćenju čelništva Glavnog stana HSP AS.

Predsjednik i dopredsjednici Glavnog stana našli su se, kažu, u nemogućoj situaciji obzirom da u tijelima stranke nije postojao dijalog, a demokratski standardi i transparentne metode rješavanja problema bili su prioritet samo nekolicini.

S obzirom na to da je situacija u stranci eskalirala do te mjere da je Ruža Tomašić izlazak iz stranke koju je stvorila doživjela kao jedino moguće rješenje, Bevanda, Kolić Marković i Miloloža smatraju da se o situaciji mora progovoriti otvoreno i bez ustezanja.

Činjenica je da su se određene osobe u vrhu stranke pokazale nedorasle situaciji pred kojom su se našle, a to je dolazak na čelo države. Osobe koje pogube kompas na samu naznaku dolaska u poziciju vlasti nisu dostojne te pozicije niti u dobrostojećoj državi, a kamoli u turbulentnim vremenima u kojima se Hrvatska danas nalazi.

Glavnog tajnika stranke Peru Ćorića optužuju da je lažno svjedočio tvrdeći kako nije postojala odluka o priključivanju Ruže Tomašić Europskim konzervativcima i reformistima u Europskom parlamentu i pridruživanju stranke toj političkoj obitelji, unatoč tome što je ta odluka donesena jednoglasno na 3. Saboru stranke 15. lipnja 2013.

Također tvrde da je Ćorić nastavio s lažnim svjedočenjem u slučaju izmjene izbornog zakonodavstva. Odluka Predsjedništva i Glavnog stana ticala se isključivo uključivanja stranke u prikupljanje potpisa za referendum "U ime obitelji", a ne samog preferencijalnog glasovanja koje je samo jedna u nizu predloženih mjera u tom reformskom paketu.

"Izražavamo duboko poštovanje prema Ruži Tomašić zbog njezine hrabrosti, demokratičnosti i istinoljubivosti u ovom, za našu stranku i domovinu, doista teškom trenutku. Potez napuštanja stranke koju je gradio jer se stranka pretvorila u nešto što nije želio povukao je prije nje jedino Otac Domovine Ante Starčević, što jasno svjedoči o tome koliko Ruža Tomašić doista živi pravaštvo u koje se mnogi kunu, ali ga nisu dostojni", ističe u priopćenju sada već bivše vodstvo Glavnog stana HSP AS.

Sisak: U Gradskom vijeću Siska nema više vijećnika HSP-a AS

SISAK - Ivan Capan, predsjednik kluba vijećnika HSP dr. Ante Starčević u Gradskom vijeću Siska, potvrdio nam je u utorak prijepodne da su svi vijećnici te stranke u Gradskom vijeću izašli iz HSP AS, te da će dalje biti neovisni vijećnici.

- U Gradskom vijeću Siska nema više vijećnika HSP-a AS, svi smo izašli iz stranke. Mi smo u HSP dr. Ante Starčević ušli zbog gospođe Ruže Tomašić, sada, kada ona više nije predsjednica niti članica stranke, ni mi nećemo biti u njoj. Ruža Tomašić istinski je njegovala i zagovarala pravaštvo i starčevićanstvo, a bez nje ni mi ne nalazimo razloga za daljnji ostanak u toj stranci - rekao je Capan.

Osim njega, iz stranke su izašli gradski vijećnici Veljko Novak, Kristina Grubec, Zdeno Batinjan, Slavko Muža, ali i Vlado Brodarac, vijećnik koji je svoj mandat stavio u mirovanje.

Ivan Capan ustvrdio je da su ostavke u članstvu HSP AS dala i tri županijska vijećnika, dok je četvrti, tajnik županijske organizacije HSP AS Domagoj Sekulić ostao u stranci. Uspjeli smo doći do izjave Domagoja Sekulića, koji je rekao da on ostaje u stranci, da vjerojatno ostaje i dr. Tomislav Dujmenović, da je sigurno ostavku dao Veljko Novak, čija je zamjena u Županijskoj skupštini Sanja Čavlović Mioković.

- Velika je šteta što je predsjednica Ruža Tomašić napustila stranku, no preveliki trud i rad je uložen u HSP AS, da bi stranka ovisila samo o jednom čovjeku. Moramo iz ovoga izvući pouku i izaći jači. Izlazak iz stranke vijećnika u Gradskom vijeću Siska i Županijskoj skupštini samostalni je potez gradskog vijećnika i bivšeg predsjednika sisačke organizacije Veljka Novaka. On opet solira, a svojim soliranjem nanio je veliku štetu stranci. Sada opet vodi stranku kao da je poduzeće, a nije više predsjednik sisačke organizacije. Zašto netko njemu treba predavati ostavke, postoje zato nadležna stranačka tijela - rekao Domagoj Sekulić, županijski vijećnik, tajnik Županijske organizacije i član Nadzornog odbora HSP AS.

Sekulić, ali čini se i Predsjedništvo HSP AS, Veljku Novaku zamjeraju i odluku o samostalnom izlasku HSP AS na izbore za župana i raskidanje već sklopljenog koalicijskog sporazuma s HDZ-om. O toj će odluci, kako doznajemo u subotu 8. studenoga raspravljati i Predsjedništvo HSP AS.

U stranci, naime, smatraju da je 4,12 posto i 1.679 osvojenih glasova njihova kandidata Veljka Novaka premalo, te da je propuštena prilika da HSP AS dobije funkciju dožupana, kako je prvotno bilo planirano u dogovoru s HDZ-om. U drugom krugu izbora za sisačkog župana, u Županiju je stigao osobno tajnik stranke Pero Čorić, koji je odmah dao potporu HDZ-ovu kandidatu Ivi Žiniću.

Bivši čelnici i članovi sisačke podružnice HSP AS najavljuju kako će tu stranku već za dan dva napustiti više stotina pa i tisuću članova, odnosno da su odluku o napuštanju HSP AS bez Ruže Tomašić donijeli u 26 od 28 temeljnih ogranaka stranke na terenu. Sisak će tako, tvrde bivši članovi, prestati biti najjača baza HSP-a dr. Ante Starčević u državi. (Mate Piškor)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 05:45