POŽARI NE JENJAVAJU

POŽAR IZ CRNE GORE PROŠIRIO SE PREMA HRVATSKOJ Gori na nepristupačnom terenu iznad Konavala, u pomoć stigla dva kanadera

 Dubrovački vjesnik

Dva kanadera jutros su oko 7,30 sati uključena u gašenje požara iznad konavoskog sela Bani, a nekoliko sati kasnije upućena su još dva. Riječ je o požaru koji od preksinoć plamti na području crnogorskog sela Malta neposredno iznad graničnog prijelaza Debeli brijeg, piše Dubrovački vjesnik.

Njegov se zapadni krak sinoć proširio prema Hrvatskoj, te je županijsko vatrogasno zapovjedništvo odlučilo podići zračne snage kako bi se požarište na nepristupačnom terenu čim prije saniralo:

- Dva kanadera upravo su iznad Bana, a moguće je da ćemo ići i s ljudstvom na gašenje s kopna. Teren je na crti razgraničenja, pa treba biti oprezan - kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović koji je demantirao glasine da je riječ o minski kontaminiranom području:

- Hrvatski centar za razminiranje potvrdio je da je cijeli prostor Dubrovačko-neretvanske županije očišćen od minsko-eksplozivnih naprava - napomenuo je Simović.

Nešto poslije 10,40 sati MORH je priopćio kako su na požarište iznad sela Bani upućena još dva zrakoplova Canadair CL-415.

Ravnatelj Državnog ureda zaštitu i spašavanje (DUZS) Dragan Lozančić na današnjoj je sjednici Vlade izvijestio o izbijanju požara na jugu Hrvatske te iznio kako su crnogorske vlasti od Hrvatske tražile pomoć u gašenju požara. Istaknuo je kako će razmotriti njihov zahtjev te odgovoriti s obzirom na stanje na terenu.

Požar kraj Dugobaba koji je planuo jučer još uvijek tinja, a vatra još nije u ugašena na Svilaji. MORH je priopćio kako se razvio i novi požar u Otišću kod Vrlike, gdje je upućen Airtractor.

Izražen smrad i miris paljevine i sinoć su mučili stanovnike Splita, pogotovo one smještene u istočnim dijelovima grada.

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije poručuju kako su tokom jučerašnjeg dana u više navrata mjerili kvalitetu zraka u Splitu te niti jedan od parametara propisanih Zakonom o zraku nije bio iznad graničnih vrijednosti.

Opasnosti za građane, dakle, nema, te su ukinute mjere opreza za ugrožene skupine građana, javlja Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 22:36