DVOBOJ NA TELEVIZIJI

POZNATO VRIJEME I MJESTO VELIKE DEBATE Konačno pao dogovor, Plenković i Milanović 'oči u oči'

 Hanza Media

Predsjednik SDP-a i čelnik Narodne koalicije Zoran Milanović te predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, kako neslužbeno doznaje Jutarnji, suočit će se u javnoj debati u petak u 20 sati u specijalnoj HTV-ovoj emisiji.

Termin javnog sučeljavanja predsjednika dviju najjačih stranaka pred televizijskim kamerama ipak će se održati, kako se ranije nagađalo, 12. kolovoza, prije službenog početka kampanje, a to bi trebalo bi biti prvo nakon punih 13 godina.

Podsjetimo, Plenković je, nakon što je Milanović pozvao HDZ da čim prije pošalju nekog na sučeljavanje, kazao kako jedva čeka javni ogled sa svojim političkim suparnikom. Ipak, u HDZ-u su navodno tražili da se sučeljavanje odgodi za dva dana, na što u SDP-u nisu pristali.

Politolog Ivan Rimac nedavno je za Jutarnji list analizirao predstojeći duel stranačkih prvaka.

- U TV duelu Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića izgubit će onaj tko bude više kalkulirao ili tko to ne bude u stanju - kod Milanovića su rizični kratak fitilj i agresivnost, a Plenkovića, pak, ziheraštvo, potreba da se svima svidi - a to je obično siguran put u propast. Pritom je Milanović u nepovoljnijoj poziciji - novo lice nosi i veću šansu za uspjeh, uz činjenicu da istraživanja pokazuju da je Plenković ljudima a priori simpatičniji od Milanovića - komentirao je tada Rimac no ipak zaključio da Milanović ne voli gubiti i da će se sigurno dobro pripremiti.

- Samo što, ovaj put, Milanović neće imati pravo na popravni. On može samo učvrstiti pristaše, ali teško da može dobiti nove, dok je to za Plenkovića prilika da formira stav o sebi i pridobije simpatije i podršku šireg kruga ljudi - kazao je Rimac i naglasio kako je Milanović u Plenkoviću dobio ravnopravnog sugovornika: nema više na drugoj strani 'balkanskog tipa' kojim bi pravdao retoriku o šibicarima i papcima, a sad trenutak traži europskog Milanovića.

Rimac je procijenio da Milanović može dobiti Plenkovića ako uspije suspregnuti svoju želju za dominacijom, a to bi moglo biti presudno i za konačan rezultat na izborima, s tim da bi Plenković, čak i ako lošije prođe, imao veće šanse do kraja kampanje popraviti dojam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:36