KRAJ 5-GODIŠNJE PRAKSE

Predsjednik Josipović dobio rat: Pupovac ostaje bez gotovo pet milijuna kuna državnog novca

SNV: Ni mi nismo baš sretni što dobivamo novac koji je za štetu od poplava, požara i katastrofa
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Predsjednik Ivo Josipović , koji posljednjih 15-ak dana vodi verbalni rat s Miloradom Pupovcem, otvoreno je pozvao Vladu da prestane iz proračunske pričuve financirati Srpsko narodno vijeće kojem je na čelu upravo Pupovac. Naime, sukob je počeo kada je Josipović napao glasilo srpske manjine Novosti da objavljuje naručene tekstove protiv njega, a financira se iz državnog proračuna. Novosti izdaje SNV kojem je na čelu Pupovac.

Petogodišnja praksa

Ta najveća organizacija srpske manjine, osim proračunskog novca preko Savjeta za nacionalne manjine kojim se financiraju izdavački i kulturni projekti manjinskih organizacija, od 2008. godine primila je i 18,4 milijuna kuna iz proračunske zalihe.

Josipović, pak, smatra da bi se sve manjinske organizacije za novac koji dobivaju iz proračuna trebale ”natjecati ravnopravno i pod jednakim uvjetima”. Niti jedna druga manjinska organizacija, naime, ne dobiva redovito milijunske iznose iz pričuve kao što je to već petu godinu praksa za SNV.

To ne znači, kako doznajemo u Uredu predsjednika, da se Josipović zalaže za smanjenje izdvajanja za manjine, odnosno za najveću, srpsku manjinu odnosno da se ukine dodjeljivanje onoga što se davalo iz pričuve. Josipović samo želi da sve što se dodjeljuje manjinama bude ugrađeno u proračun i da svatko ima jednake mogućnosti dobiti taj novac dakle oni koji imaju najbolje projekte i najveće potrebe jer dosadašnji princip koji je stvorio jednog monopolista, a ostale isključio, nije dobar niti pravedan.

Sukob interesa

Osim prestanka financiranja iz pričuve Josipović traži od Vlade i da u Savjetu za nacionalne manjine, koji raspoređuje proračunski novac za manjine, ne sjedi Pupovac. Predsjednik, naime, smatra da je Pupovac u sukobu interesa jer je kao čelnik SNV-a prijavio projekte za koje želi dobiti novac od proračuna, a kao član Savjeta odlučuje kome će novac biti odobren.

Podržavaju li ovakve zahtjeve predsjednika države, u Vladi se nisu htjeli izravno izjašnjavati, što je i razumljivo s obzirom na to da je SDSS njihov partner. Međutim, podsjetili su da je premijer Zoran Milanović još prije četiri mjeseca rekao da se novac koji je dosad isplaćivan SNV-u iz proračunske zalihe treba ugraditi u proračun. Kad je njegova Vlada 19. travnja na otvorenoj sjednici donijela svoju prvu odluku da se odobri isplata iz proračunske zalihe SNV-u u iznosu od 1,89 milijuna kuna, Milanović je jasno pokazao da takvu praksu ne namjerava nastaviti iduće godine.

- Radi se o redovnoj višegodišnjoj aktivnosti SNV-a koja je očito do sada prema nekoj praksi bila financirana iz proračunske zalihe na zatvorenim sjednicama Vlade. Više tako neće biti - rekao je tada Milanović. Iz SNV-a, pak, na sve odgovaraju kako isto to o čemu sada govori Josipović, a o čemu je prije govorio i Milanović, oni traže već godinama.

- Otkad je uvedena takva praksa, ni mi u SNV-u nismo s njom bili najsretniji jer također smatramo kako nije u redu da dobivamo novac iz pričuve koji bi trebao biti za štetu do poplava, požara i slično.

Dogovor s vladama

Sa sve tri Vlade - Sanaderovom, Kosoričinom i sada Milanovićevom - postigli smo politički dogovor da se SNV financira iz proračuna, ali to nikada nije ugrađeno - rekao nam je jučer zamjenik predsjenika SNV-a Saša Milošević.

Tvrdi i da su novac iz pričuve počeli dobivati zato što onaj koji dobivaju iz Savjeta za nacionalne manjine nije dostatan za sve njihove potrebe. Stoga poručuje da bi SNV, ako se sve ugradi u proračun, trebao dobivati isto onoliko koliko sada dobiva iz pričuve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 21:00