USPRKOS KIŠI I BURI

Predsjednik Josipović otvorio svjetsko natjecanje u oranju u Biogradu

Iako su jaka kiša i bura opasno prijetile upropastiti trud organizatora, u četvrtak poslijepodne na poljoprivrednom dobru Vrana ipak je svečano otvoreno 59. svjetsko natjecanje u oranju kojemu je ove godine domaćin Hrvatska odnosno grad Biograd. Umjesto na tribinama u sred prirode, svečanost je prebačena u veliki šator, a ružno vrijeme omelo je i predsjednika Ivu Josipovića koji se za natjecanje orača posebno pripremio.

- Kao pravo gradsko dijete, veselio sam se blatu, čak sam i prigodne čizme ponio. Ali, eto, nevrijeme nam nije dozvolio taj užitak - rekao je Josipović na otvorenju Svjetskog natjecanja orača koje je u Biograd dovelo rekordni broj sudionika iz 32 zemlje svijeta, što je najbolji odaziv u povijesti održavanja ove manifestacije.

- Danas nema zemlje koja poljoprivredu i proizvodnju hrane ne smatra svojom strateškom granom. Hrvatska postaje članica i EU i naša poljoprivreda više neće biti organizirana kao do sada već u partnerstvu s drugom vitalnom granom našeg gospodarstva- turizmom.

Zato vrijednost ove manifestacije nije samo u natjecanju već i u turističkoj promociji koju Hrvatska dobiva kao domaćin- rekao je Josipović. Njegove riječi potvrđuje i podatak kako da će Biograd, osim 60 sudionika iz preko 30 zemalja svijeta, u vrijeme trajanja ovog dvodnevnog natjecanja posjetiti preko 15 tisuća ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 06:08