ZLOČIN KOD VARAŽDINA

PRESUDA UBOJICI Prijatelju ispalio dva hica u glavu pa mirno pričekao policiju: 'Nisam bio svjestan ničega'

Željko Martinović (43) nepravomoćnom je presudom osuđen na kaznu zatvora u trajanju od deset godina zbog ubojstva Marija B. (31).
Varazdin, 141114.Na Zupanijskom sudu u Varazdinu izrecena je presuda Zeljku Martinovicu. Martinovic je optuzen da je u ozujku ove godine u kaficu Gavran u mjestu Tuhovec iz pistolja ubio prijatelja Maria Belavica.Na fotografiji: Zeljko Martinovic u sudnici.Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
 Željko Hajdinjak / Cropix

VARAŽDIN - Na Županijskom sudu u Varaždinu izrečena je nepravomoćna presuda ubojici koji je u siječnju ove godine u jednom kafiću u mjestu Tuhovec kraj Varaždinskih toplica hicima iz pištolja ubio poznanika.

Željko Martinović (43) nepravomoćnom je presudom osuđen na kaznu zatvora u trajanju od deset godina zbog ubojstva Marija B. (31).

Ubojstvo se dogodilo 7. siječnja ove godine. Martinović i ubijeni bili su poznanici i prijatelji i tog su dana u večernjim satima dogovorili susret u lokalnom kafiću u mjestu Tuhovec.

Sjedili su jedan nasuprot drugome za stolom u odvojenoj prostoriji kafića kad je u jednom trenutku Martinović izvukao pištolj te iz neposredne blizine ispalio dva smrtonosna hica u glavu i vrat svom poznaniku i prijatelju koji je na mjestu preminuo.

Nakon ubojstva, Martinović je ostao mirno sjediti nasuprot mrtvog tijela te je ispijajući piće pričekao dolazak policajaca kojima se odmah mirno predao.

Iznoseći svoju obranu, Martinović je priznao ubojstvo, ali je i naglasio da se ne sjeća ničega što se dogodilo te večeri. Istaknuo je da je taj cijeli dan konzumirao veće količine alkohola te da je popio i tablete za liječenje PTSP-a pa zbog toga nije bio svjestan svojih postupaka.

Naglasio je i da nije imao nikakvog razloga ubiti svog prijatelja s kojim se intenzivno družio 15 godina opovrgnuvši i da je motiv ubojstva bio dug koji je nastao nakon što mu je ubijeni oštetio automobil. Pištolj je, rekao je, sa sobom nosio jer je osjećao strah i paranoju.

Županijski sud u Varaždinu ocijenio je međutim da je ubojstvo počinio s predumišljajem, a kao otegotnu okolnost uzelo se u obzir i da je ranije osuđivan zbog posjedovanja lakih droga. Kao olakotnu okolnost uzeto je u obzir da je u trenutku počinjenja ubojstva Martinović bio umjereno ubrojiv te da je sudjelovao u Domovinskom ratu.

Osim što je proglašen krivim zbog kaznenog djela protiv života i tijela, proglašen je krivim i zbog nelegalnog posjedovanja oružja, a uz desetogodišnju zatvorsku kaznu izrečena mu je mjera obaveznog liječenja od ovisnosti o alkoholu, a mora i podmiriti i troškove suđenja u iznosu od 13 tisuća kuna.

Protiv njega su djed i majka ubijenog podnijeli i imovinsko-pravni zahtjev koji je prebačen na parnični postupak. Martinović se od siječnja ove godine nalazi u istražnom zatvoru u kojem će i ostati do pravomoćnosti presude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:47