EKSKLUZIVNO

PRVI HRVATSKI TRANS SEKSUALAC 'Hvala sucima! Priznali su mi da sam muškarac zarobljen u ženskom tijelu'

Ovakva odluka sudaca je i packa Ministarstvu zdravlja, kaže odvjetnica Bojana Ivanišević

Konačno! Konačno ću moći početi normalno živjeti i funkcionirati, konačno ću i službeno biti ono što oduvijek jesam. Nadam se da će Ministarstvo uprave u najkraćem roku postupiti po rješenju Ustavnog suda, da se ovo što prije okonča - poručio nam je mladić kojem će Ministarstvo uprave, po rješenju Ustavnog suda, uskoro u dokumente upisati: spol - muško. Ustavni sud naime odlučio je da osoba može promijeniti spol iako nije obavila operaciju spolovila. A upravo je to njegov slučaj; osjeća se kao muškarac iako je biološki žensko.

Bit će to prvi takav slučaj u Hrvatskoj. Iako je zakonski i dosad postojala mogućnost promjene spola u dokumentima i bez operacije, ako osoba živi u drugom rodu i ako niz specijaliziranih liječnika potvrdi da se radi o transseksualnosti, tj. osobi zarobljenoj u krivom tijelu, to se do sada uvijek odbijalo. Nacionalno zdravstveno vijeće, temeljem čijeg mišljenja su matičari trebali upisivati promjenu, svim je podnositeljima zahtjeva koji nisu obavili operaciju poslalo odbijenice.

Borba cijele obitelji

- Moja je stranka bila odbijena tri puta na nižim instancama. Ustavnu smo tužbu podnijeli u lipnju 2011. i, evo, nakon tri godine dočekali odluku. Presretni smo svi zajedno. Dobili smo potvrdu onoga što smo cijelo vrijeme tvrdili: ono što se dosad činilo - s obzirom na liječničku dokumentaciju koju ima i, nasuprot tome, negativno mišljenje Nacionalnog zdravstvenog vijeća - bilo je izravna povreda njegovih ustavnih prava. Iza ovoga stoje godine borbe mladićeve majke, a i ja sam predmet vodila sa srcem - kaže odvjetnica Bojana Ivanišević, zastupnica mladića.

Prvi je zahtjev za promjenom spola podnesen 2010., kad je dječak imao samo 14 godina. Njegovi su roditelji vrlo rano shvatili da se ne radi ni o kakvom hiru ni prolaznoj fazi, već da je njihovo dijete dječak koji odrasta u tijelu koje je svakim danom sve više žensko. I da zbog toga neopisivo pati.

Educirali su se, upoznali patnju transseksualnih osoba i vrlo brzo odlučili učiniti sve što mogu da svom djetetu pomognu. Pomoć su tražili na svim instancama - od pravobraniteljice za djecu i ravnopravnost spolova, preko udruga, do političkih stranaka i predsjednika države. Podršku su odmah dobili kod liječnika specijalista, koji su potvrdili dječakovu transseksualnost i svaki put isticali koliko je, za njegovo normalno funkcioniranje, važno da dokumenti slijede ono što dječak jest.

Zakonski neutrum

Počeo je uzimati hormonalnu terapiju, a u međuvremenu je promijenio i ime iz tipičnog ženskog u rodno neutralno, koje mogu nositi i dječaci i djevojčice, jer je to zakonski mogao, no spol je i dalje bio - ženski.

- To je strašno frustrirajuće jer on je muško, ponaša se kao muško, živi kao muško i izgleda kao muško. Ova odluka Ustavnog suda je i packa Ministarstvu zdravlja, koje je v odavno trebalo donijeti novi Pravilnik i točno propisati tko će odlučivati o relevantnosti medicinske dokumentacije i što će matičarima služiti kao podloga za upis promjene spola - kaže odvjetnica Ivanišević.

Ističe kako je ovaj slučaj bio i temelj za donošenje Pravilnika iz 2011. godine, koji je teoretski omogućio upis promjene spola osoba koje žive u drugom rodu i bez teške i skupe operacije spolovila (koja se obavlja u inozemstvu jer u Hrvatskoj ne postoji stručni iskusni tim, a HZZO ne pokriva troškove zahvata).

Reiner ne razumije

Međutim, kao stručno tijelo za donošenje mišljenja određeno je Nacionalno zdravstveno vijeće, koje vodi internist akademik Željko Reiner, a u kojemu nema ni jednog stručnjaka koji se bavi transseksualnošću. Teško će, kaže odvjetnica Ivanišević, nestručnjaci, iako liječnici, razumjeti težinu svojih odluka na život transseksualnih osoba.

MINISTARSTVO 'Promjena spola bit će bezuvjetna'

U Ministarstvu zdravlja kažu da je izrada novog pravilnika pri kraju te da bi uskoro mogao u javnu raspravu. Kažu također da prijedlog pravilnika sadrži načelo da ni jedna osoba ne smije biti prisiljena na podvrgavanje medicinskim postupcima, uključujući kiruršku prilagodbu spola, sterilizaciju ili hormonsku terapiju, kao uvjet za priznanje promjene spola ili života u drugom rodnom identitetu.

Predsjednik Nacionalnog zdravstvenog vijeća, u kojem sjedi devet članova, akademik Željko Reiner nije se želio izjašnjavati o odluci Ustavnog suda.

Nisu to željeli ni neki drugi članovi vijeća.(G. J.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:41