NEPREMOSTIVI RASKOL?

PRVI PUT NEMA DOGOVORA OKO PROSLAVE OLUJE Vlada sama odlučila: 5. kolovoza skup u Kninu i mimohod u Zagrebu!

Ured predsjednice: Predsjednica se ne slaže s ovakvom proslavom, a Vlada o njoj nije konzultirala ni Glavni stožer
 Tadić/CROPIX

Premijer Zoran Milanović, odnosno Vlada odlučili su, po svemu sudeći, imati zadnju riječ oko načina obilježavanja 20. godišnjice vojno-redarstvene akcije Oluja. Vlada je, kako nam je neslužbeno potvrđeno, u proceduru uputila odluku prema kojoj će se proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza obilježiti tradicionalno u Kninu, ali i zatim navečer u Zagrebu, i to velikim vojnim mimohodom.

- Takav je prijedlog u proceduri i očekujemo da bude donesen u četvrtak na sjednici Vlade - potvrdio nam je izvor iz Banskih dvora.

Ova Vladina odluka nesumnjivo će rasplamsati tinjajući sukob na relaciji Banski dvori-Pantovčak koji oko tog pitanja traje već više od tjedan dana. A veliku i važnu proslavu 20. obljetnice Oluje i ove će godine očito zasjeniti sukobi u samom vrhu državne vlasti i izazvati još veće podjele.

Žestok prosvjed

Naime, u Uredu predsjednice jučer nisu skrivali nezadovoljstvo zbog te Vladine odluke.

- Predsjednica se ne slaže s odlukom da se proslava Oluje održi isti dan, niti je ta odluka donešena u dogovoru s njom. Štoviše, nitko se s predsjednicom kao vrhovnom zapovjednicom, niti s Glavnim stožerom nije ni konzultirao oko toga. Ovo je dokaz kako Vlada još jednom siluje proceduru kao u slučaju preseljenja u Visoku ulicu. To je odraz njihove arogancije - poručili su jučer s Pantovčaka. Ističu kako im je žao što nije osnovan državni Odbor u koji bi bio uključen i Ured predsjednice, a koji bi potom odlučivao o proslavi Oluje.

- Nitko nije konzultirao ni struku da se uopće vidi je li izvedivo takvu proslavu održati u jednom danu - komentirali su na Pantovčaku.

Inače, ova odluka Vlade na tragu je ranijih najava premijera Milanovića koji se zalagao za to da se 20. godišnjica oslobođenja velikog dijela hrvatskog teritorija proslavi u Kninu, a nakon toga istoga dana, ali puno grandioznije, u Zagrebu. Nakon prošlotjedne sjednice Vijeća za obranu Milanović je, podsjetimo, novinarima i izjavio da je s predsjednicom Grabar-Kitarović dogovoreno da će proslava akcije Oluja imati dvije manifestacije - u Kninu i Zagrebu.

Odbačen prijedlog

- Tu se slažemo. U Knin treba otići, tamo prijepodne barjak, a nakon toga u Zagrebu treba biti vojni mimohod. Sudjelovat ću na oba događaja - rekao je Milanović prije nekoliko dana. No, iz Ureda predsjednice ubrzo su demantirali dogovor oko proslave Oluje i ustvrdili da na sjednici Vijeća za obranu nije bilo riječi o toj temi te stoga ništa nije niti dogovoreno.

Predsjednica je, poručivali su iz njezina Ureda, o toj temi već izrazila svoj stav i prema njemu bi se Dan pobjede trebao obilježiti 4. kolovoza u Zagrebu vojnim mimohodom, a onda 5. kolovoza svečanim programom u Kninu, kako je to bilo svih prethodnih godina.

- Istina je da na službenom dijelu sjednice Vijeća za obranu nije bilo riječi o proslavi Oluje. No, nakon sastanka je u jednom užem krugu ljudi, među kojima su bili i predsjednik Vlade i predsjednica države, dogovoreno da imamo dvije proslave. Čak je sama predsjednica upozorila da bi proslava u Zagrebu trebala biti navečer, što kasnije jer je to sredina ljeta kad je jako vruće - tvrdi naš izvor iz Banskih dvora. Podsjećaju osim toga da su upravo iz Ureda predsjednice upućivane izjave da je inicijativa o dvije proslave došla od Kolinde Grabar-Kitarović koja ju je iznijela na prvom službenom sastanku s ministrom obrane Antom Kotromanovićem i načelnikom Glavnog stožera Dragom Lovrićem.

Karamarkova poruka

- A sve je s Pantovčaka demantirano tek nakon što je šef HDZ-a Tomislav Karamarko javno poručio da bi proslava trebala biti samo u Kninu - upozorava naš sugovornik iz Vlade.

Iako je predsjednica države prema Ustavu vrhovna zapovjednica oružanih snaga, teško da može stopirati odluku Vlade s obzirom na to da se njezino zapovijedanje vojskom odnosi samo na ratno stanje. U mirnodopsko vrijeme takve su ovlasti na MORH-u i Glavnom stožeru.

Protokol proslave

Prema članku 100 Ustava “predsjednik Republike za vrijeme trajanja ratnog stanja može donositi uredbe sa zakonskom snagom na temelju i u okviru ovlasti koje je dobio od Hrvatskoga sabora, a ako Sabor nije u zasjedanju, Predsjednik Republike ima ovlast da uredbama sa zakonskom snagom uređuje sva pitanja koja zahtijeva ratno stanje”. Isti članak Ustava propisuje da u “slučaju neposredne ugroženosti neovisnosti, jedinstvenosti i opstojnosti države, ili kad su tijela državne vlasti onemogućena da redovito obavljaju svoje ustavne dužnosti, Predsjednik Republike može, na prijedlog predsjednika Vlade i uz njegov supotpis, donositi uredbe sa zakonskom snagom”.

Proteklih godina su, tvrde u Banskim dvorima, također MORH i Glavni stožer, dakle Vlada, u dogovoru sa lokalnom zajednicom i braniteljskim udrugama, utvrđivali protokol proslave Oluje u Kninu. Nakon što Vlada u četvrtak donese odluku temeljem nje će MORH i Glavni stožer osnovati organizacijski odbor koji će utvrditi sve detalje oko proslave te važne obljetnice.

Milanović? Pustite ga da se urazumi

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nije u Karlovcu željela komentirati ništa izvan teme obilježavanja Dana Karlovačke županije, zbog čega je i došla u Karlovac. Ipak, izlazeći iz Gradskog kazališta Zorin dom na novinarsko pitanje koje se ticalo odbijanja premijera Zorana Milanovića njezina poziva da s čelnicima ostalih stranaka dođe na konzultacije u njezin ured, odgovorila je:

- Milanović? Dajte mu šasnu da se urazumi, pa možda dođe na sastanak.

Na njezinu izjavu odmah je reagirao predsjednik Sabora, SDP-ovac Josip Leko, koji ju je ocijenio nekorektnom. Dodao je da je predsjednica javnosti trebala objasniti zašto uopće poziva šefove stranaka. ( M. Pušić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 19:31