SJEDNICA SABORSKOG ODBORA ZA MEDIJE

RADMAN 'Imamo zastarjelu opremu. Lani sam sreo ekipu koja je imala kameru s naljepnicom 'Ovu kameru je kupio Goran Radman 1988.''

 Goran Mehkek/CROPIX

Najava gašenja jedanaest HRT-ovih dopisništava bila je glavna tema sjednice saborskog Odbora za medije na kojoj je sudjelovao i glavni ravnatelj te kuće Goran Radman.

Kazao je kako se ne radi o gašenju tih dopisništava nego o restrukturiranju.

- Njihovo zatvaranje formalni je postupak. Niti jedan dio Hrvatske neće time biti zakinut jer će i dalje postojati dopisnici. Naime, nakon zatvaranja uslijedit će raspisivanje natječaja za izbor dopisnika koji će potom biti osposebljeni za rad na novoj, suvremenoj opremi, kazao je Radman i dodao kako će višak zaposlenih biti zbrinut. Istaknuo je kako će posao dopisnika raditi mobilni, multimedijalno obučeni i opremljeni novinari, te da ovim promjenama HRT želi ojačati dopisničku mrežu u kadrovskom, tehničkom i infrastrukturnom smislu. Kazao je kako u tim malim dopisništvima sada ukupno ima 51 zaposlenik od čega je 14 novinara, te da je u planu da ostane između 20 i 25 zaposlenih.

- HRT će ispunjavati sve svoje javne funkcije, a restrukturiranje će obuhvatiti cjelokupnu organizacijsku strukturu, kazao je Radman i naglasio kako će se značajna sredstva uložiti u modernizaciju, a riječ je o 115 milijuna kuna.

HDZ-ov Jasen Mesić kazao je kako je pitanje treba li u reorganizaciju krenuti baš od dopisništava.

- Mi načelno nismo protiv restrukturiranja, ali zašto ne krenete od centrale, a ne od dopisništava koja su HRT-u velika prednost u odnosu na ostale televizije. Neka od njih proizvode 600 priloga godišnje. To je ozbiljan posao. Koliko će se uopće uštedjeti njihovim ukidanjem, zapitao je Mesić i podsjetio kako bi takve odluke trebalo odnositi tek kada se raspravi izvješće o HRT-u za 2011. i 2012. godinu, te kad dobiju na uvid Program restrukturiranja HRT-a.

- Krećemo od dopisništava jer su najjednostavnija za tehnološka unaprijeđenja i jer imaju zastarjelu opremu. Prošlog ljeta sreo sam ekipu iz splitskog dopisništva na Visu koja je imala kameru s naljepnicom "Ovu kameru je kupio Goran Radman 1988. godine" – komentirao je Radman.

Predsjednik Odbora za medije Branko Vukšić smatra kako s rezanjima treba krenuti od administracije i brojnih savjetnika.

- Javnom televizijom vlada strah, dobijam stotine pritužbi, ali ljudi mi govore “nemojte nikome reći da sam vam ja to rekao jer ću dobiti otkaz”. Ne sjećam da je ikada bilo tako – kazao je Vukšić.

SDP-ov Šime Lučin kazao je kako se Odbor u ovom mandate stalno bavi HRT-om te da treba pustiti ravnatelju da radi svoj posao.

- Odbor nije tu da bi rješavao radne sporove i pritužbe djelatnika HRT-a. Hajdemo se baviti sadržajem, a ne formom – kazao je Lučin.

HDZ-ova Sunčana Glavak kazala je Radmanu da u njegovu izlaganju ima kontadiktornosti, te da Odboru već nekoliko mjeseci nije odgovorio na postavljena pitanja.

- Uvijek sam dolazio na sve sjednice na koje sam bio pozivan i uvijek sam spreman odgovoriti na ono što vas zanima, odgovorio je Radman i najavio moguće tužbe.

- U posljednje vrijeme bilo je više istupa u javnosti predsjednika i članova Odbora o stanju na HRT-u u kojima se spominjalo i mene osobno, a ne samo glavnog ravnatelja i HRT. Ti istupi su bili posve neprimjereni i omalovažavajući, pa čak i sa elementima govora mržnje. Ne mogu to prihvatiti, ako se bude ponavljalo bit ću prisiljen tražiti pravnu zaštitu, ali i uzeti si za pravo odgovoriti na isti način – kazao je Radman članovima Odbora.

- Iz vaše izjave isčitao sam najavu tužbi. Stojim iza svake svoje riječi. Mi ćemo i dalje prozivati one koje smatarmo odgovornima, kazao mu je Mesić.

SDP-ov Damir Tomić, pak, kazao je kako su mu najave kolega iz HDZ-a sumnjive.

- Pitam se koji će stožer sada HDZ osnovati – komentirao je Tomić.

- To nema veze s HDZ-om. Uzmite samo ono što je europska zajednica napisala o HRT-u, kao i dopise nevladinih udruga i župana od kojih neki nisu HDZ-ovi. Pogledajte i popis smijenjenih, pa onda možemo razgovarati – odgovorio mu je Mesić, dodajući kako Odbor za medije ima svako pravo raspravljati o stanju na HRT-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 18:18