NAPLATA SILOM

RAT GRADSKIH VLASTI S DUŽNICIMA Split im ukida porodiljne naknade i subvencije za vrtić

U Banovini ističu kako oni na ovaj način štite građane koji uredno plaćaju i, uopće, omogućuju da se socijalna prava realiziraju
 Jakov Prkić/CROPIX

Grad se ozbiljno namjerio obračunati s dužnicima za komunalije, pa čak i s onima koji su korisnici raznih subvencija, odnosno novčanih pomoći. Našu redakciju nazvala je, naime, majka djevojčice predškolske dobi (podaci poznati redakciji, op.a.) kojoj je Grad plaćao vrtić jer su ona i suprug nezaposleni. Sad su ostali bez spomenute povlastice jer je svekrva koja s njima živi u istom kućanstvu dužna za komunalije , piše Slobodna Dalmacija.

U Banovini su odlučili ići tako daleko da rodilji koja ima pravo na naknadu za novorođenče dodjeljuju ovu nagradu, ali umanjenu za iznos duga. Ako je, primjerice, zaboravila platiti 500 kuna za komunalije, umjesto naknade od 2000 kuna za prvo dijete dobit će 1500 kuna... I nemarni umirovljenici ostat će bez 100 kuna mjesečne novčane pomoći, a ukidaju se i druge subvencije, primjerice one za školske marende.

Lista dužnika

Pri provođenju ovakve politike Grad se poziva na članak 7. Odluke o socijalnoj skrbi u kojem se decidirano kaže kako će se “ukoliko postoji dugovanje članova kućanstva u kojem živi osoba koja zahtijeva pravo propisano ovom Odlukom i to iz bilo koje osnove prema Gradu, to zahtijevano pravo uskratiti...”. Jedina tri prava koja se ne mogu uskratiti bez obzira na dugovanje su pomoć za podmirenje troškova stanovanja, prehrana u pučkoj kuhinji te usluga prihvatilišta za beskućnike.

U Banovini ističu kako oni na ovaj način štite građane koji uredno plaćaju i, uopće, omogućuju da se socijalna prava realiziraju. Inače, procedura je takva da Odjel za upravljanje financijama šalje listu dužnika gradskom Odjelu za socijalnu skrb, koji potom evidentira tko je među neplatišama korisnik nekog socijalnog prava.

’Zaboravni’ umirovljenici

– Nismo neljudi da nam je cilj štedjeti na siromašnijem sloju građana. Ako netko inače uredno plaća i napravio je dug zadnja tri mjeseca, znamo da ga je nešto “stisnulo” i sasvim sigurno mu nećemo izdati odbijenicu. S druge strane, ima građana koji godinama primaju neku od socijalnih naknada, a zanemaruju plaćanje komunalija i nabili su dug od 10.000 kuna. Čak i takvima izlazimo u susret i nastojimo se dogovoriti s njima o plaćanju na rate. Čim plate prvu ratu i pokažu dobru volju, izdajemo im potvrdu prema kojoj mogu i dalje ostvarivati svoja prava. Ima i više od 1000 umirovljenika koji ne dobivaju naknadu, ali odbijaju platiti dug – procijenili su da im je bolje ne primati 100 kuna mjesečno nego platiti 12.000 kuna Gradu, dug koji su gomilali 10 godina – rekao nam je jedan službenik u Banovini koji je htio ostati anoniman.

Pokušali smo doznati i kolikom broju Splićana su ukinuta socijalna prava, no iz Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu rekli su nam kako ne mogu doći do te brojke.

– U bazi podataka Odjela postoji evidencija “pozitivnih” i “negativnih” rješenja, ali s obzirom na to da “negativna” rješenja nisu samo ona koja su negativna zbog dugovanja prema Gradu, nego i zbog neispunjavanja drugih potrebnih uvjeta za pojedine mjere, Upravni odjel nije u mogućnosti odgovoriti kolikom je broju građana ukinuta novčana pomoć zbog nepodmirenja duga prema Gradu – odgovorila nam je Romana Škrabić, pročelnica gradskog Upravnog odjela za socijalnu skrb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:02