SPOR OKO GRANICE

REAKCIJA SRPSKOG ČLANA VODSTVA BIH 'Milanovićeva izjava da nema s kime razgovarati o granici zabrinjavajuća je za BiH'

"Komšić laže, premijer Milanović treba razgovarati s nama u Predsjedništvu BiH, a ne s premijerom Bevandom", izjavio je Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH
Zagreb, 160513.Markov trg.Banski dvori.Redovita sjednica Vlade.Na fotografiji: Zoran Milanovic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Izjava premijera Zorana Milanovića da u Bosni i Hercegovini nema s kime razgovarati zabrinjavajuća je za BiH, izjavio je Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda. Radmanović je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da BiH neće ratificirati Ugovor o granici s Hrvatskom jer nije dobar za Republiku Srpsku pošto je nepovoljno riješena granica na rijeci Uni, prenose beogradske Večernje novosti. Radmanović je ispričao novinarima da je još prije 10 mjeseci rekao hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću da BiH neće ratificirati taj ugovor, koji su Tuđman i Izetbegović potpisali još u srpnju 1999.

Za BiH bi trebala biti zabrinjavajuća izjava hrvatskog premijera Zorana Milanovića, koji je rekao da Zagreb „nema sugovornika u BiH“ za ratifikaciju Ugovora o granici. Radmanović je rekao da su Ugovor o granici "mimo službenih procedura i potpuno nelegalno" 1999. godine potpisali tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman i predsjedavajući Predsedništva BiH Alija Izetbegović.

- Taj ugovor nikada nije ratifiiciran, a Hrvatska je prošle godine pokrenula to pitanje, na šta je BiH odgovarajuće reagirala - rekao je Radmanović. Suprotno izjavi člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da je Milanovićev sugovornik na temu granice Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Radmanović ističe da je za usvajanje i ratifikaciju međunarodnih ugovora nadležno jedino Predsjedništvo BiH.

- Oni ministri iz BiH koji pričaju o mostu za Pelješac i o koridoru preko BiH, to čine potpuno neovlašteno, čime zbunjuju javnost u BiH i kvare odnose sa susjedima - istaknuo je srpski član Predsjedništva BiH. Radmanović je dodao da pritom misli na ministra transporta i komunikacija BiH Damira Hadžića, "koji mora znati da kao ministar ne može odlučivati o tome tko može prolaziti kroz koridor preko BiH, već je to pitanje za organe BiH" . Radmanović je istaknuo da je važno da BiH ima dobre odnose sa Hrvatskom.

Osim ugovora o granicama, problematičan je i Ugovor o graničnim prijelazima kojim se na novi način regulira promet preko granice nakon ulaska Hrvatske u EU. Taj sporazum, koji je Predsjedništvo BiH usvojilo prije nešto manje od dva mjeseca da bi bio potpisan u Bruxellesu uoči ulaska Hrvatske u EU, u BiH je izazvao puno osporavanja jer se smanjio broj prelaza za uvoz i izvoz hrane. Predsjedništvo BiH zato je prije desetak dana pokrenulo inicijativu za izmjenu tog ugovora s Hrvatskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 21:20