SPORNI TERITORIJ

SPORNI TERITORIJ Vlada želi odgoditi ratifikaciju s BiH jer se približavaju lokalni izbori?

 Ranko Šuvar/CROPIX

Ni od vladajuće većine u Saboru ni od Vlade ne može se dobiti jasan odgovor kad će Ugovor o granici između Hrvatske i BiH biti upućen u Sabor na ratifikaciju iako su predstavnici Vlade ljetos najavljivali da će se to dogoditi “vrlo brzo”.

Vladino “vrlo brzo” mnogi su protumačili kao namjeru da se Tuđman - Izetbegovićev ugovor uputi na ratifikaciju već na prvu jesensku sjednicu Sabora. Ta sjednica, započeta 18. rujna, već je daleko odmakla, a u njezinu obimnom dnevnom redu nema ni traga tome dokumentu. Predsjednik Sabora Josip Leko kojeg smo pitali zna li kada će taj ugovor doći na saborsku raspravu i je li unutar vladajuće koalicije zauzet konačni stav o tome treba li ga ratificirati većinom glasova svih zastupnika ili dvotrećinskom većinom poručio je da o tome ne može govoriti sve dok ga Vlada ne uputi Saboru na ratifikaciju.

Ulazak u EU

U Vladi također nismo dobili odgovor kada bi Tuđman - Izetbegoviećv ugovor mogao biti upućen u Sabor na ratifikaciju niti kakvom većinom ga treba potvrditi.

Ako se, usprkos najnovijim skeptičnim najavama iz Njemačke o hrvatskoj (ne)spremnosti za ulazak EU, ostvari plan prema kojem će Hrvatska 1. srpnja iduće godine postati 28. članica EU, 1000 kilometara dugačka hrvatsko-bosanska granica postat će vanjska granica EU.

Stoga bi se moglo očekivati da će se Hrvatska kao čuvar 1000 kilometara europske granice sa svoje strane zdušno potruditi da ratificira graničnu crtu na kojoj već 11 godina vlada privremeni režim. Još u rujnu mogle su se čuti najave da će taj ugovor u isto vrijeme doći na ratifikaciju u oba parlamenta: hrvatski i BiH. Na početku aktualne saborske sjednice novinarima je neslužbeno rečeno da će se to sasvim sigurno dogoditi do kraja ove godine.

Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova doznajemo da se s ratifikacijom nije željelo žuriti prije održavanja lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini kako pitanje granice u susjednoj državi ne bi postalo tema predizbornih prepucavanja.

Predizborna tema

Međutim, u Hrvatskoj se pitanje ratifikacije Ugovora koji je Tuđman potpisao, a njegova ga stranka danas osporava, već pretvorilo u dnevnopolitičku temu s perspektivom da uskoro preraste i u vruću predizbornu temu.

Samo sedam mjeseci Hrvatsku dijeli od lokalnih izbora koji će s održati u svibnju 2013. a eho prvih predizbornih truba već se jasno čuje. Na hrvatskom jugu Tuđman - Izetbegovićev ugovor već je tema vatrenih tribina koje nisu lišene predizborne temperature. HDZ je odlučan na predstojećim svibanjskim izborima u gradonačelničku fotelju u Dubrovniku ponovo ustoličiti Dubravku Šuicu, a Pelješki most i Ugovor o razgraničenju s BiH bit će mu, po svemu sudeći, dva glavna stupa kampanje za lokalne izbore. Nije tajna da i dubrovački ogranci HNS-a i SDP-a najavljenu ratifikaciju Ugovora s BiH dočekuju narogušeno te da ne dijele stajalište svojih stranačkih centrala u Zagrebu da ga ususret lokalnim izborima treba ratificirati.

Predizborna roba

Štoviše, dubrovački HNS i gradonačelnik Andro Vlahušić otvoreno mu se protive. U okolnostima kad je popularnost aktualnoga gradonačelnika Andre Vlahušića niža nego ikada dosad suprotstavljanje ratifikaciji i za njih postaje kurentna predizborna roba.

BiH: Mi sad imamo druge prioritete

Iako su lokalni izbori u BiH okončani, glasnogovornik Parlamenta BiH Zlatko Vujmirović nam je izjavio: “Nisam čuo ni na jednom tijelu Parlamenta BiH da se u skorije vrijeme planira stavljanje na dnevni red Ugovora o razgraničenju s Hrvatskom i nisam siguran da će to kod nas tako skoro i biti. Sada imamo druge prioritete jer su nakon lokalnih izbora u tijeku neka politička preslagivanja unutar Parlamenta BiH”. I doista, sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH nema točku o ratifikaciji sporazuma o granici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:30