OŠTRE KRITIKE OPORBE

REAKCIJE NA POREZ NA NEKRETNINE Lesar: 'Po logici ove Vlade bogat je onaj koji je štedio i izgradio kuću'

Karakteristika ove Vlade je da kad nešto naume, bez obzira koliko to bilo dobro ili loše, jurišaju - kaže Šuker
Zagreb, 151112.Sabor.Markov trg.Nastavak redovite sjednice sabora s temom o lokalnoj samoupravi.Na slici: Dragutin Lesar.Foto: Goran Mehkek / CROPIX *** Local Caption *** l
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Od prvih najava oporba je oštro kritizirala uvođenje novog oporeza, a tako je bilo i danas kada je ministar financija konačno predstavio novi porez na nekretnine.

Predsjednik Laburista Dragutin Lesar ocjenjuje kako je porez na nekretnine socijalno i društveno neprihvaljiv, a HDZ-ovac Ivan Šuker tvrdi kako je riječ o još jednom poreznom opterećenju koliko god Vlada uvjeravala u suprotno.

POREZ NA NEKRETNINE Linić otkrio koliko ćemo plaćati: Od travnja jedinstvena stopa 1,5 %!

- Koliko god su u prezentaciji nastojali prikazati da se radi samo o zamjeni za komunalnu naknadu to naprosto nije točno. Radi se naime, o dvostrukom oporezivanju dohotka jer se oporezuju samo nekretnine, a ne imovina. Po logici ove Vlade dakle bogat je onaj koji je štedio i izgradio kuću, a onaj koji je štedio u zlatu, umjetninama ili novcu izuzet je od oporezivanja - kaže Lesar.

Tvrdi kako su svi vlasnici nekretnina stanova i kuća u Hrvatskoj, koji su gradili kuću već dosada platili 52 posto vrijednosti te nekretnine kroz različite poreze i doprinose.

- Zato ne možemo prihvatiti takvo oporezivanje posebice stoga jer je Vlada odustala od oporezivanja ekstra profita - naglašava Lesar.

On je već izračunao koliki će mu biti porez za kuću u koji živi.

- Imat ću 56 posto veća davanja nego što sada plaćam komunalni doprinos - tvrdi Lesar koji upozorova i kako je Vlada najavila da će u trećoj fazi biti ukinut prirez porezu na dohodak i spomeničke rente.

- No, ne govori se kada će se to dogoditi - kaže šef Laburista. Sporno mu je i to što se ne definira na koji će se način određivati fiskalna vrijednost, te tko će ju odrediti kao niti što će biti s onima koji neće moći platiti porez.

- Znači li to da država ići ovrhom na te nekretnine - zanima Lesara.

I HDZ-ovca Šukera muči kako će se određivati vrijednost nekretnine koja će biti osnovica za porez.

- Jer dvije kuće na Pantovčaku, jedna pored druge ne vrijede jednako. Mora se dakle za svaku nekretninu točno utvrditi vrijednost i onda na tu osnovicu obračunavati stopu. To je jedini pravedan način, a ne da se kuće procjenjuju samo po tome gdje se nalaze. Osim toga budući da se određivanje olakšica svaljuje na jedinice lokalne samouprave znači da opet nećemo imati pravično oprezivanje - objašnjava Šuker koji stoga smatra kako tehnička priprema poreza nije dobro odrađena.

- To je posao koji po meni, a tako misli i većina ekonomskih stručnjaka, traje tri do četiri godine – od svih priprema do uvođenja. No, karakteristika ove Vlade je da kad nešto naume, bez obzira koliko to bilo dobro ili loše, jurišaju. Pogledajte kakvi su nam zato rezultati porezne politike - građani su izuzetno porezno opterećni i ovo je samo još jedno porezno opterećenje - poručuje Šuker.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 23:11