SVI U ŠOKU

‘Ne uvodite sada fiskalne blagajne! Na tržištu je previše neprovjerenih i skupih rješenja'

Ivana Solić vlasnica je cvjećarnice na zagrebačkom Kvaternikovu trgu. Ona je jedan od tisuća hrvatskih obrtnika koji će od iduće godine biti obuhvaćeni Zakonom o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

Morat će svoju cvjećarnicu opremiti i fiskalnom blagajnom - tehnološkim rješenjem koje podrazumijeva elektronsku naplatu, koja će Poreznoj upravi omogućiti uvid u svaku njenu transakciju.

Kao osnovni preduvjet fiskalizacije obrtnicima će trebati blagajna koja će se moći povezati s internetom i digitalni certifikat Fine. Uz pomoć tog certifikata računi će se slati Poreznoj upravi, koja će natrag slati jedinstveni identifikator (JIR), koji će morati biti otisnut na svakom računu. Računalo plus softversko rješenje koje će je povezati s Poreznom može je stajati i više od 10 tisuća kuna.

Novi zakon uvodi se kako bi država preko fiskalnih blagajni bilježila baš svaki promet gotovinom u kafićima, restoranima i dućanima i tako, naravno, naplatila puno veći PDV. Procjenjuje se da bi se već u 2013. zbog novog zakona u državni proračun moglo sliti oko milijardu kuna.

- Još se ne spremam i nisam zadovoljna tim rješenjem. Najgore je to što nemam nikakve informacije o tome što i kako učiniti, tako da u ovom trenutku ne radim ništa - kaže.

Ana Zečević, vlasnica frizerskog salona iz Rijeke, također je vrlo nezadovoljna i napominje da je samo zbog nabave fiskalne blagajne morala već otpustiti jednu radnicu.

- Naša branša je u velikoj krizi, a ovo gotovo nezidrživ udarac, posebno za nas vlasnike manjih frizerskih salona. Cijena te fiskalne blagajne je gotovo cijeli mjesečni prihod. Razmišljam i o zatvaranju obrta - kaže Zečević.

No ne pripreme li se Ivana Solić i Ana Zečević na vrijeme, mogle bi se suočiti s ozbiljnim sankcijama.

Koja je ponuda prava?

Samo Porezna uprava na svojim stranicama upozorava: ako ustanovimo da niste proveli mjere fiskalizacije, porezni inspektori će zapečatiti prostor, a kazne za to kreću se od 1000 do 500.000 kuna.

Uvođenjem novog zakona počele su se reklamirati i mnoge informatičke tvrtke koje obrtnicima i svojim starim, ali i budućim klijentima nude kompletnu uslugu. Tako jedna tvrtka koju smo pronašli nudi dva paketa: lite i optimum. Usluga je podijeljena na hardverski i softverski dio. Jeftinije rješenje stajat će obrtnike više od 4 tisuće kuna (2300 za računalo, printer i ladicu za novac) i 1800 kuna za kupnju programa za izdavanje računa, povezivanje s Poreznom i održavanje tog programa.

U prosincu jeftinije?

Problem je u tome što druga informatička tvrtka iz Zagreba koju smo kontaktirali, a koja se također specijalizirala za prodaju fiskalnih kasa, kompletnu uslugu prodaje za 8 tisuća kuna, dakle dvostruko skuplje.

- Naši klijenti samo će morati doplatiti 200-tinjak kuna za izmjenu softvera i to je to.

Ostali moraju kupiti sve, a to podrazumijeva kupnju računala od oko 4000 kuna, što je samo polovica usluge - poručuju nam u toj tvrtki.

Raznolikost ponude i ocjena je li usluga preskupa ili nije samo dodatno zbunjuju obveznike pa naši sugovornici smatraju da bi bilo najbolje pričekati s kupnjom blagajne do kraja godine iz dva razloga: iskristalizirat će se ponuda, a što ih bude više, i cijene bi mogle biti povoljnije.

- Tržište i sukob IT tvrtki zasigurno će dovesti do još nižih cijena u prosincu - kaže naš sugovornik iz jedne informatičke tvrtke.

Naši sugovornici dodaju da se u ovom trenutku nude suspektna i neprovjerena rješenja, pa mnogi knjigovođe poručuju svojim klijentima da se još ne upuštaju u nabavu.

No osim jednokratne kupovine programskih rješenja, tvrtke omogućuju i mjesečne najmove, što je vjerojatno lakši početni izdatak, ali kumulativno bi na kraju trošak bio znatno veći.

U prilog malim obveznicima fiskalizacije ide činjenica da se stanje na tržištu svakodnevno mijenja te da se pojavljuju nova rješenja i nove niže cijene, puno prihvatljivije od početnih iznosa koji su kolali u javnosti. Stoga čekanje zadnjeg trenutka prije konačne odluke nije loš potez.

Stranica za objektivne informacije

Na web siteu www.fiskalnablagajna.hr, centralnom mjestu za fiskalizaciju, mogu se pronaći apsolutno sve i posve objektivne informacije o postupku fiskalizacije.

Site je namijenjen poduzetnicima, za koje predstavlja referentni centar o fiskalizaciji, i ponu-đačima, gdje se njihovi potencijalni klijenti referiraju i kojima se obraćaju s povjerenjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:53