ZA LOKALNE IZBORE

Reiner mladima dao savjete kako glasati: ‘Pogledajte, recimo, što je Jakuševcem i je li u Zagrebu pokošena trava‘

Plenković je u govoru podsjetio na sve što je njegova Vlada u vrijeme koje je kompleksno i obilježeno krizama učinila za mlade

Željko Reiner i Andrej Plenković

 Damjan Tadic/Cropix

Premijer Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak kako mladi danas u Hrvatskoj imaju ‘nebrojeno puta‘ veće šanse, slobodu kretanja i obrazovne mogućnosti nego što je to bilo prije, a govoreći o dosadašnjim mjerama vlade za mlade najavio je i povećanje studentske satnice.

- Vaše šanse, mogućnosti, vaša sloboda kretanja, obrazovne mogućnosti u drugim članicama EU su nebrojeno puta veće, vaše šanse da se ukopčate u trend četvrte industrijske revolucije puno su snažnije nego što je to bilo prije - poručio je premijer u Saboru na otvaranju Treće godišnje konferencije Savjeta mladih u Republici Hrvatskoj.

image

Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix

Istaknuvši među ostalim "krupna, generacijska, strateška, postignuća” Hrvatske, "fascinantan” ulazak istog dana u schengenski prostor i europodručju poručio je: "Vi odrastate posve drugačije nego ja”.

Plenković je u govoru podsjetio na sve što je njegova Vlada u vrijeme koje je kompleksno i obilježeno krizama učinila za mlade ali i ostale građane i gospodarstvo, od očuvanja radnih mjesta za vrijeme pandemije, do poduzimanja mjera za zapošljavanje mladih, stambeno zbrinjavanje, obrazovanje i drugo.

- To se nije dogodilo po nekoj stihiji ili slučajno, dogodilo se odvažnim, čvrstim, snažnim i financijski voluminoznim mjerama koje je Vlada poduzimala - poručio je i napomenuo da je "bilo i onih koji su najavljivali 2020. godine 400 tisuća nezaposlenih”.

image
Damjan Tadic/Cropix

Podsjetio je i na povećanje stipendija, ulaganje u studentsku i sportsku infrastrukturu, u vrtiće i škole, porezne olakšice za mlade, povećanje roditeljskih i rodiljnih potpora, smanjenje broja ugovora na određeno, povećanje studentske satnice za koju je kazao da će ‘još rasti i jer je vezana za rast minimalne plaće koja će još rasti‘.

Smisao Savjeta za mlade je da mladi budu što aktivniji u društvenom životu Hrvatske te im je zadaća da u suradnji s lokalnim jedinicama što više mobilizirati lokalne čelnika kako bi iznjedrili kvalitetnije politike i projekte koje će koristiti njihovim sredinama, poručio je.

Izdvojio je također tri ključne točke koje će odrediti smjer djelovanja svih Vlada i Sabora u narednim godinama „3D”, dekarbonizaciju, digitalnu transformaciju i demografsku revitalizaciju.

Važno je da su svi resori senzibilizirani na politiku mladih i otvoreni za sugestije, Savjet za mlade treba kroz komunikaciju s državnim institucijama postati središnja točka definiranja politika mladih, zaključio je Plenković.

Predsjednik Savjeta mladih Josip Jagodar upozorio je da samo 12 posto lokalnih jedinica ima osnovan savjet mladih, a da je pitanje koliko ih je stvarno aktivno naglasivši važnost uključivanja mladih u donošenje odluka. Lokalne čelnike pozvao je da savjetima mladih daju stručnu, ali i materijalnu pomoć kako bi mladi bili zadovoljniji kvalitetom života i kako bi na svoja područja vratili što više mladih.

„Možete puno učiniti jedni za druge i za svoju sredinu, kroz savjete mladih aktivno se borite i utječite na odluke koju su važne za vaše živote...ako se vi ne borite tko će onda umjesto vas”, kazala je državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić. „Želimo da se vaš glas doista i čuje, budite aktivni, udružite se... nama ste partneri ”, dodala je.

Reiner pozvao mlade da promišljaju kome će na izborima dati svoj glas

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner pozvao je mlade da promišljaju kome će na izborima dati svoj glas i aktivno se uključe u politiku, ‘ali ne zato jer je to profitabilno i isplativo‘ jer, kako je kazao, iz vlastitog iskustva može reći da nije, već kako bi imali mogućnost sami kreirati pravila po kojima će živjeti i mijenjati što nije dobro.

image

Marko Primorac, Marin Piletić, Željko Reiner, Andrej Plenković, Željka Josić, Josip Jagodar

Damjan Tadic/Cropix

- Prije nego na idućim izborima date nekome svoj glas i odlučite se priključiti nekoj političkoj opciji, uzmite si vremena, istražujte i provjeravajte, analizirajte programe i postignuća - rekao je.

- Raspitajte se i usporedite tko obećava med i mlijeko i primamljivo zbori, a nema nikakvih rezultata, a tko je onaj iza kojeg stoje stvarni i mjerljivi rezultati, istražite tko je od zastupnika od početka agresije na Ukrajinu dolazio u Sabor s ukrajinskim znakovljem, a kako su onda glasali ti isti kada se odlučivalo o obučavanju ukrajinskih vojnika - dodao je.

Kada dođu lokalni izbori, dodao je Reiner, pogledajte predizborna obećanja i programe a onda je li se išta dogodilo, recimo s Jakuševcem, je li u Zagrebu pokošena trava, jesu li osigurane jaslice i vrtići za djecu, pogledajte afere, skandale, pogodovanje rođacima primjerice u Splitu.

Otvorenju konferencije Savjeta mladih prisustvovali su i ministar financija Marko Primorac, ministar rada Marin Piletić, državni tajnici i dio saborskih zastupnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:10