SABORSKA ZASTUPNICA

SABINA GLASOVAC 'Kad sam vidjela prijedlog SDP-ovog statuta, rekla sam: jao majko! Bernardićev me rejting zabrinjava, mediji sigurno nisu krivi za to'

Sabina Glasovac
 Jure Mišković / Hanza Media

Saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac u velikom intervjuu za tportal obrušila se na prijedlog SDP-ovog statuta, koji je u međuvremenu odbacilo i stranačko Predsjedništvo, šaljući ga na doradu.

- Vidjela sam ga u medijima i prvo pomislila da SDP-u netko podmeće. Ako je to vjerodostojan dokument, moram priznati da sam iznimno razočarana. Mogu samo reći – jao majko, što nam je to trebalo. Takva pravila neće dodatno demokratizirati i otvoriti SDP, to nije nešto što će SDP učiniti boljom strankom nego će nas vratiti korak-dva natrag. Njime predsjednik zaista dobiva faraonske ovlasti čime se u bitnome automatski smanjuju ovlasti svih drugih tijela, a o članstvu da ne govorimo - rekla je Glasovac u razgovoru koji je vođen prije nego nacrt Statuta nije prihvaćen.

Upitana koliko je zadovoljna kako Davor Bernardić vodi SDP, nije okolišala s odgovorom.

- Stranka nije samo Davor Bernardić, ali me zabrinjava rejting njega kao predsjednika. SDP se ne prilagođava dovoljno brzo i uspješno društvenoj, pa i političkoj situaciji, ali ni očekivanjima naših simpatizera i glasača. Gubitkom parlamentarnih izbora jasno nam je iskazano nepovjerenje. Naši članovi su stoga na unutarstranačkim izborima birali nešto novo. Birali su ideju kako ćemo sve promijeniti, ponajprije sebe. Sada je prošlo već dosta mjeseci da mogu reći da opet ne odgovaramo dovoljno brzo na očekivanja naših članova, a ni naših građana.

Je li to sve krivica Bernardića i ljudi s kojima se okružio ili svih članova stranke? - bilo je sljedeće pitanje novinarke.

- Različite razine odgovornosti nose različitu težinu bremena. Članovi su u ovoj situaciji najmanje krivi. Da, odgovornost leži na svakome od nas, ali najveća leži na onima koji vode stranku, a to je predsjednik, Predsjedništvo i Glavni odbor.

Na pitanje slaže li se sa stavom Bernardića da se protiv njega vodi medijska hajka, odgovorila je da i ona ima svakakvih iskustava s medijima, ali da joj nikada nije palo na pamet kriviti ih za neku nepravdu koju je osjećala prema sebi.

Upitana jesu li Milanka Opačić i Mirando Mrsić trebali dobiti opomenu pred isključenje, rekla je sljedeće.

- Ideja o isključivanju četiri saborska zastupnika zbog narušavanja ugleda stranke meni je bila skandalozna. Njihovo izbacivanje ne bi doprinijelo poboljšanju rejtinga stranke u javnosti, kao što tome neće doprinijeti ni jednoglasno izglasavanje povjerenja Bernardiću na Glavnom odboru. Građane ne zanima što mi mislimo o sebi, nego što radimo za njih. Protivnik sam toga da se stranački prljavi veš pere javno, ali ako netko smatra da je iscrpio sve mehanizme na stranačkim tijelima i želi upoznati javnost sa svojim stavovima, to je nešto za što smo se uvijek zalagali i nismo nikada branili. Neki visoki dužnosnici stranke su u prošlom mandatu na tjednoj bazi kritizirali rad tadašnjeg premijera i predsjednika stranke Milanovića pa nikome nije palo na pamet izbaciti ih.

Novinarka je Sabinu Glasovac podsjetila da je na unutarstranačkim izborima podržala Bernardićevog oponenta Ranka Ostojića i da se i dalje često druži s ljudima okupljenim u njegovoj udruzi Pozitiva te ju upitala da li joj je to aktualno vodstvo stranke možda zamjerilo.

- I ako je, iskreno, baš me briga. Prihvaćam legitimno izabranog predsjednika i vodstvo. Čak mi je ukazano povjerenje da budem potpredsjednica Kluba zastupnika, ali to ne znači da sutra neću na stranačkim tijelima hrabro, odgovorno i argumentirano iznositi svoje stavove, bez obzira na to što neki misle o tome.

Pred kraj intervjua novinarka tportala je upitala što je sljedeće u političkom životu Sabine Glasovac - postoji li kod nje ambicija biti ministrica, premijerka pa čak i predsjednica?

- Nikad ne reci nikada, ali u ovom trenutku mi to nije ni u primisli. Malo sam prazna i poljuljane vjere. Tražim novi smisao, recimo to tako. (...) Posvetit ću se poslu saborske zastupnice i vidjeti što i kako dalje. S vremenom će se pokazati je li politički rad i dalje nešto za što mogu gorjeti, mogu li biti korisna društvu ili su me neki događaji, neuspjesi i procesi toliko razočarali da su prevelika prepreka mom daljnjem kvalitetnom radu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 03:29