NIŠTA OD 'FARAONSKIH OVLASTI'

UDARAC ZA ČELNIKA SDP-a: Većina članova Predsjedništva SDP-a nije prihvatila nacrt stranačkog statuta koji je želio progurati sa svojim pristašama

 Goran Mehkek / Hanza Media

Većina članova Predsjedništva SDP-a na sinoćnjoj sjednici održanoj u stranačkoj središnjici na lblerovu trgu nije prihvatilo nacrt stranačkog statuta koji žele progurati Bernadić i njegovi pristaše. Nacrtom statuta u obliku u kojem su ga predložili Bernardićevi bliski suradnici ojačale bi se ovlasti predsjednika stranke, oslabile ovlasti stranačkih kolektivnih tijela Predsjedništva i Glavnog odbora i suzila mogućnost kandidiranja za poziciju šefa stranke i središnja stranačka tijela.

O nacrtu stranačkog statuta koji su kritičari nazvali "faraonskim", sinoć se na Predsjedništvu SDP-a nije glasovalo već samo raspravljalo. Iz same rasprave, međutim, reklo nam je nekoliko članova Predsjedništva, bilo je jasno da većina članova tog tijela ne podržava nacrt, a najviše je primjedbi izneseno na odredbe koje reguliraju ovlasti predsjednika stranke. Naposljetku je na tome tijelu dogovoreno da će do utorka članovi stranačkog Predsjedništva svoje primjedbe na sporni nacrt statuta dostaviti Arsenu Bauku i Davoru Bernardiću te da će oni na temelju tih prijedloga doraditi predloženi nacrt statuta do kraja idućeg tjedna. Potom bi dorađeni nacrt statua Predsjedništvo SDP-a uputilo stranačkom članstvu na raspravu. Novi statut SDP bi trebao usvojiti na stranačkoj Konvenciji planiranoj za 16. prosinca, ali kako nam kažu izvori iz SDP-a, zbog tijesnih rokova planirana konvencija će se, prema svemu sudeći, prolongirati za mjesec dana i održati 15. siječnja 2018. godine.

Iako je u srpnju ove godine SDP formirao radnu skupinu od 15-ak članova za izradu izmjena postojećeg statuta, Predsjedništvu stranke na sjednici održanoj u srijedu, voditelj radne skupine, koji je ujedno i predsjednik Glavnog odbora, Erik Fabijanić, predstavio je nacrt posve novog statuta u čijem nastanku većina članova radne skupine nije sudjelovala.

Njegovim je sadržajem, a posebno odredbama koje se tiču ovlasti predsjednika stranke, većina članova Predsjedništva ostala zatečena. Iz izvora u SDP-u doznajemo da ga je izradio najuži Bernardićev krug u toj stranci, među kojima su glavnu riječ imali predsjednik radne skupine za izradu statuta, koji je ujedno i predsjednik Glavnog odbora, Erik Fabijanić i glavni tajnik SDP-a Zvane Brumnić.

Iako autori nacrta statuta ističu da se njegovim donošenjem žele postići tri cilja: unutarnja demokratizacija stranke, njezina decentralizacija i deakumulacija funkcija unutar SDP-a, kritičari predloženog teksta ističu da se njime opasno jačaju ovlasti predsjednika, omogućava mu se da se na brz način otarasi unutarstranačkih oponenata i otežava kandidiranje za čelnu funkciju i središnja stranačka tijela njegovim konkurentima.

Predloženim nacrtom koji će, sad je sasvim izvjesno, pretrpjeti ozbiljne izmjene, za predsjednika SDP-a mogao bi se kandirati samo onaj tko ima najmanje osam godina stranačkog staža i najmanje četiri godine rukovodnog staža unutar SDP-a, čime bi se iz utrke za stranačkog šefa izbacili novopridošli članovi poput Orsata Miljenića.

Kandidati za Glavni odbor morali bi imati najmanje četiri godine stranačkog staža i dvije godine rukovodećeg staža na unutarstranačkim tijelima. Prema nacrtu statuta, predsjednik SDP-a predlagao bi isključenje iz stranke (sada o tome odlučuje kolektivno tijelo - Predsjedništvo), a njegovu bi odluku potvrđivao Glavni odbor. SDP bi dobio i posve novo tijelo, Izvršni odbor koji imenuje sam stranački šef i koje odgovara samo njemu. Predsjednik bi predlagao glavnog tajnika SDP-a, direktora, zapošljavao u stranci, kreirao izborne liste, odlučivao o predizbornim i postizbornim koalicijama, sam bi mogao odlučiti o potrošnji do pet milijuna kuna stranačkog novca. Na sinoćnjoj su sjednici pojedini članovi Predsjedništva iznijeli niz primjedbi na sporne statutarne odredbe, a Peđa Grbin je, ističu naši izvori, došao s najopsežnijim paketom već napisanih amandmana.

Predsjedništvo SDP-a će sa svojim zaključkom o doradi predloženog nacrta statuta upoznati Glavni odbor, središnje stranačko tijelo od stotinjak članova, koje danas zasjeda na Iblerovu trgu. Iako se činilo da će sporni nacrt statuta biti glavna tema i današnje sjednice Glavnog odbora, sinoćnji dogovor postignut na Predsjedništvu će, pretpostavljaju naši sugovornici iz SDP-a, smiriti moguće tenzije i sukobe na Glavnom odboru pa će se to tijelo u mirnijim okolnostima moći posvetiti raspravi o političkim prilikama u državi u kontekstu novih informacija o Agrokoru.

- Na sjednici će se vjerojatno povesti rasprava i o pojedinim spornim odredbama nacrta statuta, ali sinoćnja sjednica Predsjedništva je ipak donekle primirila napetosti oko tog dokumenta - rekao nam je sinoć jedan od istaknutih SDP-ovaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 07:10