SVI GA IZDALI OSIM NJE

Sabor skinuo imunitet Petru Čobankoviću! Svi su glasali ZA, jedino Nevenka Bečić PROTIV!

'Nisam vidjela niti jedan dokument na temelju kojega bi mogla donijeti odluku treba li ga kazneno goniti'

NOVO 15:25 Sa 95 glasova ZA i jednim PROTIV Sabor je potvrdio ukidanje imuniteta zastupniku Petru Čobankoviću. Skidanju imuniteta usprotivila se jedino zastupnica Nevenka Bečić.

Nakon glasovanja Bečić je ustvrdila kako nije mogla dići ruku za skidanje imuniteta zato jer nije imala dostupno niti jedan dokument na temelju kojega bi mogla donijeti odluku o tome misli li da Čobankovića treba kazneno goniti zbog afere Planinska.

Na pitanje znači li to da ne vjeruje mandatno-imunitetnom povjerenstvu koje je Čobankoviću skinulo imunitet Bečić je odgovorila da to nije tako, već da jednostavno kada mora donijeti odluku o nečemu želi se sama uvjeriti u istinitost optužnice.

Novinare je zanimalo i zašto onda nije glasovala kao suzdržana a Bečić je odgovorila da i za to ima razloga.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sabor je, bez riječi rasprave, odslušao zaključak Mandatno-imunitetnog povjerenstva o skidanju zastupničkog imuniteta Petru Čobankoviću, bivšem HDZ-ovu ministru poljoprivrede. Nitko od zastupnika nije našao za shodno raspravljati o činjenici da je bivši ministar optužen u aferi Planinska, zajedno s bivšim premijerom Ivom Sanaderom i stranačkim mesarom Stjepanom Fiolićem pokrao državni proračun za 38 milijuna kuna makinacijama s derutnom zgradom u zagrebačkoj Planinskoj ulici. Sabor bi skidanje imuniteta trebao glasovanjem potvrditi poslijepodne.

Nakon ekspresne točke o Čobankuviću, Sabor je nastavio zasjedanje raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima u kojemu je najveća novina mogućnost otvaranja tvrtki za 10 kuna. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić ustvrdio je kako je zakon usklađen sa zakonodavstvom s EU, ali i da su njemu otklonjene pogreške uočene u sudskoj praksi zbog nepokretanja stečaja na vrijeme.

Što se tiče jednostavnih društava s ograničenom odgovornošću, Miljenić je ustvrdio kako se ta mogućnost otvara kako bi se svakome s nekom idejom omogućilo pokretanje vlastita posla, kako bi se smanjio broj neregistriranih djelatnosti, odnosno rada na crno.

HDZ U ŠOKU 'Milanović nas vrijeđa kao što Kerum vrijeđa Srbe! Nevjerojatno'

- Iskustvo zemalja koje su već ušle u Europsku uniju pokazuje da tamo gdje nije bilo mogućnosti osnivanja jednostavnih d.o.o.-a dolazi do migracije poduzetnika u zemlje koje tu mogućnost imaju. I to je jedan od razloga zašto se uvodi ova mogućnost - ustvrdio je Miljenić u uvodnom izlaganju te istaknuo kako se jedinstvenim društvima pojeftinjuje onivanje tvrtki sa tri do četiri tisuće kuna smanji na manje od 1000 kuna.

Jedna od novina u zakonu bit će i kaznena odgovornost uprave koja na vrijeme, ili uopće ne pokrene stečaj, iako imaju sve uvjete za to.

- Bivši premijer, kojemu je desna strana sabornice bogohulno tepala da je pametniji od Isusa, ustvrdio je, prije nego su mu policajci stavili lisičine na ruke, da je Hrvatska u banani. Što je krivo. Hrvatska je banana država - ustvrdio je na početku rasprave Laburist Branko Vukšić koji smatra kako mogućost osnivanja tvrtlki za 10 kuna nije dobra, kako ona doprinosi povećanju nesigurnosti za radnike, te kako bi trebalo riješiti problem pravosuđa i tržita kako bi se pomoglo poduzetnicima.

Naveo je primjer tvrtke Međimurje visokogradnja koja je otišla u stečaj zato jer Ingra, naručitelj posla koji je ta tvrtka obavila, taj posao nije željela platiti. Sudili su se, tvrdi Vukušić 17 godina, stalno su se donosile presude i poništavale, a tvrtka je otišla u stečaj iako Ingra nikada nije osporavala da duguje toj tvrtki, samo su osporavali - kamate.

Peđa Grbin (SDP) ocijenio je kako ovaj zakon neće riješiti problem svih 300.000 nezaposlenih, niti će sva poduzeća nakon ovoga budu osnovana uspjeti.

Milanović dotukao HDZ-ovce: 'Vlada će preuzeti odgovornost zbog poskupljenja grijanja!'

-ALi, jedan dio tih tvrtki će igurno uspjeti i pridonjeti boljitku domovine, a kad ovom zakonu pridodamo još neke, sigurno je da će sve to, barem malo, pridonjeti gospodarskom rastu - rekao je Peđa Grbin.

Odmah mu je replicirao Duje Marasović (HDZ) koji je zakonski prijedlog nazvao "smokvinim listom Vlade".

- Ovo je smokvin list za svu onu promašenu poolitiku i ideje, za sve ono što bi ova vlada tebala činiti, a ne čini, kako bi zemlja izašla iz krize. Što nam to treba? Osim da Milanović baci ovakvu jednu glupost, pa da se o tome piše - rekao je Marasović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 01:51