NIZ NEPRAVILNOSTI U PROJEKTIMA

SABOR UŽIVO Bulj: Moralo se postaviti pitanje Jakovinine kaznene odgovornosti

Europska inspekcija pronašla niz nepravilnosti u hrvatskim projektima.
 Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

NOVO 12:30 Mostov zastupnik Miro Bulj u četvrtak je za zlouporabu položaja i ovlasti prozvao bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine (SDP) zbog vijesti da je Europska komisija Hrvatskoj stopirala isplatu poljoprivrednih poticaja u iznosu od 2,2 milijarde kuna, dok Jakovina uzvraća kako je ponosan na sve što je radio, a Buljev istup smatra klasičnim primjer odvlačenja pozornosti s aktualnih afera.

Alarmantna je vijest da je Europska komisija stopirala isplatu poljoprivrednih poticaja u iznosu od 2,23 milijarde kuna, novac ključan za opstanak domaće poljoprivrede i sela stavljen je na kocku zahvaljujući bivšem ministru i njegovim suradnicima, ustvrdio je Bulj u Hrvatskom saboru nakon zatražene stanke.

Pritom se poziva na nalaz revizije koji potpisuje Kristina Borhman iz Uprave poljoprivrede i ruralnog razvoja Europske komisije, u kojem se navodi da je europska inspekcija našla niz nepravilnosti u hrvatskim projektima koji su dobili potporu za Jakovinina mandata.

Bulj: Moralo se postaviti pitanje Jakovinine političke, stručne i kaznene odgovornosti

Bulj tvrdi da su pravilnici izrađeni u Jakovininu mandatu rađeni po mjeri odabranih poduzetnika i umjetno stvorenim uvjetima. Nalazi europske revizije upozoravaju, ne samo na propuste i nedostatke sustava kontrole, već se moralo postaviti i pitanje političke, stručne, ali i kaznene odgovornosti za nepoštivanje pravila koji reguliraju potpore u ruralnom razvoju, poručio je Mostov zastupnik.

Dakle, za Hrvatsku je zaustavljena isplata izdašnih potpora, a izgledno je i plaćanje kazne zbog nepravilnosti u provedbi IPARD-a, poručio je Bulj.

Jakovinu proziva da je bahatošću i bezosjećajnošću "u bijeli svijet, i samo iz Slavonije" poslalo preko 50 tisuća onih kojima je Europa namijenila sredstva iz programa ruralnog razvoja, kako bi ostali na ruralnom području.

Jakovina: Klasični primjer odvlačenja pozornosti s problema i afera

Jakovina mu uzvraća da se radi o "klasičnom" primjeru odvlačenja pozornosti s problema i afera koje tresu Hrvatsku, od blokade Vlade, preko afere Ina, pokušaja telefonske prodaje važnih tvrtki.

"Ako smo nečim posebno u Ministarstvu ponosni, to je iskorištenje i poslovi vezani za EU fondove", odgovorio je bivši ministar i poručio kako sa svojom ekipom stoji iza svega što su napravili za domaću poljoprivredu.

Tvrdi da se u njegovu mandatu uspjelo kroz IPARD povući maksimalno sredstava, a odbacuje optužbe da su programi rađeni da bi se pogodovalo pojedincima, odnosno da je on kao ministar napisao natječaj i birao tko će dobiti sredstva. Sve optužbe pripisuje političkim protivnicima.

Jakovina: U sjedištu HDZ-a ima "skupina trolova"

Na Trgu žrtava fašizma (sjedište HDZ-a), tvrdi, ima "skupina trolova" koji su vrlo aktivni na društvenim mrežama i koji imaju vrlo agresivne desne nastupe i komentare o svemu na društvenim mrežama.

Nekad neki od njih izgleda pobjegnu, a najagresivniji, najglasniji, najbezobrazniji završe u Vladi, istaknuo je Jakovina.

11:54 Predsjednik Živog zida i saborski zastupnik Vilibor Sinčić progovorio je o problemima s kojima se susreću hrvatski građani na sudovima.

-Kako je moguće da postupci toliko traju? Postoji knjiga 'Sedam godina na Tibetu', trebalo bi napisati knjigu '7 000 dana na hrvatskim sudovima'. Tko bi želio ostati ovdje? Naravno da će ljudi otići i ne natezati se ovdje sa sudovima i hrvatskom birokracijom. Tko bi ti želio ostati?, rekao je Sinčić.

-------------------------------

Saborski klubovi, vladajućeg Mosta i oporbenog SDP-a, žele u četvrtak govoriti o informaciji da je Europska komisija stopirala isplatu poljoprivrednih poticaja za Hrvatsku u iznosu od 1,23 milijarde kuna, pa su zatražili stanku kako bi dobili priliku za to.

U nalazu revizije koji potpisuje Christina Borchmann, direktorica Glavne uprave poljoprivrede i ruralnog razvoja Europske komisije, navodi se da je europska inspekcija našla niz nepravilnosti u hrvatskim projektima koji su dobili potpore tijekom mandata bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine (SDP).

To je alarmantna vijest, rekao je Mostov Miro Bulj, tražeći stanku, njegovu zahtjevu priključio se i klub SDP-a.

Božo Ljubić (HDZ) želi pak govoriti o političko-medijskom linču kojem je izložen banjalučki biskup Franjo Komarica nakon posjete delegacije Hrvatskog sabora BiH, odnosno Banja Luci.

Političke stranke Republike srpske Komaricu napadaju jer im se ne sviđa njegova usporedba zločina u Bleiburgu sa onima koji su 90-ih godina prošlog stoljeća počinjeni nad Hrvatima u Banjoj Luci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 04:46