KIJAMET I U BOSNI

Sastanak na -18: Josipović i Tadić zbog snježnog nevremena ostali 'zarobljeni' na Jahorini

Hrvatska i Srbija sklopit će sporazum o procesuiranju ratnih zločina, Bosna i Hercegovina je protiv
 Dženan Krijestorac/Oslobođenje/CROPIX

Predsjednici Hrvatske i Srbije zalažu se za sklapanje sporazuma o procesuiranju ratnih zločinaca, potvrđeno je danas nakon sastanka predsjednika Ive Josipovića s čelnicima Bosne i Hercegovine i Srbije na Jahorini kod Sarajeva.

Predsjednik Josipović rekao je da su on i Boris Tadić suglasni o potrebi sklapanja takvog sporazuma kako bi se osiguralo da se nikad više ne ponovi slučaj Purda. Međutim, to neće biti trilateralni sporazum, jer se BiH s tim ne slaže.

Josipovićevoj ideji da se optuženima za ratne zločine sudi u zemlji gdje im je prebivalište uoči sastanka suprotstavio se Željko Komšić . Većina zločina počinjena je u BiH pa predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra da bi se za zločine trebalo suditi u državi gdje su počinjeni.

No tročlano Predsjedništvo BiH nema jedinstven stav o tome. Komšić je danas rekao da je njegov osoban stav da se sudi po mjestu izvršenja zločina. Komšić je nedavno spriječio da BiH i Srbija potpišu sporazum između dva tužiteljstva, sličan onome kakvog su potpisale Hrvatska i Srbija. Danas je izjavio da je moguće da će Tužiteljstvo BiH dobiti ovlasti da ustupi procesuiranje nekih predmeta drugim državama ako procijene da ih je tamo moguće bolje procesuirati.

Kako nije bilo suglasnosti oko ratnih zločina, lideri su u izjavama nakon sastanka isticali važnost zajedničke borbe protiv organiziranog kriminala. Predsjednik Srbije Boris Tadić je na pitanje novinara rekao da se ne slaže s Čedom Jovanovićem koji je rekao da je Republika Srpska stvorena na genocidu.

Na poruku kosovskog premijera Hashima Thacija da je spreman naći se s njim Tadić je odgovorio da je i on spreman na susret no pod uvjetom da taj razgovor ne bude iskorišten za promoviranje kosovske nezavisnosti.

Ovo je drugi neformalni trilateralni sastanak, a prvi je održan lani u srpnju na Brijunima.

Na Jahorini je danas izmjereno minus 18 Celzijusa, a predsjednici Srbije i Hrvatske, Boris Tadić i Ivo Josipović, ostali su po završetku trilateralnog sastanka na Jahorini, jer su im vremenske neprilike i stanje na putevima u Bosni i Hercegovini onemogućili povratak, javlja srpska agencija Tanjug, a prenosi portal Smedia. Tadić i Josipović odložili su povratak u Beograd, odnosno Zagreb, zato što snijeg i niske temperature otežavaju promet na putevima u tom i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, ali i cijeloj regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:59