NIŠTA OD SELJAČKE BUNE

SELJACI IPAK NEĆE TRAKTORIMA NA CESTE Pričekat će rezultat sastanka

 Robert Fajt / CROPIX

Predsjednici seljačkih udruga iz 12 kontinentalnih županija u Novom Čemincu, u Baranji, zatražili su od Vlade da zaustavi donošenje novog Zakona o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem jer, kako kažu, zakon u ovakvom obliku pogoduje velikim proizvođačima, na štetu obiteljskih gospodarstava, javlja HRT.

Nakon četiri sata dogovora oko zahtjeva i prosvjeda, seljaci ipak neće traktorima na ceste, osim u Požeško-slavonskoj županiji. Ostali će pričekati rezultat sastanka s premijerom i ministrom financija koji pokušavaju dogovoriti za utorak.

U onome što traže od vlade, na kraju su ipak jedinstveni. Od ministra financija traže isplatu obećane polovice poticaja koja je već trebala biti na njihovim računima.

Ali ono što ih najviše muči je Zakon o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem. Traže da se prijedlog koji je prošao prvo čitanje stopira, jer će na kraju uništiti manja obiteljska gospodarstva na račun velikih proizvođača. Dodatno ih je razljutila i optužba iz Ministarstva poljoprivrede da je zaraženo mlijeko u trgovine došlo s hrvatskih farmi, javlja HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:37