RUNJIĆEVE VEČERI

Skandal u splitskom HNK: Predsjednika Josipovića zasuo lecima

 Vladimir Dugandžić/CROPIX

Gorka realnost obezglavljenog splitskog kazališta u nedjelju je okončala šeste po redu tradicionalne Runjićeve večeri održane u prepunom teatru, kojim su umjesto očekivanih šarenih balona i konfeta, s galerije, tijekom zadnjih akorda skladbe Vjeruj u ljubav, poletjeli prosvjedni letci s potpisom Vjeke Santrića, predsjednika kazališnog Radničkog vijeća, piše Slobodna Dalmacija .

Santrić je proglasom iskoristio nazočnost velikog broja gostiju, među kojima je bio i predsjednik dr. Ivo Josipović, namjeravajući širu javnost alarmirati na činjenicu, kako je naveo, da u splitskoj katedrali duha zaslugom gradonačelnika Željka Keruma i Gradskog vijeća, borave posve ilegalno.

Posjetiteljima manifestacije skoro se pa ispričao na eventualnom kvarenju dobre atmosfere, tvrdeći i kako se fešta pod vodstvom Sindikata ili vlastitom voljom, mogla i onemogućiti.

No, ipak je održana, jer bi u slučaju prekida to bila preružna i pregorka skala u otužnoj skalinadi koju im, stoji u proglasu, stalno nameće sadašnja Uprava grada.

Štoviše, od posjetitelja, dakle građana Splita, je zatražio da nakon ove večeri izaberu, ili kazalište ili gradske čelnike, vodeći se činjenicom da je promjena itekako nužna.

Prema gradskom čelništvu predsjednik Radničkog vijeća nije bio blagonaklon. U proglasu upućenom gradonačelniku Željku Kerumu, dogradonačelnici Anđelki Visković, predsjednici Gradskog vijeća Nevenki Bečić, te većini vijećnika Gradskog i Kazališnog vijeća, stoji kako su uspješno, s 1.listopadom ove godine zatvorili kazalište!

- Iako ste u kazalištu kojem ste prije nekoliko dana onemogućili da dalje radi, želimo vam ugodan boravak – ali ne zadugo, i ne više u ovom gradu. Dulje od godinu dana Radničko vijeće vas je upozoravalo na propuste što ste ih činili u pokušajima da imenujete Intendanta.

Pitamo se s kojim ste pravom večeras došli u kazalište, kojeg ste s 1. listopadom zatvorili. Večeras ste ovdje apsolutno bespravno i besramno. Zbog publike vam posjet nismo uskratili, no dalje ovako neće moći. Jer pokraj nas više neće proći – stoji između ostalog u proglasu kojeg je Santrić potpisao u ime preozbiljne većine zaposlenika HNK Split.

Za komentar ove situacije nije bio spreman Duško Mucalo, potencijalni intendant, no s letkom smo zato zaskočili dogradonačelnicu Visković, koja je s ovom akcijom 'kazališne gerile' bila prilično iznenađena.

Štoviše, navela je kako je uvijek imala dovoljno vremena za Santrića, tvrdeći da u kratkom razdoblju jednostavno ne može riješiti sve stavke u njegovim traženjima.

- Mislim kako nema potrebe da se na ovakav način okaljava svečanost, te se uznemiruju gosti. Ne može se reći kako nismo bili dostupni Radničkom vijeću. Što se tiče izbora novog intendanta, napravili smo, s Odborom za izbor i imenovanja, sve što je trebalo za izbor v.d.-a. No opstrukcijom oporbenih stranaka nije se dozvolilo niti da po točki dnevnog reda to krene u raspravu – naglasila je dogradonačelnica Visković.

18 Runjićevih hitova izveli 'prvotimci' glazbene scene

Uspješnice slavnog skladatelja Zdenka Runjića, 'obučene' u nove obrade zaživjele su sinoć na sceni splitskog HNK, u sklopu još jedne tradicionalne glazbene manifestacije, šestih po redu Runjićevih večeri.

18 Runjićevih hitova, otvorenih s antologijskim Picaferajom, izveli su prvotimci hrvatske glazbene scene.

Dvosatni happening okončan je dodjelom minijaturnog galeba, kojem je Oliveru Dragojeviću, jednom od izvođača, uručio pjesnik Jakša Fiamengo.

Glazbenu priču o slavnom skladatelju, između ostalog, glazbom su uz Olivera ispričali Tereza Kesovija, Vlatko Stefanovski, Neno Belan i Fiumensi, Marko Tolja, Nina Badrić...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 03:35