IMAM IDEJU

Škegro: Zastupnike treba birati kao na lotu

Škegro je smislio da se pristupi "slučajnom odabiru zastupnika" kao na lotu. Smatra da bi današnje probleme mogli riješiti jedino i samo oni zastupnici koji znaju da neće biti ponovno izabrani
 Damir Krajač/CROPIX

ZAGREB - Nekadašnji Tuđmanov ministar financija, savjetnik premijerke Kosor i jedan od vodećih poslovnih ljudi u Hrvatskoj nedavno je u svojoj kolumni u Obzoru iznio pomalo bizarnu ideju o “loto” izboru zastupnika za hrvatski parlament.

Borislav Škegro smatra da većina političara radi za dobrobit zemlje samo onoliko koliko je potrebno da sebi i stranci osigura reizbor na sljedećim izborima, odnosno da se nikad neće truditi da obave sve postavljene zadatke i obećanja .

Slučajni odabir

Naime, on drži da ni sadašnja, ni bilo koja druga Vlada neće reći i poduzeti sve nepopularne mjere nužne za izvlačenje zemlje iz krize kako ne bi riskirali gubitak vlasti. Oporba se, pak, danas ne žuri na vlast jer čeka da sadašnja Vlada učini što više rezova kako to ne bi eventualno dočekalo njih ako dobiju većinu u Saboru.

Stoga je Škegro smislio da se pristupi “slučajnom odabiru zastupnika” kao na lotu. Smatra da bi današnje probleme mogli riješiti jedino i samo oni zastupnici koji znaju da neće biti ponovno izabrani, odnosno da im je šansa za to puka statistika u odnosu 1 prema 4 milijuna! Zato takvi zastupnici ne bi podržavali politiku, na dobivanje sljedećih izbora.

Mletačka iskustva

Škegrin prijedlog nije bez povijesnog utemeljenja jer tako su, kaže on, birani vladari u antičkoj Ateni ili duždevi u Mlecima, odnosno tako se biraju porotnici na suđenjima u SAD-u. Škegro je uvjeren da bi takav “loto” izbor bio efikasniji za napredak Hrvatske!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 05:01