INTERVJU S MINISTROM FINANCIJA

Slavko Linić: Uspješan ministar sam ako 65% odluka donesem kvalitetno

HDZ je imenovao u nadzorne odbore preko javnih natječaja i to je bilo loše. Mi kadrovski odgovaramo za ljude, mijenjamo ih ako smo pogrešno odlučili
 CROPIX

Ministar financija Slavko Linić i njegov tim odlaze idući tjedan u SAD, gdje će međunarodnim ulagačima pokušati prodati hrvatske obveznice. Taj će posao sigurno olakšati odluka agencije Standard&Poors’s prema kojoj će i ona, nakon Fitcha , zadržati sadašnju ocjenu kreditnog rejtinga zemlje. Što očekuje u SAD-u, kakvi su njegovi stavovi o problemu kadroviranja u državnim poduzećima i pripremi važnih zakona iz njegova resora, za Jutarnji list govori ministar Linić.

Povoljnije kamate

Što očekujete, po kojim biste uvjetima sada mogli prodati državne obveznice?

- Vjerujem da će biti dosta interesa financijskih ulagača zato što je iz ovakvih ocjena kreditnog rejtinga vidljivo da je Vlada u Hrvatskoj fiskalno odgovorna, da kontrolira deficit, potrošnju i prihode, ali da ozbiljno razmišlja i kako ojačati gospodarstvo. Ova Vlada ima program, mislimo ozbiljno raditi iduće četiri godine i imamo jaku parlamentarnu stabilnost. Hrvatska treba provesti reforme, a za to je važna stabilnost u parlamentu. Kada postoji interes financijskih ulagača, mogu se postići i povoljnije kamate.

Analitičari procjenjuju da bi one mogle biti 6,5 do 6,8 posto?

- Ne bih o tom nagađao. Kada smo došli u ured, svi smo se bojali hoće li biti moguće održati rejting jer je prošla, predizborna godina bila godina s enorminim deficitom, a bez reformi i investorima ne šaljemo dobru poruku. Vlada je učinila sve, ne da samo sebi olakša zaduživanje u inozemstvu nego i dijelu hrvatskih tvrtki koje vani uzimaju kredite. S druge strane, najvažnije je to što šaljemo poruku pravim investorima, onima koji će ulagati u radna mjesta u Hrvatskoj.

Rok od pet godina

Kakav rok zaduženja očekujete?

- Osim kamate, naravno, važan je i rok koji smo prilagodili potrebi lakšeg upravljanja otplatom duga. Borimo se da to bude pet godina, ali vidjet ćemo.

Sve rejtinške agencije zapravo su dale uvjetnu ocjenu, naglašavajući nužnost provođenja reformi, osobito na tržištu rada. Za sada nije jasno hoće li Vlada tu reformu provoditi dovoljno duboko?

- Sve su reforme predviđene i u našim dokumentima, pretpristupnim planovima koje smo poslali u Europu. U njima su i neke reforme radnog zakonodavstva. Ocijenili smo da je prioritet izmijeniti dio koji se odnosi na kolektivno pregoravanje i donijeti Zakon o reprezentativnosti sindikata. To što je netko smatrao da moramo mijenjati odredbe Zakona o radu, pokazat će se manje važnim. Politika Zorana Milanovića je ocijenila da je pametno imati Ministarstvo rada i mirovinskog sustava jer su to područja u kojima moramo provesti reforme. Sada imamo ministarstvo koje direktno na tome radi.

Intervju u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 17:05