VRATILA SE KORONA

Slovenski infektolog: ‘Nije riječ o drugom valu, ali očito je da su granice prerano otvorene‘

Ako bi se i pojavio drugi val, u što sumnjam, to će biti negdje kada budu hladniji mjeseci
Andrej Trampuž
 Privatni arhiv

Raste broj novooboljelih od koronavirusa na području bivše Jugoslavije. Jučer, u jednom danu, u Hrvatskoj je bilo 11 novooboljelih, u Sloveniji osam, u BiH 40-ak, kao i u Srbiji... Što se to događa i je li u pitanju tzv. drugi val koronavirusa, razgovarali smo sa svjetski poznatim infektologom prof. dr. sc. Andrejom Trampužem, Slovencem, koji živi u Berlinu i radi u bolnici "Charite", jednoj od najpoznatijih njemačkih zdravstvenih ustanova, piše Ivica Marković za Slobodnu Dalmaciju.

- Nije u pitanju drugi val, jer je za drugi val potreban izuzetno velik porast broja oboljelih. Ako bi se i pojavio drugi val, u što sumnjam, to će biti negdje kada budu hladniji mjeseci, u zimu ili jesen, kada ljudi puno više borave u zatvorenim prostorima. No, ja mislim da drugog vala neće biti, jer sada puno više znamo o koronavirusu i možemo se bolje boriti protiv njega, a i umnogome smo već promijenili način života pa smo puno oprezniji - kazao nam je dr. Andrej Trampuž.

Ovi novi pokazatelji iz Hrvatske i Slovenije po dr. Trampužu najbolje govore koliko je koronavirus opasan.

- Po tome je vidljivo koliko se on brzo širi i koliko brzo treba reagirati da bi se zaustavilo širenje. Mi nećemo živjeti bez ovog virusa, dok se ne pronađe lijek protiv njega, on će stalno biti prisutan. Ovi novi slučajevi pojavljuju se na određenim mikrolokacijama (hot-spot) i tada je potrebno što brže reagirati na tim mjestima i zaustaviti širenje, jer ako se to ne napravi, širenje će biti katastrofalno.

Mi smo u Njemačkoj imali nedavno slučaj 600 oboljelih u jednoj mesnoj industriji. Odmah su u tom dijelu Njemačke zatvorene škole, tvornice i stao je sav život i širenje se suzbilo. Tako su sada napravili i u Pekingu, a tako moraju reagirati i u Sloveniji, Hrvatskoj...

Prebrzo se otvorili

Budući da je Europa otvorila granice kako bi bilo nešto turizma i kako bi oni koji žive od turizma preživjeli, tako se i virus počeo lakše širiti.

- Mislim da su granice prerano otvorene, ali to je politička odluka, jer da to nije napravljeno, tko zna što bi bilo. Unutarnje europske granice trebale su ostati zatvorene još tri do četiri tjedna i tada bi epidemiološka situacija u Europi bila kudikamo bolja.

U Europi ima više od 95 posto stanovništva koje nije imuno na koronavirus. Dakle, virus se širi i on cirkulira među nama. U Njemačkoj je prije dva dana uvedena mobilna aplikacija "corona APP", koju može imati svatko tko ima mobilni telefon, a koja pojednostavljuje zaštitu od koronavirusa, odnosno koja alarmira tko bi u našem okruženju mogao biti potencijalno zaražen koronavirusom.

- Odlična stvar, koju, na žalost, još uvijek nema velik dio Europe. Na taj način je puno lakše kontrolirati koronavirus, jer će vas mobilni telefon upozoriti da se nalazite pokraj osobe koja je potencijalno zaražena. U Njemačkoj ima 88 milijuna stanovnika, a do sada je ovu aplikaciju "skinulo" 10 milijuna ljudi, što je malo, jer bi trebalo barem 70 posto stanovništva imati tu aplikaciju.

Spremaju li se Nijemci u Hrvatsku, odolijevaju li zovu Jadranskoga mora i što preporučuje njemačka vlada, pitanja su koja se ne mogu izbjeći.

- Vlada ne preporučuje putovanje u inozemstvo, ali svakome ostavlja na volju da odluči sam kako misli da je najbolje. Nijemci obilaze turističke agencije i znam da se interesiraju za odlazak u Hrvatsku, Grčku, Italiju, Španjolsku. Mislim da će one države koje imaju manje oboljelih dobro proći u predstojećoj turističkoj sezoni.

Ako u Hrvatskoj zaista ima samo 11 novooboljelih, mislim da će Hrvatska dobro proći u turističkoj sezoni. No, isto tako, svima onima koji putuju u inozemstvo mora biti jasno da sami snose odgovornost ako im se nešto u inozemstvu i dogodi i da sami moraju plaćati svoje liječenje.

Također moraju biti svjesni i posljedica, mogućeg zatvaranja granica te države u kojoj se nalaze. Njemačka vlada ne podržava odlazak svojih državljana na ljetovanje u Tursku, koja je Nijemcima, zbog niskih cijena, jako primamljiva.

No, Turci su se dosjetili i rekli da će svim Nijemcima koji dođu na ljetovanje kod njih, ako se razbole od koronavirusa dok su u Turskoj, turska država snositi troškove liječenja. Time žele privući goste u svoju državu, a u Njemačkoj vlada veliko zanimanje za tu destinaciju, jer samo u Berlinu živi milijun Turaka.

Nema novog zatvaranja

Upitali smo našeg sugovornika boji li se zatvaranja granica ako se nastavi povećavati broj zaraženih.

- Novog "lock downa" (zatvaranja granica) neće biti jer bi to bila katastrofa za Europu. Ako u nekoj državi bude jakog rasta oboljelih, ponovno treba reći stanovnicima da ostanu kod svojih kuća, da ne izlaze vani, ali zatvaranja granica ne smije biti. Kada se prvi put pojavio koronavirus, Europa i svijet bili su nespremni i nismo znali kako se ponašati. Sada se puno bolje možemo boriti protiv opasnog neprijatelja i zato ne smije biti zatvaranja granica.

Pojavila se informacija da je deksametazon odličan u borbi protiv koronavirusa.

- Da, ali samo za one pacijente koji se nalaze na intenzivnim njegama i koji su u teškom stanju. Da se radi o odličnoj terapiji potvrdila je i studija iz Velike Britanije. Sada su ga dali i svima u Kini kojima je to bilo potrebno. Što se tiče otkrivanja cjepiva protiv koronavirusa, imamo optimiste koji kažu da će cjepivo doći do kraja ove godine, a imate i pesimiste koji kažu da cjepiva neće biti ni cijelu 2021. godinu. U kliničke studije uključeno je sve više ljudi. Posljednji put kada smo razgovarali, u Njemačkoj je bilo uključeno nekoliko desetaka ljudi, a sada je u pitanju nekoliko stotina.

Jedna od onih država koja je javno rekla da je pobijedila koronavirus je i Slovenija, a eto, posljednjih dana pojavljuju se novi zaraženi.

- Tu je Slovenija pogriješila kada je rekla da je ona "korona free" država. Ni jedna zemlja u svijetu nije "korona free" i u svakoj taj virus cirkulira, samo valja vidjeti koliko ga se i kako drži pod kontrolom. Stoga sve države, a poglavito one koje su turističke destinacije, moraju biti transparentne kada je u pitanju broj zaraženih jer turist mora znati u kakvo okruženje dolazi ljetovati...

Uvijek zanimljiv razgovor s našim sugovornikom morali smo prekinuti jer je morao održati predavanje na jednom kongresu, piše Ivica Marković za Slobodnu Dalmaciju.

- Eto, tu se najbolje vidi koliko nam se život promijenio. Polovina mojih "slušatelja" bit će u velikoj dvorani u kojoj ću održati predavanje, a polovina ispred računala kod svojih kuća - zaključuje dr. Trampuž.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 20:17