SPORNE UVOZNE TAKSE

SLUČAJ PRAVILNIKA KOJI JE RH S REGIJOM DOVEO NA RUB TRGOVINSKOG RATA: TOLUŠIĆ SE POVLAČI? BH ministar se hvali: 'Hrvati će korigirati pravilnik'

 
 Hanza Media

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u utorak je pregovarao s kolegom iz BiH Mirkom Šarovićem oko mjera za uvoz voća i povrća iz susjednih zemalja. Podsjetimo, Hrvatska je za čak 22 puta povećala takse na uvoz iz trećih zemalja, odnosno država koje nisu članice EU, a ministri susjednih zemalja dogovorili su se da će Hrvatskoj dati rok od sedam dana da se taj pravilnik korigira ili će uzvratiti kontramjerama. Doduše, na srpskoj granici su s provedbom kontramjera navodno već počeli.

Klix.ba neslužbeno doznaje da je dogovoreno da će se takse smanjiti, ali ne zna se za koliko. Šarović je i za N1 televiziju potvrdio da je dogovor sve bliže.

- Mogu za vas reći da sam, budući da smo se tijekom jutra nadmudrivali hoćemo li se naći u Zagrebu, Dubrovniku ili Podgorici, preuzeo odgovornost da s Tolušićem tijekom dana komuniciram i da napravimo zajednički dogovor oko njihovih novih pristojbi i oko samog mjesta gdje ćemo se naći. Čuli smo se najmanje 4-5 puta i vjerojatno ćemo se čuti još tijekom dana. Mogu reći, ali to je samo moj dojam, da smo napredovali i da je hrvatska strana za to da se pravilnik korigira, što je u obostranom interesu - rekao je Šarović.

O Tolušićevim mjerama sljedeći petak bi se trebalo razgovarati i na saborskom Odboru za poljoprivredu i Odboru za gospodarstvo. Sazivanje sjednice zatražili su SDP-ovi zastupnici, a Domagoj Hajduković je na Facebooku potvrdio da je njihov zahtjev odobren.

- Naš je zahtjev urodio plodom. Drago mi je da je kolega [Darinko] Kosor prepoznao ovaj veliki problem na koji smo upozorili kolege Joško Klisović, Saša Đujić i ja! Kako se situacija razvija danas, evidentno je da je ministar Tolušić napravio veliku grešku i naštetio našim izvoznicima i ugledu. Dodatna pljuska Hrvatskoj će biti ako Europska komisija odluči stati na stranu treće zemlje, a ne zemlje članice zbog kršenja SSP-a. To će biti presedan u povijesti EU! Ovakav javašluk koji šteti našem ugledu i gospodarstvu je modus operandi HDZ-ove Vlade Andreja Plenkovića. Jedini odgovorni potez je ostavka ministra!

Reakcije iz Crne Gore: 'Odnosi s Hrvatskom ostat će dobri, ali strah nas je gospodarskog rata Zagreba i Beograda'

Odluka Hrvatske da poveća inspekcijske pristojbe za uvozno voće i povrće ima prvenstveno regionalni karakter i neće bitno narušiti bilateralne gospodarske odnose Crne Gore i Hrvatske, ocijenili su u utorak ekonomski analitičari u Podgorici.

Prema podacima državne statistike Monstata, izvoz voća iz Crne Gore u Hrvatsku 2016. je bio svega 11,4 tisuća eura, dok u prvoj polovici ove godine nije ni registriran.

No, budući je u tijeku sezona lubenica, breskvi i grožđa, u Gospodarskoj komori Crne Gore su se nadali da bi moglo doći do izvoza tih proizvoda u Hrvatsku.

Primjena uzvratnih mjera sa strane Crne Gore bi više štetila Hrvatskoj, pokazuju i podaci Monstata, napominju analitičari.

Ukupan izvoz Crne Gore u Hrvatsku za šest ovogodišnjih mjeseci iznosio je oko 1,12 milijuna eura, a uvoz 52 milijuna eura, dok su na godišnjoj razini te brojke dvostruko veće.

Crna Gora u Hrvatsku najviše izvozi pića, alkohol, strojeve i mehaničke uređaje, aluminij, kožu, namještaj, željezo i čelik.

No, Crna Gora bi, kako je u utorak za radio “Antena M” izjavi ekonomski analitičar Predrag Drecun, mogla imati posrednih šteta.

“Ono što plaši je najava Srbije da može ući u gospodarski rat s Hrvatskom, jer to su dva najjača gospodarstva u regiji. Postoji mogućnost indirektnog negativnog utjecaja na gospodarstvo Crne Gore i ostalih zemalja u okruženju”, drži Drecun, dodajući kako će, po njegovu mišljenju “Hrvatska zasigurno osjetiti ukoliko tržište Srbije za nju bude zatvoreno”.

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede donijelo je prošli mjesec novi pravilnik kojim uvodi pojačanu kontrolu većeg broja vrsta voća i povrća uvezenih iz nečlanica EU-a, a naknadu za inspekcijski nadzor povećalo je s 12 na 270 eura u cilju, kako je reklo, bolje zaštite potrošača.

Resorni ministri Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije ocijenili su nove hrvatske mjere diskriminatornim te su u ponedjeljak u Sarajevu poslali ultimatum Hrvatskoj da do kraja tjedna ukine odluku o povećanju naknada jer ih smatraju nedopuštenim nametom koji poskupljuje njihove proizvode i čini ih nekonkurentnim, ili će u suprotnom uvesti slične protumjere.

EK razmatra mehanizme SSP-a za slučaj da se ne riješi trgovinski spor s Hrvatskom

Europska komisija razmatra mehanizme u sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju Europske unije i zemalja zapadnog Balkana koji bi se mogli primijeniti ako se njihov trgovinski spor s Hrvatskom ne bude mogao riješiti pregovorima, rekli su u utorak u Bruxellesu izvori u Komisiji, javlja srbijanska agencija Beta.

Glasnogovornik Europske komisije je rekao da EU poziva sve strane u trgovinskom sporu zapadnobalkanskih država s Hrvatskom "na suzdržanost i izbjegavanje zaoštravanja situacije, kao i da učine sve da se krene u rješavanje tog pitanja kroz konzultacije u dobroj vjeri", navodi Beta.

Prema Beti, Europska komisija još nije dobila pismo ministara četiri zapadnobalkanske zemlje koje traže da EK intervenira u trgovinskom sporu s Hrvatskom, ali je stajalište EU "da sve strane trebaju poštivati obveze iz sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i zemalja regije".

Prema saznanjima Bete, Europska komisija je u kontaktu s dužnosnicima država pogođenih novim pravilnikom hrvatskog ministarstva poljoprivrede i "trenutno procjenjuje nastalu situaciju", ali i kako se "nove mjere poklapaju s obvezama".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 13:31