SKUPLJI UVOZ VOĆA I POVRĆA

'Nećemo dopustiti da nas vuku za nos. Jednu stvar ne razumijem: kako prvi susjedi mogu imati isti tretman kao netko tko živi tisuću kilometara dalje'

 Tomislav Kristo, Danijel Soldo / CROPIX

BEOGRAD - Srbija je pripremila set aktivnosti koje je već počela provoditi kao kontramjere za 22 puta uvećane takse na uvoz voća i povrća u Hrvatskoj, i naša zemlja neće dozvoliti da je netko vuče za nos - izjavio je u utorak srbijanski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

- Svaki proizvod koji dolazi porijeklom iz Hrvatske kontroliramo u skladu sa svim međunarodnim pravilima, ali on podrazumijeva uzimanje uzorka svakog i slanje na laboratorijsku kontrolu. Nema puštanja u promet dok se ne završe laboratorijske kontrole - rekao je Nedimović za Pink.

Srbija poštuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), ističe Nedimović i kaže da će Srbija u skladu s tim sporazumom sve svoje mjere pripremati i početi s njihovom realizacijom, prenosi Blic.

- Nismo mi netko drugi tko jednostrano krši ovo i nećemo to nikad raditi u bilo kojoj situaciji. Naše mjere su vezane za fitosanitarne kontrole - kontrole proizvoda biljnog porijekla i proizvoda životinjskog porijekla. Između ostalog, velike su vrućine, moramo obratiti pažnju - kaže tamošnji ministar.

Želi razgovarati što prije

Prema njegovom mišljenju, i sedam dana roka za razgovor je predugačak period, "s obzirom na sezonu voća i povrća, naročito iz perspektive tržišta koji su Hrvati navodno željeli zaštititi tim mjerama".

Dobro je što postoji zajednička reakcija svih zemalja koje imaju trgovinsku razmjenu poljoprivrednih proizvoda s Hrvatskom, kaže Nedimović, misleći na Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju, "a dobro je što te zemlje imaju zajednički stav i zajednički interes".

- Ja samo ne mogu razumjeti jednu stvar koju sam jučer pročitao - da ovo nije mjera prema Srbiji i susjedima nego prema 168 zemalja svijeta - kaže srbijanski ministar i dodaje da ne shvaća kako mogu "prvi susjedi imati isti tretman kao netko tko živi 1.000- 5.000 km daleko".

- I pri tome s njim imate razvijenu trgovinsku suradnju i još kažete da se vi zalažete da taj uđe u EU. Pa što bi bilo, kakve namjere da očekujemo ako se netko ne bi zalagao za takvu stvar? Ne znam kako da ovo shvatim drugačije, i to njihovo 'za sedam dana ćemo pričati, za dva tjedna'. Ne, hoću da pričamo odmah - rekao je.

'Ne radi se o pet ili deset eura'

Rekao je da je bitno obratiti pažnju na ovaj slučaj jer se ne radi o pet ili deset eura, "već je razmjena između dvije zemlje 200 milijuna, samo voća i povrća."

- I zato što je netko želio biti populist na svom teritoriju, pa da zadovolji dnevnopolitičke potrebe, da ispašta cijela regija. Pa kako bi to bilo kad bi Srbija u svakom trenutku to radila, pa kako bi bilo kad bi Srbija uradila to s malinama, da zaštiti sebe, na što bi to ličilo - rekao je Nedimović.

Kaže da je njegovo ministarstvo napravilo analizu svih zemalja članica EU, kao i svih zemalja u okruženju i da nitko od njih nema za kamion nosivosti 20 tona veće naknade od 20-25 eura. Naveo je i primjer Njemačke koja ima 22 eura, a u Hrvatskoj je ta taksa sada 270 eura.

Podsjetimo, hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u nedjelju je kazao kako je rječ o mjeri koja se odnosi na uvoz iz 168 država, s ciljem da se osigura poštivanje odgovarajućih standarda kvalitete hrane a ne naštetiti bilo kome, posebice ne susjednim zemljama. "Očekujem da ćemo sjesti sa ministrima iz susjednih zemalja kroz tjedan ili dva i da ćemo vidjeti u čemu je točno problem", kazao je tada hrvatski ministar poljoprivrede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:48