SANADER: 'NISAM KRIV'

SLUČAJEVI INA-MOL I HYPO Sud je odlučio: Sanaderu presuda u utorak, 20. studenog!

Obrana traži da ga sud oslobodi svih optužbi, a USKOK 15 godina zatvora
 Damjan Tadić / CROPIX

Hoće li bivši premijer Ivo Sanader biti proglašen krivim za primanje provizije Hypo banke i mita od 10 milijuna eura od prvog čovjeka mađarskog Mola Zsolta Hernadija kako traži USKOK ili će biti oslobođen tih optužbi, što zahtjeva obrana, znati će se u za utorak.

Sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu u utorak u 10 sati objavit će prvostupanjsku presudu bivšem premijeru. Odredio je to predsjednik sudskog vijeća sudac Ivan Turudić, nakon što je obrana danas iznijela svoje završne govore.

USKOK je prethodnog dana zatražio izricanje maksimalnih zakonskih kazni, smatrajući dokazanim da je Sanader počinio oba kaznena djela. Danas je usljedio odgovor obrane, koja tvrdi da je u dokaznom postupku utvrđeno upravo suprotno, da Sanader nije kriv. Stoga je zatražila njegovo oslobađanje. Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović pritom je vezano za slučaj Hypo, tek podredno, kako je naveo, zatražio da se Sanadera oslobodi zbog nedostatka dokaza, jer sud ne može biti siguran da je Sanader primio spornu proviziju.

Obrana je iznijela cijelu analizu provedenih dokaza, ističući svjedočenja i dokumente koji, kako smatraju idu u prilog Sanaderu. Pritom su i odvjetnik Čedo Prodanović i sam optuženi Ivo Sanader uvelike zasjenili vlastito izlaganje o konkretnim dokazima i to izjavama o političkom progonu, neprimjerenom i nezakonitom postupanju tužiteljstva, senzacionalističi nastrojenim medijima koji su unaprijed osudili Sanadera, a posebno glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću.

Optuženi Sanader na kraju svog završnog govora je izjavio kako nije počinio kaznena djela.

- To kažem pred vama i hrvatskom javnošću. Nisam kriminalac nego čovjek koji je dobio legitimitet hrvatskih građana i vodio po savjesti hrvatsku Vladu. Da nisam ne bi dobio druge izbore - kazao je Sanader, koji je ostatak svog 20-minutnog izlaganja posvetio ponajviše Mladenu Bajiću i konstrukcijama USKOK-a.

Ponovno je naveo kako su Bajić i njegovi suradnici davali povlaštenim novinarima tajne podatke iz istrage, ali samo one koji mu nisu išli u korist.

Na taj način, ustvrdio je Sanader, stvoren je dosad neviđeni pritiska na javnost, ali i na sud. Opet je Sanader isticao kako Bajić nije bio zainteresiran da otkrije tko je odavao tajne podatke jer nije želio progoniti sebe i svoje suradnike.

- To je razumljivo, naravno da neće sebe progoniti, ali je to nezakonito. Radi se o kaznenom djelu koje je DORH dužan progoniti po službenoj dužnosti - naglasio je Sanader spomenuvši ponovno i urednika Jutarnjeg lista Igora Alborghettija koji je navodno u jednom sudskom postupku priznao da je dokumente dobio iz USKOK-a.

Novost u optužbama na račun šefa DORH-a je analiza koju mu je, kako je rekao, anonimno dostavljena iz MUP-a RH, a radi se o analizi telefonske komunikacije Mladena Bajića s novinarima koji su objavljivali tajne podatke u vrijeme njihove objave.

Po izlasku sa suda pojasnio je da se radi o stotinama telefonskih kontakata Mladena Bajića i novinara i urednika iz Večernjeg i Jutarnjeg lista, te da bi i nadležni saborski odbor uskoro formalnim putem trebao dobiti tu analizu.

Sanader je pred sudskim vijećem također istaknuo kako su njegovi branitelji bili “pod nadzorom” bez sudskog naloga i to u završnoj fazi ovog postupka.

- Mene sve to navodi na zaključak da državno dovjetništvo povlači poteze mimo zakona i protivno zakonu, jer nemaju niti jedan materijalni dokaz za moje inkriminirano ponašanje - rekao je Sanader napominjući da sve to ide prema klasičnom političkom progonu. Pravično suđenje, dodao je Sander, USKOK-u nije bilo ni na kraj pameti, nego njegov kazneni progon po svaku cijenu.

- Način na koji su dokazi prikupljani i ispuštani sugerira da je ovo progon utemeljen ne na činjenicama nego na nečem drugom - izjavio je optuženik navodeći da je ponosan na nepunih šest godina kada je vodio državu.

- Kad obrana nema drugih argumenata onda im je državno odvjetništvo krivo za sve - kratko je replicirala zastupnica optužbe Tamara Laptoš dodajući da tužiteljstvo i jest “krivo” za ovaj kazneni postupak jer je ono podiglo optužnicu protiv Sanadera.

MUP demantira Sanadera

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je danas demantij navoda optuženog Ive Sanadera o kontaktima glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića s novinarima u čijim su medijima objavljivani tajni istražni podaci.

"Ravnateljstvo policije nalazi se pozvanim odlučno demantirati da bi u sklopu provedenih kriminalističkih istraživanja, povodom sumnji na tzv. 'curenje' tajnih podataka, poduzimalo policijsku ovlast provjere uspostavljanja telekomunikacijskog kontakta iz članka 68. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima za bilo koji telefonski priključak koji koristi glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske", ističe se u priopćenju, objavljenom na internetskim stranicama MUP-a.

Time se, kako se navodi, demantira Sanaderova izjava da on raspolaže dokumentom "MUP-ova analitičara" s listom kontakata između glavnog državnog odvjetnika i novinara kojima je davao tajne podatke. .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 14:08