SVAĐA U STRANCI

Splitski HDZ-ovci: Ministar Nakić ne sluša naš program i svoga šefa Tomislava Karamarka

 EPH

Ovakav ministar zdravstva kao što je dr. Dario Nakić šteti ugledu HDZ-a i svojim će idejama samo posvaditi HDZ s narodom. Ono što je on jučer izjavio u "Slobodnoj", da će KBC Zagreb postati sveučilišna bolnica, a splitska bolnica zadržati status KBC-a, najobičnija je podvala.

Njegova je želja da svi KBC-ovi u Hrvatskoj, osim zagrebačkog, idu u niži rang, odnosno zadržavaju naziv KBC-a, ali idu u rang regionalne bolnice, a samo zagrebački KBC postaje sveučilišna bolnica, odnosno ide stepenicu više. To nije HDZ-ova politika i dr. Nakić na ovaj način ne sluša program HDZ-a i svoga šefa Tomislava Karamarka.

Rekao je to za Slobodnu Dalmaciju prof. dr. Dujomir Marasović, koji je jučer sudjelovao na proširenoj sjednici Stručnog vijeća KBC-a Split, koje je iznijelo svoj stav o mogućoj "regionalizaciji" KBC-a Split.

Prema mišljenju prof. dr. Marasovića, ovakva promišljanja dr. Nakića nikako ne idu na ruku HDZ-u i to je odmak od njihova programa.

– Njegova promišljanja nisu u skladu s predizbornim programom HDZ-a i Domoljubne koalicije. Ovo je "debela" podvala jer se kroz regionalizaciju bolnica provodi centralizacija države, a mi smo kao stranka na predizbornim skupovima obećali narodu decentralizaciju Hrvatske i ravnopravan razvoj cijele Hrvatske. Na ovaj Nakićev način nema ravnopravnog razvoja Hrvatske jer se jednoj bolnici daju veliki privilegiji. Ovo je gora centralizacija hrvatskog zdravstva nego u onim vremenima iz kojih smo otišli početkom 90-ih godina – ističe dr. Marasović.

Ministar dr. Nakić je u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju rekao za splitski KBC kako je "nedovoljno dobro organiziran u poslovnom, financijskom, stručnom i kadrovskom smislu".

– Smatram da bi se ministar dr. Nakić morao zbog toga ispričati svim djelatnicima splitske bolnice. Ili nije dobro informiran ili nije govorio istinu kada je dao takvu izjavu o KBC-u Split, od koje očigledno želi napraviti "bolnicu slučaj". Istina je sasvim drugačija.

Splitska je bolnica po svim važećim parametrima na prvome mjestu u Hrvatskoj, najefikasnija je bolnica. Mi smo samo iznijeli kritiku onoga što on namjerava učiniti sa splitskim KBC-om, ali i s ostalim KBC-ovima u Hrvatskoj, a on je izvrijeđao splitsku bolnicu i sve njezine djelatnike – kaže za Slobodnu prof. dr. Duje Marasović.

Ministar dr. Nakić u tekstu je izrekao i rečenicu kako nitko ne treba javno braniti KBC Split kako bi skupljao političke poene. Ta je rečenica dodatno "razdragala" prof. dr. Marasovića.

– Ta je rečenica uperena protiv mene, jer sam se usudio reći da ministar ne radi dobro. Želi me na taj način osramotiti pred narodom, a ja mu samo želim poručiti da sam političke bodove počeo skupljati 90-ih godina prošlog stoljeća, kad je nastajala hrvatska država. Narodu je poznato da nemam dlake na jeziku i da stavljam glavu na panj uvijek za istinu i za Hrvatsku. Ovo jest borba za Split, ali i za sve druge gradove koji imaju KBC-ove. Hrvatsku treba braniti od loših državnih dužnosnika koji ne žele čuti ni uvažiti glas naroda, odnosno struke – govori dr. Marasović.

Progovorio je prof. dr. Dujomir Marasović i o kompetencijama ministra dr. Darija Nakića kao ministra zdravstva.
– Znamo da je ministar dr. Nakić smijenjen s mjesta ravnatelja zadarske bolnice, i to zbog gubitaka. Poslije toga nisam čuo za neke njegove značajnije, a pogotovo pozitivne referencije. Stoga se pitam kakve je on to skupe političke bodove skupio ili kupio u "političkoj kuhinji" da bi kao anonimac postao ministar zdravlja RH.

Koji to bodovi opravdavaju njegovo političko napredovanje? Ja sam svoj ugled stjecao predanim i požrtvovnim radom, a ne u političkim kuhinjama – zaključuje prof. dr. Dujomir Marasović.

Inače, na jučerašnjoj proširenoj sjednici Stručnog vijeća KBC-a Split, koja je potrajala gotovo dva i pol sata, bili su nazočni potpredsjednik Sabora Ante Sanader, saborski zastupnik prof. dr. Goran Dodig, rektor Splitskog sveučilišta prof. dr. Šimun Anđelinović, dožupan Luka Brčić, predstavnici Hrvatske liječničke komore...

Svi su zaključili isto, a to je da splitska bolnica, kao i ostali KBC-ovi u Hrvatskoj, mora postati sveučilišna bolnica, kao i zagrebačka, i da joj rejting ne smije biti snižen.

– Podržavamo stav Stručnog vijeća KBC-a Split i pokušat ćemo kao saborski zastupnici razgovarati s ministrom dr. Nakićem i reći mu da KBC Split mora imati status nacionalne sveučilišne bolnice, kao što je planirano i za KBC Zagreb – uglas su rekli Ante Sanader i Goran Dodig.

Na jednu od sljedećih proširenih sjednica Stručnog vijeća bit će pozvani i ministri zdravlja i obrazovanja.

– Namjeravamo ih pozvati na jednu od naših sljedećih sjednica ili tražiti od njih da nas prime u Zagrebu. Split mora imati sveučilišnu bolnicu, a ne nikako regionalnu – rekao je prof. dr. Ante Punda, predsjednik Stručnog vijeća KBC-a Split.

Na kraju je, kako piše Slobodna Dalmacija, prof. dr. Šimun Anđelinović istaknuo dio programa HDZ-a i Domoljubne koalicije za izbore 2015. godine.

– Tamo piše da zdravstveni sustav mora biti jednake kvalitete u cijeloj Hrvatskoj i da mora osigurati pravodobni tretman za svakog pacijenta na primarnoj razini zdravstvene zaštite. Dalje su istaknuli da podržavaju obvezni sustav javne zdravstvene zaštite kao univerzalni i jednakopravni. Istaknuli su da će osigurati povećanje financijskih sredstava za neposrednu zdravstvenu zaštitu i da će unaprijediti mrežu bolnica, te da će ih obnoviti i modernizirati opremom. Na kraju su rekli da će decentralizirati sustav. Ovim što želi učiniti ministar dr. Nakić, ni jednu od ovih stavki neće ispuniti – zaključio je prof. dr. Anđelinović.

Na sjednici Stručnog razgovaralo se i o problemu MSCT i MR opreme u KBC-u Split, koja nedostaje. Istaknuto je da je KBC Split 2009. godine imao četiri MSCT-a i dva MR-a, a da danas ima dva MSCT-a i jedan MR, koji se stalno kvari. Stoga je Stručno vijeće KBC-a Split zauzelo stav da splitskoj bolnici hitno treba kupiti dva MSCT-a i dva MR-a koji su im obećani, i da radiolozi ne mogu obavljati MSCT pretrage na CT simulatorima na splitskoj Onkologiji, koji nisu predviđeni za tu vrstu pretrage.

Nakić o pobuni u splitskom KBC-u: Reforma nema alternativu

Ministar zdravlja Dario Nakić poručio je u utorak da reorganizacija bolničkog sustava, koja je ovih dana izazvala pobunu u splitskom KBC-u, nema alternativu jer se mora zaustaviti daljnje gomilanje dugova u zdravstvu koji na godišnjoj razini dosežu milijardu i 200 milijuna kuna.

Nakić, koji je sudjelovao na obilježavanju Svjetskog dana hipertenzije, nije imao komentara na optužbe iz splitskog KBC-a i tamošnjeg HDZ-a, stranke kojoj i sam pripada, zbog najavljene regionalizacije splitske bolnice. Rekao je samo da su u Ministarstvu svjesni brojnih otpora koje će izazvati reorganizacija sustava, no alternative nema jer zdravstveni sustav sada godišnje stvara više od milijardu kuna novih gubitaka, pa traži nužne promjene i reforme.

Po pisanju Slobodne Dalmacije, Stručno vijeće KBC-a Split u ponedjeljak se usprotivilo najavljenoj reorganizaciji bolnica i zatražilo da splitski KBC dobije status sveučilišne i nacionalne bolnice, kao i zagrebački KBC. Istodobno, HDZ-ov Dujomir Marasović, koji je nekada bio ravnatelj splitskog KBC-a, ustvrdio je da najavljena "regionalizacija" šteti KBC-u i HDZ-u, a Nakića je optužio za politiku centralizacije u kojoj ne slijedi program HDZ-a niti sluša šefa stranke Tomislava Karamarka.

"Teško to mogu komentirati, jer ljudi koji o tome govore ni sami nisu dovoljno upoznati o čemu se tu doista radi", odgovorio je Nakić na novinarski upit.

No, nakon što je u nedavnom intervjuu Slobodnoj Dalmaciji za splitski KBC rekao da je "nedovoljno dobro organiziran u poslovnom, financijskom, stručnom i kadrovskom smislu", u Zagrebu je bio mnogo blaži u ocjenama.

Istaknuo je kako je to ustanova u kojoj radi puno kvalitetnih ljudi, liječnika i medicinskih sestara koji vrlo korektno i profesionalno obavljaju svoj posao. "Mislim da je dužnost svih nas otvoriti im mogućnost da realiziraju sebe i svoje profesionalne interese", istaknuo je Nakić nakon što ga je Marasović pozvao da se ispriča svim djelatnicima splitske bolnice.

Na činjenicu da ga najžešće napadaju pripadnici stranke kojoj i sam pripada, također nije imao komentar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:56