STIŽE STEČAJNI UPRAVITELJ?

ŠTO NAKON ISTEKA MANDATA KOVAČIĆA? Moguće je da će HDZ pred izbore ostati bez utjecaja na HRT-u

Nadzorni odbor će po isteku mandata sadašnjem vršitelju dužnosti Siniši Kovačiću ili sam predložiti kandidata ili će tražiti pomoć Trgovačkog suda
Siniša Kovačić
 Tomislav Kristo / HANZA MEDIA

Čini se da je Nadzorni odbor HRT-a pronašao način kako premostiti krizu upravljanja javnom televizijom nakon što istekne mandat v.d. ravnatelju Siniši Kovačiću, a to bi rješenje najteže moglo pasti HDZ-u.

Naime, kako je za Jutarnji list potvrdio član Nadzornog odbora Miroslav Grgić, to će tijelo, negdje krajem kolovoza, od Trgovačkog suda zatražiti imenovanje privremenog upravitelja nacionalne televizije koji bi mogao biti izabran s liste stečajnih upravitelja suda, ali postoji mogućnost i da sam Nadzorni odbor sudu predloži vlastitog kandidata - čovjeka za kojeg se većina članova složi da bi bio najbolje rješenje do odabira novog ravnatelja te institucije.

Probijeni rokovi

A kako je među petoricom članova NO-a čak njih troje imenovano na prijedlog Kukuriku koalicije - riječ je o Katarini Bakiji, Šenolu Selimoviću i Miroslavu Grgiću - moguće je da će HDZ taman pred izbore ostati bez utjecaja u ovoj važnoj tvrtki, a SDP znatno ojačati svoju poziciju.

“Puno smo razgovarali, savjetovali se s pravnim stručnjacima i nekim sucima te zaključili kako je najbolje rješenje imenovanje privremenog upravitelja. Vidjet ćemo još hoćemo li sudu prepustiti da odabere ili ćemo sami nekoga predložiti. Ovo drugo je možda malo problematično, uvijek postoji šansa da nas optuže da politiziramo pa se trebamo još usuglasiti”, ispričao je Grgić za Jutarnji list.

Zanimljiv je, međutim, i put kojim je Nadzorni odbor došao do prevladavanja krize upravljanja na HRT-u.

Mandat Kovačiću, naime, ističe 4. rujna, jer je Zakonom o HRT-u propisano kako se v.d. ravnatelja može izabrati maksimalno na period od šest mjeseci.

Prvi natječaj za ravnatelja bio je poništen 14. lipnja nakon što je saborski Odbor za informatizaciju i medije premašio rok od 45 dana propisan za predlaganje kandidata Saboru na glasovanje.

Potom je raspisan novi natječaj s rokom prijave 6. srpnja, a kad se uzme u obzir da Nadzorni odbor nakon toga ima još osam dana da pregleda prijave - izgledno je da se do raspuštanja Sabora ne može dovršiti odabir novog ravnatelja. Grgić zato pojašnjava da su za razrješenje krize odlučili posegnuti za Zakonom o ustanovama koji, tvrdi, propisuje kako se na one ustanove koje ostvaruju dobit može primjenjivati Zakon o trgovačkim društvima.

“A taj zakon u svojim člancima 423 do 426 propisuje da Nadzorni odbor od Trgovačkog suda može zatražiti imenovanje privremenog upravitelja. Tu je važno napomenuti da taj upravitelj obavlja samo neodložne poslove - recimo, poslove važne za isplatu plaća - te da ne može obavljati imenovanja, razrješenja i slično”, tvrdi Grgić.

U svakom slučaju, situacija na HRT-u nakon 4. rujna bit će presedan, jer nikad dosad na ovoj instituciji nije zabilježeno da bi mogla ostati “bez glave”.

Isplata plaća

Zato postoji dosta upitnika i po pitanju rješenja koja najavljuje Nadzorni odbor, jer se ne slažu niti svi članovi saborskog Odbora za medije s time da se na HRT primjenjuje Zakon o ustanovama.

“To bi vrijedilo ukoliko ne bi postojao zakon koji se lex-specialis odnosi na HRT, a s obzirom da imamo Zakon o HRT-u, ne vidim razloga da se razrješenje situacije traži pri Trgovačkom sudu. Aktualni v.d. ravnatelja, ukoliko to želi, sada već može donijeti neke odluke kojima može anticipirati razdoblje u kojem HRT neće imati čelnika, kako bi tvrtka što lakše prebrodila tu situaciju. Govorimo o odlukama koje su neophodne za funkcioniranje televizije i isplate plaća radnicima. No, to je stvar unutarnje organizacije te tvrtke”, smatra član saborskog odbora Goran Beus Richembergh.

U SDP-u dotle opovrgavaju mogućnost da bi stranka imala koristi od ovakvoga rješenja.

“Gledajte, naravno da bi se to tako moglo tumačiti, ali stav SDP-a je da nacionalna televizija mora biti neovisna. Da, većina članova Nadzornog odbora doista je imenovana na prijedlog Kukuriku koalicije, ali oni nisu pod našim utjecajem”, rekao nam je jedan SDP-ovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:09