OBUSTAVLJENI LETOVI

ŠTRAJK NA PLESU 'Hajdašu nemoj se praviti Englez, ispravno je praviti se Francuz!'

Zračna luka Zagreb ne bi trebala ići u prodaju i smatramo da koncesija ZAIC-u nije dobro rješenje
Velika Gorica, 220513.Aerodrom Pleso.Stjuardese Croatia Airlinesa postigle su dogovor s Upravom, te su nakon osam dana prekinule strajk. Avioni Croatia Airlinesa ponovo su poceli letjeti redovito, a manji poremecaji moguci su jedino na ranojutarnjim domacim letovima.Na fotografiji: putnici na aerodromu.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - U pristanišnu zgradu zagrebačke Zračne luke polako pristižu radnici u štrajku noseći bedževe s natpisom "Štrajk" i transparente kako bi sudjelovali u prosvjednom okupljanju predviđenom u podne.

Na transparentima piše "Štrajk nije bio naš prvi nego jedini izbor", "Koncesionirajte si vi Zokija", "Hajdašu nemoj se praviti Englez, ispravno je praviti se Francuz", "Gospodo ne bu prošlo", "Liberte (sloboda) fraternite (bratstvo) legalite (jednakost) aerodrom mukte" i druge.

Zaposlenik informatike zagrebačke Zračne luke Sven Hrastnik izjavio je kako štrajkom žele poručiti da su protiv koncesioniranja Zračne luke, a posebice tvrtki ZAIC koja za to, kako tvrdi, nema nikakve uvjete, pa je to protuzakonito.

ŠTRAJK U NAJVEĆOJ ZRAČNOJ LUCI Ne idite na Pleso, svi letovi su otkazani

Hrastnik je rekao kako radnici strahuju da će nakon preraspodjele u tvrtke kćeri dobiti otkaz, te ustvrdio da ne štrajkaju zbog otpremnina ili nekih drugih materijalnih prava i "traženja kruha nad pogačom".

"Zagrebačka Zračna luka je iznimno profitabilna tvrtka koja ima osnovnu aerodromsku djelatnost i popratne djelatnosti, pa je apsolutno neprihvatljivo da se to daje u koncesiju nekome tko će izgraditi zgradu jer je to možemo i sami", poručio je Hrastnik.

Zračna luka Zagreb ne bi trebala ići u prodaju i smatramo da koncesija ZAIC-u nije dobro rješenje, rekao je Hrastnik.

Vlada i francuski konzorcij Zagreb Airport International Company (ZAIC) potpisali su u travnju prošle godine ugovor kojim je ZAIC dobio 30-godišnju koncesiju za izgradnju novog putničkog terminala na zagrebačkom aerodromu i upravljanje postojećim i novoizgrađenim terminalom te pripadajućom infrastrukturom.

Ukupni koncesijski prihod kroz 30 godina iznosit će 1,940 milijardi eura, odnosno po današnjoj vrijednosti 540 milijuna eura, dok će ulaganja u prvoj fazi izgradnje terminala iznositi 236 milijuna eura.

'Sprema nam se tužna sudbina'

Na skupu su štrajkaši upozorili kako neće mirno prihvatiti da ih se gura u tvrtku francuskog koncesionara ZAIC-a koja, kako tvrde, nema novca niti za režije, a kamoli za isplatu plaća.

"Sprema nam se tužna sudbina hrvatskih radnika koji su završili na cesti ostavljeni i jadni", poručio je okupljenima u ime Koordinacije sindikata Zračne luke Zagreb Ante Dujić, što su prosvjednici popratili glasnim zvižducima uz zavijanje sirene za opću opasnost.

Ovo smo mi sagradili, a ne koncesionari domaći ili strani i pazimo na svoju imovinu i sebe jer nam je stalo do naše budućnosti, rekao je Dujić.

"Neka investitori pokažu novce i neka rade, ali investitor ne može biti onaj tko nema ni za režije niti za plaće", naglasio je Dujić. Upozorio je da Uprava pokušava podijeliti štrajkače radeći popise onih koji štrajkaju.

Prosvjednicima se obratio i sindikalac Mladen Mesić koji je rekao kako je Uprava zatražila sudsku zabranu štrajka te pozvao na prosvjedno okupljanje danas u 15,55 sati ispred Upravne zgrade, te ponovno sutra u podne u pristanišnoj zgradi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:41