VRAĆAJU SE GOSTI DUBLJEG DŽEPA

Strani turisti u Dubrovniku: 'Volim trošiti, ali kvalitetnih trgovina nema'

Osim gostiju koji troše 25 eura, gradom šeću i turisti koji su spremni dati i više od 150 eura na dan
Dubrovnik, 251009.Lijepo vrijeme koje je danas na dubrovackom podrucju, brojnim turistima pruzilo je dodatnu lijepotu razgledavanja stare dubrovacke jezgre, gospodji na slici kisobran je ovoga puta posluzio kao zastita od sunca, a ne od kise koja je prosli tjedan padala u velikim kolicinama. Na slici: ulaz u staru dubrovacku jezgru sa Pila.Foto: Admir Buljubasic / CROPIX
 Admir Buljubašić / CROPIX

ZAGREB - Turisti očigledno imaju točno određen budžet raspoređen po danima. Neki ne žele potrošiti više od 25, neki 50, a neki 60 eura na dan. U Dubrovniku za te svote očito nije problem jer im se na Stradunu nude svakojake sitnice u obliku suvenira.

Tko koga ne razumije

No kada je riječ o turistima dubljeg džepa, nastaje problem jer, kako sami kažu, spremni su trošiti i više od 150 eura dnevno, ali nemaju gdje jer smatraju da Dubrovniku nedostaje dobrih i kvalitetnih trgovina, odnosno predstavništava skupih i uglednih brendova. Očigledno nije jasno tko tu koga ne razumije: obrtnici turiste ili turisti obrtnike?

- Kao građanin mogu reći da je ponuda suvenira prilagođena potrebama turista. Općepoznato je da je gornja granica u cijeni 10 eura. Turisti koji obilaze povijesnu jezgru Dubrovnika, prije svega oni s kruzera, kupe jeftin suvenir isključivo kao podsjetnik na mjesto gdje su bili. Oni nemaju vremena za duge obilaske i traženje nečeg kvalitetnijeg. Kupuju prvo na što nalete, a ponuda je uistinu šarolika, od kineskih lutkica do kvalitetnijih obrtničkih radova - rekao je tajnik Udruženja obrtnika Dubrovnika Cvijeto Daničić.

Malobrojni, ali bogati

Znači, i kineske lutkice dobrodošla su ponuda za goste s kruzera. No, Dubrovnik se ne bi trebao orijentirati samo na kruzersku lepezu gostiju koji potroše 10 eura. Mala, ali bogatija klijentela ostavila bi u gradu puno više novca kada bi imala gdje. Kada već dolaze zbog jednog od najljepših mjesta na svijetu, onda im treba ponuditi i kvalitetu.

Tobias Friderich (30), Švicarska:

U Hrvatskoj sam deset dana, a stigao sam na preporuku roditelja koji su davno ovdje bili na odmoru. Imate prekrasnu prirodu i mislim da nije prevelika gužva. Ponuda je dobra, jer kombiniramo razgledanje i kupanje. Moja je dnevna potrošnja oko 60 eura.

Jossy Lanciano (35), Izrael:

U Dubrovniku sam proveo četiri dana. Došao sam zbog posla. Prekrasni su ljudi, povijest, nasljeđe, priroda... Mana je mali i siromašan izbor dobrih i kvalitetnih trgovina. Volim trošiti, ali ovdje nemam gdje. Dnevno sam trošio oko 100-150 eura i mislim da grad nije skup.

Patrik Dargaud (52),Francuska:

Planiram ostati tjedan dana. Odlučio sam se za odmor ovdje rezerviravši preko interneta. U Dubrovniku smo na izletu, inače smo smješteni u hotelu u Šibeniku. Unajmili smo auto i došli vidjeti Dubrovnik. Sve je dobro, iako smo tek stigli i razgledavamo. Naš dnevni budžet je oko 50 eura po osobi.

Flurina Bachmann (21), Švicarska:

Ovdje je prekrasno, uživam. Zapravo smo deset dana na proputovanju Hrvatskom i trenutačno smo u Dubrovniku. Mislim da su hoteli dosta skupi, pa smo odabrali privatni smještaj u povijesnoj jezgri Dubrovnika. Dnevni budžet mi je oko 50 eura, bez noćenja. Sve je prekrasno.

Gulnur Getinel (50), Turska:

Jako volim prirodu, a ovdje je prekrasna kombinacija zelenila s plažama. Mirisi su tako intenzivni... Vdjela sam neke dokumentarce i to me ponukalo da dođem ovamo. Obilazimo s grupom cijelu regiju. Planiram kupiti samo neke suvenire i poklone za oko 25 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:33