NA APARATIMA

Stručnjak o gorućim pitanjima: ‘Koliko ćemo moći još ovako? Brojke su sumanute, nemamo izbora‘

Stručnjak za biljno meso Eduard Beg dao nam je odgovore na neka goruća pitanja

Podcast ‘Na aparatima‘

Godišnje konzumiramo 350 milijuna tona mesa, ubijamo 72 milijarde pilića, tri milijarde pataka, milijardu svinja i preko 300 milijuna goveda. Je li to održivo? Koliko ćemo moći još tako? Što ćemo jesti za 50 godina? Je li rješenje takozvano biljno meso, odnosno plant-based prehrana?

- Recite mi, zašto pljeskavice ne bi mogle biti od batata, recimo? Mi cijelo vrijeme mislimo da meso mora biti životinjskog podrijetla, ali to je stvar definicije - govori na Eduard Beg, osnivač biljne mesnice Beg‘s Butchery.

U novoj epizodi podcasta Jutarnjeg lista ‘Na aparatima‘ stručnjak za biljno meso Eduard Beg dao nam je odgovore na neka goruća pitanja: ako jedem hamburger, uništavam li time planetu? Jesmo li puni životinjskih antibiotika? Može li biljno meso ikada biti - meso i zašto ga, iznenađujuće, vegeterijanci i vegani ne vole?

- Vegani i vegeterijanci se ljute jer to smatraju biljnom zamjenom ribe i mesa, a oni to ne jedu i njima to ne treba. Međutim, proizvodi od biljnog mesa i tako su prvenstvno usmjerni mesoždere, a ne vegane - napominje.

Plant-based namirnice su zapravo namirnice poput sira, pljeskavice, sarme, lososa, ali nisu životinjskog podrijetla, nego se dobivaju iz biljaka - soje, graška ili boba. A kako prodati ideju biljnog mesa jednom klasičnom mesožderu?

Prema Begu, dovoljno je spomenuti sve razloge zašto je naša prehrambena industrija danas postala neodrživa.

- Mi želimo da nam životnje danas brže rastu, da ih možemo brzo zaklati i okrenuti. A zbog toga ih pucamo antibioticima, hormonima i steroidima. I onda to konzumiramo. Pa pogledajte samo koliko ljudskom tijelu danas treba da se raspadne, a koliko je trebalo prije... - priča.

Što se budućnosti tiče, prema Begu, konzumacija mesa neće tako skoro nestati, ali kroz plant-based prehranu, pritisak na peradarstvo i stočarstvo može se smanjiti, a meso koje proizvodimo postati kvalitetnije.

Cijelu emisiju pogledajte ispod.

Podcast "Na aparatima" bavi se temama budućnosti, tehnologije i društva. Kako ćemo živjeti, raditi i družiti se za 30 ili 50 godina? Hoće li nas tehnologija napraviti glupljima ili pametnijima, hoćemo li i dalje jesti meso, igrati šah, čitati knjige, slušati rock‘n‘roll u 2050. godini? I zašto, kvragu, Google uvijek zna o čemu razmišljam?!

Pratite nas na vašim najbližim aparatima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:34