SVEUČILIŠNA KORUPCIJA

Studenti dojavljuju: ‘Ispit možemo položiti tek kada kupimo dvije profesoričine knjige za 400 kuna’

Čitatelji su počeli javljati svoja iskustva sa studija nakon što je rektor Aleksa Bjeliš zabranio objavu studije o korupciji
 CROPIX

Na studiju građevine u Osijeku jedan profesor prisiljava studente da kupuju njegovu knjigu. Oni koji to ne učine, zarade minus. Prikupljena tri minusa znače da student neće dobiti potpis u indeks.”

“Profesor na zagrebačkom Kineziološkom fakultetu svake godine izdaje novu skriptu sa slikama u power point prezentaciji. Bez nje se ne može pristupiti ispitu. Svake godine moramo kupiti novu skriptu, iako se njen sadržaj tek neznatno mijenja.”

Ispovijest o korupciji: Za 20 tisuća kuna kupila dva primjerka diplome i upis u radnu knjižicu!

“Nositeljica katedre na splitskom Pravnom fakultetu od nas zahtijeva da kupimo njene dvije knjige. Svaka stoji 200 kuna, a ne smiju biti kopirane niti posuđene. Ako je nemaš na ispitu, gotovo sigurno padaš.”

To je samo mali dio stvarnih priča studenata, profesora i zaposlenika hrvatskih fakulteta koji su nam u posljednja 24 sata prijavili desetke vlastitih iskustava koja ukazuju na moguću korupciju, nepotizam i nepravilnosti na fakultetima iz cijele zemlje. U inicijativu Jutarnjeg odlučili su se uključiti nakon što smo razotkrili da je rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš osobno zahtijevao da se rezultati jednog istraživačkog rada ne prezentiraju javnosti.

Korupcija na Sveučilištu: Ispovijest studenata. Profesor: 'Želite prolaz? Uzmite instrukcije kod mog kolege'

Istraživanje o neprihvatljivom ponašanju u akademskoj zajednici provedeno je pod vodstvom Ksenije Turković, prorektorice Sveučilišta u Zagrebu za pravna pitanja. Rad je otkrio da je čak 71 posto studenata u Zagrebu najmanje jednom prepisivalo na ispitu, a 26 posto ih kaže da su jednom ili više puta plagirali neki rad za potrebe studija. No, na Bjeliševu inicijativu predstavljeni su tek načelno, bez konkretnih pokazatelja, osobito u dijelu koji se tiče korupcije i na Sveučilištu.

- Ako na Kineziološkom fakultetu za predmet Teorija treninga imate prošlogodišnju skriptu, teško ćete položiti ispit. Naime, profesor vas u tom slučaju ispituje ‘nove definicije’, koje su mahom samo drukčije u smislu redoslijeda riječi u rečenici. Pritom vam profesor sugerira da morate kupiti novu - kaže nam student kineziologije koji moli za anonimnost.

Bjeliš zaustavio studiju o korupciji na Sveučilištu: Ne smije se znati koliko su profesori podmitljivi!

Na Kineziološkom fakultetu taj kolegij drži profesor Dragan Milanović, kojeg smo tijekom cijelog današnjeg dana pokušali dobiti na fakultetu, no bio je nedostupan.

Javio nam se, međutim, Željko Bartulović, profesor povijesti države i prava na Pravnom fakultetu u Rijeci. I njega studenti optužuju da moraju kupovati njegove knjige. U protivnom, kažu, nemaju šanse proći ispit.

- Ma to nije točno. Kao prvo. Ispit je samo pismeni, stoga ja ne mogu znati iz čega su oni učili i jesu li kupili moju skriptu. Osim toga, oni to mogu fotokopirati, nabaviti od lanjske generacije, a da vam budem iskren, smatram da bi knjige trebale biti toliko jeftine i dostupne da im njihovo fotokopiranje bude čak neisplativo - kaže Bartulović.

Jutarnji u borbi protiv korupcije na Sveučilištima: Prijavite slučajeve na Facebooku Jutarnjeg ili nam pišite na mail!

Uz obaveznu kupnju literature od profesora, studenti najviše zamjeraju činjenicu da na fakultetima vlada nepotizam. Na mnogim fakultetima tako profesori zapošljavaju svoje supruge, rođake i djecu. Jutarnji je već bio pisao o dinastijama na fakultetima kada smo upozorili da su na Ekonomiji, Prometu, Stomatologiji, Agronomiji i drugim fakultetima zaposlene cijele obitelji.

Danas je jedan zaposlenik na Veterinarskom fakultetu javio da je taj studij “kralj nepotizma”.

- Na fakultetu radi dekanova supruga. Prodekanova supruga također. Profesor s jednog zavoda u braku je s profesoricom s drugog. U bliskom srodstvu su i tajnice. U referadi rade majka i kći. A jedan umirovljeni profesor donedavno je bio kolega svom sinu i snahi - kaže zaposlenik.

Umirovljeni profesor zove se Ivo Karadjole, sin se zove Tugomir, a njegova supruga, odnosno Ivina snaha je Martina Karadjole.

- Moj otac više nije fakultetu, a moja supruga je sada bivša - poručio je Tugomir.

I zaista, prema javno dostupnom imeniku Veterinarskog fakulteta, može se lako provjeriti da su na fakultetu deseci prezimenjaka.

Sa slučajevima nepotizma i nepravilnostima na studijima upoznat je i Danko Relić, predsjednik Studentskog zbora u Zagrebu, koji kaže: “Takvih pritužbi ima, ali i često ih pišu frustrirani studenti koji teško prolaze predmete”.

‘Bi li Bjeliš zabranio objavu da su rezultati bili sjajni?’

- Sastanak rektora Sveučilišta u Zagrebu Alekse Bjeliša s užim kolegijem i predstavnicima istraživačkog tima o neprihvatljivim ponašanjima u akademskoj zajednici doista se održao, ali rektor nikada nije komentirao sadržaj svojih sastanaka, pa neće ni sada. Također neće komentirati ni rezultate spomenutog istraživanja - poručila je u srijedu Tamara Dagen, savjetnica za odnose s javnošću Sveučilišta u Zagrebu.

Podsjetimo, prorektorica za pravna pitanja prof. Ksenija Turković, inače vrlo ugledna znanstvenica, voditeljica radne skupine koja je izradila novi Kazneni zakon i kandidatkinja za Europski sud za ljudska prava, provela je istraživanje među profesorima, zaposlenicima i studentima zagrebačkog Sveučilišta kojim je željela utvrditi učestalost diskriminacije, korupcije i drugih neprihvatljivih ponašanja. Rezultate ankete sa studentima trebala je prezentirati u ponedjeljak, na otvorenju međunarodnog simpozija. Međutim, uoči simpozija tome se oštro usprotivio rektor Bjeliš, koji je, kako doznajemo, vršio najrazličitije pritiske da do toga ne dođe, tvrdeći da je metodologija istraživanja - online anketa - nepouzdana. Na neugodnom sastanku prof. Turković je, kako neslužbeno doznajemo, čak ponudila i ostavku. No podaci na simpoziju nisu prezentirani.

- Radi se o nedopustivom ponašanju rektora. Čudno mi je da bi itko od znanstvenika pokušavao sakriti istinu, odnosno da ne bi poticao objavljivanje isitne o stanju na svojem Sveučilištu. Ja sam liječnik i znam da stvar uvijek počinje s dijagnozom.

Apsolutno je nedvojbeno da se rezultati moraju objaviti - kaže akademik Vlatko Silobrčić.

Borba protiv korupcije treba biti jedan od prioriteta, smatra i Tomislav Bracanović, docent na Odjelu za filozofiju Hrvatskih studija, kojem je stoga nevjerojatno da rektoru smeta objava studije koja je trebala, u najmanju ruku, pokazati da je stanje zabrinjavajuće.

- Pitam se bi li imao isti prigovor da je studija pokazala da studenti Sveučilište u Zagrebu smatraju najboljim u ovom dijelu svemira, a njegove nastavnike moralnim svecima? - pita se Bracanović koji je, kaže, i osobno sudjelovao u nekoliko postupaka otkrivanja i prijavljivanja neetičnih postupaka. ( K. Turčin)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 12:07