AFERA 'ANATOMIJA' POTRESA HRVATSKO ŠKOLSTVO

EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO Hrvoje i Božo Lončar nisu jedini, zbog kupovanja ispita uhićeni su još jedan otac i njegov sin!

 Davor Pongračić / CROPIX

NOVO 15:01 - Definitivno korupcija u bilo kojem sektoru mora biti iskorjenjena. To je nešto protiv čega se moramo sustavno boriti. Moram priznati da sam iznenađen. U strategiji smo govorili o načinu kako se boriti protiv korupcije u svim segmentima. Ne samo u segmentu pacijent liječnik, vezano za nabavku s dobavljačima veći i u napredovanju ili nenapredovanju samih liječnika, a naravno da se vodi računa i o samom studiranju - kazao je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

- Anatomija je jedan od složenijih ispita na medicini kao što je Rimsko pravo na Pravnom fakultetu. Ukoliko je netko kupio takav ispit posljedice sutra na njegovom radnom mjestu mogu biti nesagledive - kaže Ostojić.

Što je ministar Ostojić kazao za Jutarnji možete pročitati OVDJE!

14:04 - Najveći šok izazvalo je, kako nam kažu studenti, uhićenje asistenta demonstratora M. M., inače studenta šeste godine, za kojeg mnogi govore da je najbolji demonstrator na anatomiji.

- Neki kažu da je pun sebe, ali stvarno je odličan predavač. Zanimljiv je i konkretan i stvarno je zadnja osoba za koju bi rekli da bi uzimao novac za ispite - kaže nam studentica druge godine koja ga je imala prilike slušati dok predaje.

Doznajemo također kako Hrvoje i Božo Lončar nisu jedini uhićenici vezani krvnim srodstvom. Uz njih uhićeni su i još jedan otac i njegov sin student.

Više pročitajte OVDJE!

12:00 - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je danas kako su uhićenja na zagrebačkom Medicinskom fakultetu nažalost pokazala da ima korupcije na fakultetima kao i to da je i dalje potrebno inzistirati na kvalitetnim etičkim kodeksima i preventivnim aktivnostima jer je korupcija jedan od najvećih problema hrvatskog društva.

Izrazio je nadu da će po završetku cijelog procesa svi počinitelji biti najstrože sankcionirani. "Njima, po meni, više nema pristupa akademskoj zajednici", rekao je i pozvao sve studente da prijave ako su ikad bili u prilici da nekom moraju ponuditi mito za polaganje ispita. "To je jedini način da otkrijemo sve one koji su korumpirani", naglasio je Jovanović.

Što je sve o uhićenjima na Medicinskom fakultetu rekao ministar Jovanović pročitajte OVDJE!

11:46 - Danas u poslijepodnevnim satima svih 12 osumnjičenika optuženih za prodavanje i kupovanje ispita na zagrebačkom Medicinskom fakultetu bit će provedeno na zagrebački Županijski sud.

Za sad još uvijek nije poznato za koliko od 12 osumnjičenika, predvođenih profesorom Zlatkom Kelovićem, će Uskok tražiti pritvor.

09:40 - Uskok je sinoć ispitao svih 12 optuženih za kupovanje ispita na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Kako doznajemo, najmanje dvoje osumnjičenika priznalo je krivnju, dok su se ostali branili šutnjom.

Okrivljeni će danas pred suca koji će odlučiti o daljnjem pritvoru.

07:10 Iako se sve još drži u velikoj tajnosti, doznajemo da se uhićenima stavlja na teret tri slučaja podmićivanja, protuzakonito posredovanje i zloporaba položaja i ovlasti. Višemjesečna akcija u kojoj su istražitelji koristili tzv. posebne mjere, prateći i prisluškujući osumnjičenike, rezultirala je uhićenjem profesora Kelovića.

Policija je jučer ujutro obavila pretres njegova ureda na fakultetu te doma. Istražitelji su tijekom praćenja i prisluškivanja skupili podatke koji ukazuju da je primao mito kako bi studente puštao na ispitu.

“Zašto forsiraš sina, zar ne vidiš da je kreten? Nikada neće završiti faks”, Kelovićeva je rečenica koju je izrekao Lončaru u telefonskom razgovoru koji je Uskok snimio kada Hrvoje nije uspio proći pismeni dio premda je prethodno pribavio pismeni test.

___________________________________________________________________________

22:00 - Suprugu Bajićeve zamjenice na teret se stavlja da je odlučio platiti mito kako bi njihov sin položio anatomiju. Na davanje mita Božo Lončar se navodno odlučio nakon što njegov sin ni nakon nezakonitog pribavljanja pismenoga testa nije položio. Kako neslužbeno doznajemo profesoru Zlatku Keloviću se na teret stavlja da je najprije protuzakonito nabavljao pismene ispite iz anatomije koje bi zatim prodavao za novac, ali i da je intervenirao kada bi određeni studenti pali na kasnijem, praktičnom djelu ispita.

Cijena ispita bila je od 500 do 2000 eura. Uhićeni su i Kelovićev asistent Ivan Šitum, službenica na katedri za anatomiju Matija Čepo kao i D. A., inače zastupnik jedne makedonske farmaceutske tvrtke koji je bio o posrednik u podmićivanju.

Nakon što je policija tijekom dana obavila svoj dio posla, privevši osumnjičenike te pretraživši njihove domove i radna mjesta, uhićeni su poslijepodne predani u ruke policijskom nadzorniku, a večeras su dovedeni na ispitivanje u USKOK. Za neke od njih USKOK će zatražiti pritvor.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

21:12 - REPORTAŽA SA ZAVODA ZA ANATOMIJU

Hodnik u prizemlju Zavoda za anatomiju Darko Perović na zagrebačkoj Šalti neuobičajeno je prazan.

Ispred jednih vrata stoji policajka. Na vratima iza njenih leđa tek se malčice nazire titula i ime - “Prof. dr. sc. Zlatko K.”

- Tu ne možete! Možete se slobodno kretati po zgradi Medicinskog fakulteta, ali u sobu iza mojih leđa ne smijete - kaže nam policajka.

- Zašto? - pitamo.

- Unutra ne možete i neću vam odgovoriti tko je u kabinetu! - odbrusila je.

Zavod za anatomiju Medicinkog fakulteta u Zagrebu u srijedu je bio pust. Nije bilo profesora, ni studenata, čak nije bila otvorena ni kosturnica u kojoj studenti 1. godine vježbaju za ispit iz anatomije.

Na inače punom parkiralištu ispred Zavoda, u srijedu su bila parkirana tek tri policijska vozila.

Na zavod su stigla oko 9.30. Inspektori u civilu i policajci odmah su posjetili kabinet profesora Zlatka Kelovića, osumnjičenog za primanje mita. Pretres je završio tek oko 17.40, a policajci i inspektori iz profesorovog kabineta iznijeli su tek jedan laptop.

Vijest o pretresu na Zavodu za anatomiju i privođenju jednog od djelatnika prof. Zlatka K. vrlo se brzo pročula hodnicima fakulteta. Policija je pročešljala i sobu predstojnika Zavoda prof.dr. Ivana Vintera koji nije bio raspoložen za izjave.

Cijelu reportažu Jutarnjeg možete pročitati OVDJE!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

19:22 - Posebno sam tužan i razočaran ako je ovo istina. Korupcija na fakultetima još nije iskorjenjena i zato podupiremo svaku akciju protiv nečasnih radnji na fakultetima - rekao je za RTL Danas ministar obrazovanja Željko Jovanović.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kako Jutarnji doznaje, istražitelji su tijekom praćenja i prisluškivanja profesora anatomije Zlatka Kelovića skupili podatke koji ukazuju da je primao mito ili “iz usluge” puštao studente na ispitu. U jednom slučaju navodno je primio oko 2000 eura preko posrednika.

19:11 - U tajnoj akciji policije i USKOK-a danas je razbijen koruptivni lanac na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Policija je privela ukupno 12 osoba, među kojima su, neslužbeno doznajemo, profesor s Medicinskog fakulteta, još nekoliko djelatnika te posrednici i studenti. Međutim, kako nam je potvrđeno iz dva neovisna izvora, među uhićenima su i sin i suprug visokopozicionirane hrvatske tužiteljice, Božo i Hrvoje Lončar. Radi se o Višnji Lončar, jednoj od zamjenica glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Iako se sve još drži u velikoj tajnosti, doznajemo da se uhićenima stavlja na teret više koruptivnih djela, primanje i davanje mita, protuzakonito posredovanje i zloporaba položaja i ovlasti. Navodno je glavni osumnjičenik upravo muž Bajićeve zamjenice, a sin je, uz pomoć oca, kako ih se sumnjiči, preko veze polagao ispite na medicini.

17:43 - Policijski službenici Ravnateljstva policije, PNUSKOK-a po nalogu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje u sklopu kojega je uhićeno 12 hrvatskih državljana zbog osnova sumnje u počinjenje kaznenih djela primanja mita, davanja mita i zloporabe položaja i ovlasti, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja i posebnih dokaznih radnji osumnjičenici su dovedeni pritvorskom nadzorniku, a protiv njih je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeta kaznena prijava.

NOVO 17:29

U dosadašnjih pet akcija Indeks osuđeno 22 profesora, 6 posrednika i 44 studenta

Indeks 1

Vrhovni sud potvrdio je osuđujuće presude za 14 optuženika iz slučaja Indeks 1 u kojem su zbog nezakonitih upisa osuđeni profesori, posrednici i studenti.

Prodekan fakulteta Dragan Badanjak osuđen je na dvije i pol godine zatvora, a glavni posrednik Mladen Budor na godinu i šest mjeseci. Profesor Krešimir Somek pravomoćno je osuđen na deset mjeseci uvjetno uz rok kušnje od tri godine. Ostalih 11 optuženika, uglavnom studenata, osuđeno je na uvjetne kazne od pet do deset mjeseci s rokom kušnje između dvije i tri godine.

Indeks 2

Vrhovni sud krajem 2011. potvrdio je veći dio osuđujuće presude u slučaju Indeks 2, u kojem je zbog kupnje ispita na Fakultetu prometnih znanosti na zatvorske kazne bilo osuđeno 9 profesora i 4 posrednika, a 17 ostalih posrednika, studenata i članova obitelji kažnjeno je uvjetno.

Prodekan fakulteta Dragan Badanjak osuđen je pravomoćno na 10 mjeseci zatvora, a glavni posrednik i organizator korupcijskog lanca Mladen Budor na dvije godine i deset mjeseci. Profesori Dražen Kovačević i Josip Zavada osuđeni su na po 10 mjeseci, a profesor Velimir Kolar na šest mjeseci zatvora. Prvostupanjskom presudom najveću kaznu među profesorima dobio je Antun Sertić, a Vrhovni sud zbog bolesti ju je smanjio za četiri mjeseca. Profesor Damir Božićević pravomoćno je osuđen na 17, a kolegica Sanja Marušić na 16 mjeseci. Prof. Ivan Bošnjak dobio je 13 mjeseci, a osuđen je i Jerko Radoš, koji je u međuvremenu umro. Županijski sud oslobodio je profesoricu engleskog jezika Marinu Manucci i posrednika Antu Bilušića, no Vrhovni sud ukinuo je tu presudu i njima će se ponovno suditi.

Više o svih 5 akcija Indeks pročitajte OVDJE!

16:35 Dekan Medicinskog fakulteta akademik Davor Miličić rekao je za Jutarnji list da je fakultet obavješten kako postoji sumnja da su neke osobe prodavale ispite pa je zbog toga učinjen pretres na Zavodu za anatomiju.

- Zbog toga smo odmah suspendirali jednog profesora, administratora znanstvenog novaka, studenta demonstratora i još dva studenta. Sve dok USKOK ne obavi sve potrebne istražne radnje te osobe neće moći obavljati nikakve poslove vezane uz fakultet pa ni sudjelovati u nastavi, rekao je akademik Miličić.

Više o izjavi dekana Miličića pročitajte OVDJE.

16:05 Doznajemo da su, osim profesora Zlatka K. pod sumnjom tajnica referade Matija C., a drugi osumnjičenici su Andrija Č., Monika S., Blanka P., Mate M. i Hrvoje L. Reporteri Jutarnjeg lista očekuju opširniji opis tijeka akcije i uloga pojedinih osumnjičenika u korupcijskoj hobotnici na Medicinskom fakultetu.

---------------------------------------

ZAGREB - U tijeku je opsežna policijska akcija na zagrebačkom Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Radi se o nastavku akcije Index usmjerene prema iskorjenjivanju korupcije, odnosno kupovine ispita za zagrebačkom Sveučilištu.

Nalog za postupanja izdao je USKOK, a prema prvim neslužbenim informacijama radi se akciji Indeks 6, koja je u prvim etapama od 2008. godine “pomela” korumpirane profesore na Prometnom i Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Pripadnici kriminalističke policije danas su krenuli u zahvat u kojem bi trebao biti uhićen najmanje jedan profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu, jedan asistent i četvero studenata.

Reporteri Jutarnjeg lista u 14:10 sati su na katedri Anatomija i klinička anatomija zatekli više uniformiranih policajaca, ali i službenike krim. policije u civilnoj odjeći. Izlazili su iz ureda izvanrednog profesora anatomije Z. K.

Anatomija je tradicionalno najteži ispit na studiju Medicine, a prema izjavama studenata na internim online forumima Medicinskog fakulteta, Z. K. je iznimno zahtjevan ispitivač kod kojega "se teško dolazi do dvojke", kako je konstatirao jedan od korisnika foruma.

Iz službenih izvora još nema potvrde. Na Medicinskom fakultetu zamolili su novinare Jutarnjeg lista za strpljenje, uz obećanje da će u tijeku dana izdati priopćenje za medije.

U MUP-u su potvrdili da je u tijeku postupanje u suradnji s USKOK-om, no još nisu spremni za službeno priopćenje. - Čim dobijemo dovoljno elemenata za priopćenje objavit ćemo ga, rekla je Helena Biočić iz MUP-ovog Odjela za odnose s javnošću.

U Policijskoj upravi zagrebačkoj nisu mogli dati odgovor na pitanje što pred katedrom anatomije Medicinskog fakuleta na Šalati rade uniformirani policajci koji su se dovezli službenim automobilom VW Golf policijskih registracijskih oznaka 190-591. - Molim vas obratite MUP-ovom Odjelu za odnose s javnošću, uputila nas je Mirela Ban iz PUZ-a.

U akciji 'Indeks' do sada kažnjeno 30 profesora i posrednika

Akcija "Indeks" pokrenuta je 2007., a do sada je "urodila" s pet optužnica i više desetaka optuženih profesora, posrednika, studenata i članova njihovih obitelj. Do sada je pravomoćno završen samo jedan slučaj u kojem je zbog kupoprodaje ispita na Fakultetu prometnih znanosti na bezuvjetne zatvorske kazne osuđeno devetero profesora i četvero posrednika, dok je 17 ostalih optuženih kažnjeno uvjetno. Osuđeni profesori dobili su i petogodišnju zabranu profesorskog rada. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 13:01